Σταύρος Νιάρχος

Ο Σταύρος Νιάρχος και η σύζυγός του, Ευγενία Λιβανού, στο σπίτι τους στο Παρίσι

Η Ευγενία Λιβανού και η μικρότερη αδελφή της, Τίνα, έγιναν το μήλο της έριδoς για τον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Σταύρο Νιάρχο.

Η Ευγενία και η μικρότερη αδελφή της Τίνα Λιβανού, «πριγκίπισσες» στην τάξη των Ελλήνων πλοιοκτητών, μεγάλωσαν μεταξύ Αγγλίας και Νέας Υόρκης με όλες τις ανέσεις. Ηδη από τα εφηβικά τους χρόνια έγιναν αντικείμενο πολιορκίας και θαυμασμού από δύο μεγάλους αντίζηλους στο χώρο της ναυτιλίας που θέλουν στο πλευρό τους μια κόρη Λίβανού. Τόσο ο Αριστοτέλης Ωνάσης, όσο και ο Σταύρος Νιάρχος κονταροχτυπήθηκαν για την ξανθιά Τίνα και όχι για την πιο συνεσταλμένη μελαχρινή Ευγενία.

Οι δυο τους παραβγαίνανε στα πάντα σαν δυο ανταγωνιστικούς έφηβους που προσπαθούσαν σε όλη τους την ζωή να ξεπεράσει ο ένας τον άλλον: ποιος θα έχει τους πιο εκλεκτούς καλεσμένους, ποιος θα αποκτήσει την πολυτελέστερη θαλαμηγό, ποιος θα αγοράσει το ωραιότερο νησί.

Ο Σταύρος Νιάρχος ζήτησε από τον Σταύρο Λιβανό την Τίνα σε γάμο, αλλά εκείνος αρνήθηκε, καθώς η κόρη του δεν ήταν ούτε καν 18 ετών. Λίγα χρόνια αργότερα όμως ο Σταύρος Λιβανός αποδέχτηκε την πρόταση του Αριστοτέλη Ωνάση που παντρεύτηκε την Τίνα το 1946. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά: Τον Αλέξανδρο και την Χριστίνα. Ο Σταύρος Νιάρχος θύμωσε πολύ και ζήτησε σε γάμο την Ευγενία. Παντρεύτηκαν ένα χρόνο αργότερα και απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Και οι δυο αδελφες Λιβανού ενεπλάκησαν στον ατελείωτο πόλεμο των δυο Ελλήνων μεγιστάνων για το ποιος θα επικρατήσει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. 

Ο Σταύρος Νιάρχος και η σύζυγός του, Ευγενία Λιβανού, στο σπίτι τους στο Παρίσι

Μια φωτογραφία του Σταύρου Νιάρχου με την σύζυγό του, Ευγενία Λιβανού, από το σπίτι τους στο Παρίσι, την δεκαετία του 50, είδαμε στο προφίλ της Ελενας Μακρή Λυμπέρη στο Instagram.

H Ευγενία σε ηλικία 44 χρονών βρέθηκε νεκρή στη Σπετσοπούλα, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Ο ιατροδικαστής βρήκε σημάδια πάλης και μώλωπες στο σώμα της. Αυτοκτόνησε ή δολοφονήθηκε η Ευγενία; Η επίσημη εκδοχή είναι θάνατος από υπερβολική χρήση βαρβιτουρικών και η υπόθεση έκλεισε για τον Νιάρχο με απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, παρά την παραπεμπτική πρόταση του εισαγγελέα.

Ο Νιάρχος ξεπέρασε γρήγορα το χαμό της Ευγενίας και το 1971 παντρεύτηκε την αδελφή της Τίνα, που φαίνεται να είναι ο μεγάλος του έρωτας, σκοτώνοντας έτσι την αξιοπρέπεια του Ωνάση, ο οποίος με τη σειρά του είχε παντρευτεί την χήρα του Κένεντι, Τζάκι στον Σκορπιό. Το 1974 η Τίνα θα πεθάνει και αυτή από βαρβιτουρικά, εξαιτίας του χαμού του γιου της Αλέξανδρου σε αεροπορικό δυστύχημα.