γυναίκα θύμα σεξουαλικής κακοποίησης

Θύματα σεξουαλικής κακοποίησης μοιράζονται την ιστορία τους και τους λόγους που τους εμπόδιζαν να σπάσουν τη σιωπή τους

Σε έναν λογαριασμό στο Instagram συγκεντρώνονται ιστορίες θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης, οι οποίοι μοιράζονται τους λόγους για τους οποίους δεν έσπασαν νωρίτερα τη σιωπή τους;.

Στον απόηχο των κινημάτων των #metoo και του Time’s Up σίγουρα κανείς μπορεί να πει με σιγουριά ότι, ζητήματα που αφορούν τη γυναικεία ενδυνάμωση αποτελούν ένα από τα κυριότερα θέματα συζήτησης, ενώ γίνεται όλο και πιο πιθανό τα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης κάθε φύλου και ηλικίας, να μη μένουν στο σκοτάδι.

Πολλές φορές, θύματα σεξουαλικής κακοποίησης που δεν ανέφεραν το περιστατικό στις αρχές αμέσως μόλις συνέβη, ερωτώνται τον λόγο. «Γιατί δε μίλησες νωρίτερα;» τους ρωτούν με δυσπιστία και ανασηκωμένο φρύδι αυτοδιοριζόμενοι δικαστές ή -όταν τα θύματα αποκαλύπτουν αυτό που τους συνέβη- οι ίδιοι δεν το πιστεύουν, θεωρούν ακόμα και υπερβολική την αντίδρασή τους και κάνουν ερωτήσεις του στιλ «είχες πιει;», «μήπως δε θυμάσαι καλά;» και άλλες τέτοιες ανοησίες. Λες και κανείς μπορεί όντως να μπερδέψει τη σεξουαλική κακοποίηση με οτιδήποτε άλλο, μόνο και μόνο επειδή έχει πιει ή επειδή έχει περάσει καιρός.

Why I didn't report

Ένας λογαριασμός στο Instgram λοιπόν αποφάσισε να δώσει τέλος σε τέτοιου είδους περιττές ερωτήσεις, ζητώντας από θύματα σεξουαλικής κακοποίησης να δημοσιεύσουν τους λόγους για τους οποίους δε μίλησαν νωρίτερα.

«Ήταν ο πατέρας μου», «η ίδια μου η μητέρα δε με πίστεψε», «ήμουν εφτά χρονών», «ντρεπόμουν» είναι μερικά μόνο από αυτά που διαβάζουμε στις συγκλονιστικές φωτογραφίες που δημοσιεύονται στον λογαριασμό @WhyIdidntReport, και οι ίδιοι οι επιζήσαντες έχουν γράψει σε χαρτί.

Ο λογαριασμός που μετρά πάνω από 130 χιλιάδες followers ελπίζει να φέρει στο φως ανάλογες ιστορίες, με σκοπό να αφυπνίσει και να τους κάνει όλους να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι που τα θύματα σιωπούν. Αλλά και πάλι, τι σημασία έχει. Το σημαντικό είναι ότι επιτέλους βρήκαν τη δύναμη να μιλήσουν. Το θέμα είναι αυτή η σιωπή να μη διαρκέσει για πάτα και να σπάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.