Ο Κλίντ Ίστγουντ

8 ηθοποιοί που παραλίγο να παίξουν τον Τζέιμς Μποντ

Ο θρυλικός πράκτορας που δημιούργησε ο Ίαν Φλέμινγκ έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή και κερδοφόρα franchise στην ιστορία του κινηματογράφου. Άπειροι ηθοποιοί σε όλο τον πλανήτη ονειρεύτηκαν να πουν μια μέρα την ατάκα «My name is Βond. James Bond» και να  οδηγήσουν την Aston Martin του 007.

Οι λίγοι που τα κατάφεραν κι έκαναν την τύχη τους είναι γνωστοί. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που έφτασαν πολύ κοντά στο να πάρουν τον ρόλο, αλλά την τελευταία στιγμή  τα πράγματα στράβωσαν -ή οι ίδιοι αποφάσισαν να κάνουν πίσω.

Πρώτος στη λίστα ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, που διέθετε κατά κοινή ομολογία όλα τα προσόντα: ήταν Βρετανός, καλός ηθοποιός, αρρενωπός και είχε και την έγκριση του συγγραφέα, ο οποίος ήταν μεγάλος του θαυμαστής.

Οι παραγωγοί τού πρότειναν τον ρόλο, όμως εκείνος αρνήθηκε, γιατί δεν πίστευε πως ο λογοτεχνικός ήρωας του Φλέμινγκ δεν μπορούσε να μεταφερθεί σωστά στη μεγάλη οθόνη. Κατάλαβε πως είχε άδικο, αλλά όταν τον επαναπροσέγγισαν -μετά από τις πρώτες ταινίες-, εκείνος ζήτησε μια εξωφρενική αμοιβή. Οπότε η συμφωνία δεν προχώρησε και το όνομά του σταμάτησε να παίζει στους υποψήφιους.

Ο Ρίτσαρντ Μπάρτον

Έτερος μεγάλος σταρ της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ που θεωρούταν από τα δυνατά χαρτιά για τον ρόλο ήταν ο Κάρι Γκραντ, που ήταν προσωπικός φίλος του Μπρόκολι και τον ήθελε ο Φλέμινγκ. Η πρόταση τού έγινε τη δεκαετία του ’50, όταν δηλαδή ήταν 50 χρόνων. Πέρα από το γεγονός ότι ο ίδιος θεωρούσε πως ήταν πλέον μεγάλος για να κάνει σκηνές καταδίωξης, δεν ήθελε να δεσμευτεί για πάνω από μια ταινία, οπότε τελικά  η συμφωνία ναυάγησε.

Ο Κάρι Γκραντ

Και ο σερ Μάικλ Κέιν βρέθηκε κοντά στον Μποντ, όμως επειδή είχε ήδη παίξει τον κατάσκοπο Χάρι Πάλμερ που τον καθιέρωσε, διατηρούσε τις επιφυλάξεις του, φοβούμενος ότι θα τυποποιηθεί σε ρόλους πρακτόρων. Μάλιστα, ο ίδιος έχει πει σχετικά: «Ήμουν πάντα πολύ πιο συνηθισμένος. Ο Μποντ ήταν μια λαμπερή, ευφάνταστη δημιουργία. Έπαιζα πάντα πραγματικούς ανθρώπους».

Ο Μάικλ Κέιν

Από τους πιο άτυχους υποψήφιους ήταν ο Όλιβερ Ριντ. Αν και συγκέντρωνε όλα τα απαραίτητα προσόντα, τελικά οι παραγωγοί έκαναν πίσω εξαιτίας του αλκοολισμού του. Γιατί μπορεί ο Μποντ να πίνει πάντα ένα Dry Martini, αλλά ο ηθοποιός που τον υποδύεται δεν μπορεί να χάνει τον έλεγχο -και δη δημόσια, όπως συχνά συνέβαινε στον Ριντ.

Ο Όλιβερ Ριντ

Ο δικός μας Γιώργος Φούντας ήταν επίσης ένας από τους υποψήφιους για τον ρόλο του  007. Ήταν την εποχή που ο Σον Κόνερι είχε τσακωθεί με τους παραγωγούς της σειράς, ζητώντας μάλιστα την απομάκρυνση ενός από αυτούς, προκειμένου να συνεχίσει. Η επιθυμία του βέβαια δεν εισακούστηκε, οπότε εκείνος ζήτησε ως αμοιβή 1 εκατομμύριο λίρες, ποσό υπερβολικό ακόμα και για τον Μποντ. Τότε οι υπεύθυνοι άρχισαν να αναζητούν ένα νέο πρόσωπο για να τον αντικαταστήσει.

Γιώργος Φούντας και Τζένη Ρουσσέα στην ταινία «Πυρετός στην άσφαλτο»/Φωτογραφία: finosfilm.gr

Ο Φούντας μέσω της «Στέλλας» είχε γίνει παγκοσμίως γνωστός, οπότε προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί του, αλλά δεν μπορούσαν να τον βρουν. Τελικά τον εντόπισαν με τη βοήθεια του Φίνου, αλλά εκείνος δεν ήθελε ούτε να ακούσει για την οντισιόν, γιατί φοβόταν τα αεροπλάνα. Ο Φίνος, όμως, επέμενε κι έτσι ο Φούντας βρέθηκε στο Λονδίνο. Το δοκιμαστικό του ήταν πολύ καλό, αλλά το γεγονός ότι δεν μιλούσε αγγλικά, υπήρξε ανασταλτικός παράγοντας.

Ο Κλιντ Ίστγουντ/ Φωτογραφία: AP Images

Για δεκαετίες πολλοί πίστευαν ότι ο ιδανικός ηθοποιός για τον ρόλο ήταν ο Κλιντ Ίστγουντ. Οι παραγωγοί δεν είχαν αγνοήσει αυτά τα σχόλια και τον είχαν προσεγγίσει, αν και ήταν Αμερικανός. Όμως εκείνος αρνήθηκε ευγενικά, γεγονός που δεν μετάνιωσε. «Νόμιζα ότι ο Τζέιμς Μποντ πρέπει να είναι Βρετανός. Είμαι βρετανικής καταγωγής, αλλά σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να είναι κάποιος περισσότερο “μέσα” στην κουλτούρα και τον πολιτισμό της Βρετανίας, απ’ ό,τι εγώ. Επίσης, δεν ήταν ένας ρόλος που με αντιπροσώπευε» έχει δηλώσει ο ίδιος σχετικά.

Ο Λίαμ Νίσον/ Φωτογραφία: AP Images

Ο Ιρλανδός Λίαμ Νίσον ήταν η πρώτη επιλογή για να αντικαταστήσει τον Τίμοθι Ντάλτον  στο «Golden Eye» το 1995. Παραδόξως, απέρριψε την πρόταση, γιατί τότε δεν ήθελε να παίξει σε action movies. Πού να ήξερε εκείνη την εποχή  ότι θα γινόταν εξπέρ του είδους, συνεχίζοντας ακάθεκτος στα εξήντα να κυνηγάει «κακούς»...

Ο Κλάιβ Όουεν/ Φωτογραφία: AP Images

Ένα από τα ονόματα που έπαιζαν δυνατά για τον ρόλο ήταν και αυτό του Κλάιβ Ούεν, όμως τελικά η δουλειά χάλασε στα συμβόλαια. Ο ίδιος πάντως έχει πει πως το γεγονός ότι έχασε τον Μποντ είναι «ό,τι καλύτερο δεν έχει συμβεί στη ζωή του».