η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας

Που πάνε σχολείο τα παιδιά των βασιλικών οικογενειών; -Τα ελίτ ιδρύματα που ξεχωρίζουν οι royals

Eίναι γνωστό πως τα μέλη των ανά τον κόσμο βασιλικών οικογενειών τιμούν τις παραδόσεις τους, και φυσικά η εκπαίδευση δεν αποτελεί εξαίρεση.

Μία ουσιαστική, πολύπλευρή μόρφωση είναι απαραίτητο γνώρισμα ενός royal και απ' ότι φαίνεται οι βασιλικές οικογένειες παγκοσμίως έχουν ξεχωρίσει ορισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα στα οποία φοιτούν οι royals εδώ και δεκαετίες.

Πρόκειται για σχολεία τα οποία προσφέρουν στους μαθητές τους μία ολοκληρωμένη παιδεία και μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της βασιλικής εκπαίδευσης. Παραδείγματος χάριν, η διδασκαλία ξένων γλωσσών και η παροχή ενός πολυπολιτισμικού περιβάλλοντος είναι μία βασική προϋπόθεση, καθώς τα μέλη των ανά τον κόσμο βασιλικών οικογενειών ζουν μία κοσμοπολίτικη ζωή -ταξιδεύον συνεχώς και έρχονται σε επαφή με high-profile προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, όντας σε μία θέση εξουσίας, κάθε μέλος βασιλικής οικογένειας οφείλει να έχει ιστορικές και πολιτικές γνώσεις, ενώ έχει συνάμα την υποχρέωση να καλλιεργήσει κοινωνική μόρφωση και ενσυναίσθηση ώστε να μπορεί να αντιληφθεί πως είναι ο κόσμος έξω απ'τη βασιλική «φούσκα» προκειμένου να υπηρετήσει επάξια το δημόσιο συμφέρον.

Από το Gordonstoun στη Σκωτία μέχρι το Lakefield College στον Καναδά, οι royal οικογένειες παγκοσμίως φαίνεται πως έχουν ξεχωρίσει ορισμένα ελίτ, εκπαιδευτικά ιδρύματα τα οποία ανταποκρίνονται και με το παραπάνω στις απαιτήσεις της βασιλικής εκπαίδευσης.

Δείτε τα ελίτ σχολεία στα οποία φοιτούν οι ανά τον κόσμο royals:

United World Colleges, UWC Adriatic

Η ολλανδική βασιλική οικογένεια ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η 16χρονη πριγκίπισσα Αριάν, η μικρότερη κόρη του βασιλιά Βίλεμ-Αλεξάντερ και της βασίλισσας Μαξίμα, θα ξεκινήσει να φοιτεί στο UWC Adriatic, στην Ιταλία.

Το UWC Adriatic, που μοιάζει περισσότερο με κομψό ξενοδοχείο στην κορυφή του βράχου παρά με σχολείο, βρίσκεται στο χωριό Duino της βορειοανατολικής Ιταλίας, λιγότερο από 5 χλμ. από τα σλοβενικά σύνορα και τα δίδακτρα για το διετές πρόγραμμα σπουδών κοστίζουν περίπου 40.000 λίρες Αγγλίας.

Η σχολή ιδρύθηκε το 1982 και προσφέρει στους σπουδαστές μια εμπειρία "ανοικτής πανεπιστημιούπολης", που σημαίνει ότι ζουν σε εστίες και κατοικίες διάσπαρτες γύρω από το γραφικό χωριό. «Έχουν έτσι ευκαιρίες να συναναστραφούν με τους κατοίκους του χωριού και το γεγονός ότι όλοι διδάσκονται ιταλικά βοηθάει αρκετά», εξηγεί η σχολή στην ιστοσελίδα της. «Στην ποικιλόμορφη κοινότητά μας, οι πολιτιστικές ανταλλαγές γίνονται με πολλούς τρόπους. Η ίδια η ποικιλομορφία του μαθητικού σώματος είναι τέτοια που ακόμη και οι ανεπίσημες καθημερινές αλληλεπιδράσεις με τους συμμαθητές και τους καθηγητές αποτελούν εξαιρετικές ευκαιρίες μάθησης».

United World Colleges, UWC Atlantic

Η πριγκίπισσα Αριάν είναι ένα ακόμη μέλος που φοιτά σε σχολείο του UWC: ο πατέρας της, βασιλιάς Willem-Alexander, και η αδελφή της πριγκίπισσα Alexia φοίτησαν και οι δύο στο αδελφό σχολείο του UWC Adriatic, το UWC Atlantic, κοντά στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Η πριγκίπισσα Αλεξία μάλιστα αποφοίτησε το περασμένο Σαββατοκύριακο μαζί με την κόρη της βασίλισσας Λετίτσιας και της μεγαλύτερης κόρης του βασιλιά Φελίπε της Ισπανίας, την πριγκίπισσα Λεονόρ.

Η μικρότερη αδελφή της Λεονόρ, η πριγκίπισσα Σοφία της Ισπανίας, πρόκειται να ενταχθεί επίσης στο UWC της Ουαλίας στα τέλη του 2023 για να ολοκληρώσει το δίπλωμά της στο International Baccalaureate, ενώ η πριγκίπισσα Ελισάβετ, διάδοχος του θρόνου του Βελγίου, αποφοίτησε από το ίδιο σχολείο το 2020. Η πριγκίπισσα Raiyah bint Al Hussein της Ιορδανίας προστίθεται επίσης στον κατάλογο των βασιλικών αποφοίτων που θα βρίσκονται το μεσαιωνικό κάστρο του 12ου αιώνα στο Vale of Glamorgan.

Το 2020, οι «Times» περιέγραψαν το UWC Wales ως «το Χόγκουαρτς για χίπηδες», και επισήμανα πως πρόκειται για ένα ξεχωριστό οικοτροφείο. Ο ιδρυτής των United World Colleges, ο Γερμανός εκπαιδευτικός Δρ Kurt Hahn πίστευε ότι η προσέγγισή του στην εκπαίδευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη επίλυση των διεθνών συγκρούσεων, και έτσι κάθε σχολείο UWC επιδιώκει να προωθήσει την παγκόσμια ειρήνη και να καλλιεργήσει το πνεύμα της αλληλεγγύης και της ειρήνης στους μαθητές του.

Σχολείο Gordonstoun

Το ξακουστό Gordonstoun, το οποίο που βρίσκεται στα περίφημα Highlandsa της Σκωτίας, αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους Βρετανούς όσο και για τους Ευρωπαίους βασιλείς. Το σχολείο iδρύθηκε το 1934 και που πήρε το όνομά του από το κτήμα 150 στρεμμάτων που ανήκε στον Sir Robert Gordon τον 17ο αιώνα.

Eδώ έχει φοιτήσει πληθώρα από διάσημους royals όπως ο βασιλιάς Κάρολος Γ', ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος, ο αδελφός του, πρίγκιπας Άντριου και τα παιδιά της πριγκίπισσας Άννας: Peter Philips και Zara Tindall. Ο Peter ήταν μάλιστα διευθυντής του Gordonstoun, ενώ η Zara ήταν η δεύτερη γυναίκα από βασιλική οπικογένεια που φοίτησε στο σχολείο -η πρώτη ήταν η Lady Helen Taylor.

Το high profile εκπαιδευτικό ίδρυμα πρωτίστως για τη μοναδική εκπαίδευση στην ύπαιθρο: οι παράκτιες πεζοπορίες, η κατασκήνωση στο Cairngorms και οι αποστολές έρευνας και διάσωσης είναι υποχρεωτικές, με τη γενιά μετά τη γενιά των γονέων να στέλνουν τα παιδιά τους για να μάθουν, όπως έκαναν και οι ίδιοι, από τη φύση.

Ινστιτούτο Le Rosey στην Rolle, Ελβετία

Το Institut Le Rosey στο Rolle της Ελβετίας, Ιδρύθηκε το 1880 στη θέση του Château du Rosey του 14ου αιώνα. Τα δίδακτρα κοστίζουν 110.000 λίρες ετησίως και θεωρείται το πιο ακριβό σχολείο στον κόσμο. Γνωστό ως "η Σχολή των Βασιλέων", το "παγκοσμίου φήμης" ίδρυμα μπορεί να υπερηφανεύεται για μια εντυπωσιακή πληθώρα βασιλικών αποφοίτων, όπως ο πρώην Σάχης του Ιράν, ο πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό, ο πρίγκιπας Γκιγιόμ, κληρονομικός μεγάλος δούκας του Λουξεμβούργου, ο πρίγκιπας Dasho Ugyen Jigme Wangchuck του Μπουτάν, η πριγκίπισσα Μαρί-Σαντάλ της Ελλάδας και ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου.

Στο σχολείο έχουν φοιτήσει επίσης πολλά παιδιά κορυφαίων προσωπικοτήτων, όπως οι γιοι και οι κόρες της Ελίζαμπεθ Τέιλορ, του Τζον Λένον και του Ουίνστον Τσόρτσιλ. Οι μουσικοί Julian Casablancas και Albert Hammond, Jr γνωρίστηκαν επίσης στο Le Rosey και αργότερα σχημάτισαν το αμερικανικό ροκ συγκρότημα The Strokes.

Είναι ευρέως γνωστό πως το διάσημο οικοτροφείο δίνει μεγάλη βάση στην αίσθηση της κοινότητα του και οι μαθητές του διαμορφώνουν πολύ στενές σχέσεις μεταξύ τους. Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, οι μαθητές βρίσκονται στην δεύτερη τοποθεσία του σχολείου στο γοητευτικό θέρετρο Gstaad, όπου περνούν τους χειμερινούς μήνες εστιάζοντας στο σκι. Οι μαθητές ενθαρρύνονται επίσης να κάνουν εκδρομές το Σαββατοκύριακο σε διάφορα μέρη της Ευρώπης.

Lakefield College School, Καναδάς

Το Lakefield College School αυτοπροσδιορίζεται ως «το κορυφαίο πανεπιστημιακό σχολείο προετοιμασίας, οικοτροφείο και ημερήσιο σχολείο του Καναδά» και έχει πλούσια βασιλική ιστορία. Το σχολείο υποδέχθηκε τον πρίγκιπα Άντριου ως μαθητή ανταλλαγής ξένων φοιτητών για ένα εξάμηνο το 1978, ενώ ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας ολοκλήρωσε εκεί τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του, πριν επιστρέψει στην πατρίδα του. Αν και δεν συνδέεται πλέον με το σχολείο, ο Άντριου φέρεται να διατηρεί σχέση με το Lakefield ως «επίτιμος πρόεδρος και διαχειριστής» μέχρι το 2019.

Το μεγαλύτερο αβαντάζ του διάσημου ιδρύματος είναι η εντυπωσιακή τοποθεσία του, καθώς εσπόζει δίπλα στις όχθες του ποταμού Otonabee μεταξύ του Τορόντο και της Ottowa. Δύσκολα μένει κανείς ασυγκίνητος απ' το ειδυλλιακό τοπίο, ενώ οι μαθητές έχουν την να συμμετέχουν σε πληθώρα δραστηριοτήτων δίπλα στη λίμνη.