Τζένη Μπότση

Όταν η Τζένη Μπότση μιλούσε δημόσια για τη σεξουαλική παρενόχληση, πριν την καταγγελία

Τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώστα Σπυρόπουλο για σεξουαλική παρενόχληση, κατήγγειλαν η Τζένη Μπότση, η Αγγελική Λάμπρη και η Λουκία Μιχαλά.

«Ορμώμενες από το θάρρος των γυναικών που με αξιοπρέπεια και παρρησία κατήγγειλαν την σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση και τη σωματική ή λεκτική βία, την οποία υπέστησαν από ανθρώπους που εκμεταλλεύτηκαν την ισχύ και την υπεροχή τους, έναντι των θυμάτων τους, προβαίνουμε σήμερα σε αυτή τη δήλωσή μας και ανακοινώνουμε δημόσια ότι υπήρξαμε θύματα πράξεων γενετήσιου χαρακτήρα από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώστα Σπυρόπουλο. Θεωρούμε υποχρέωσή μας απέναντι στα παιδιά μας και σε όλους τους νέους ανθρώπους να στηρίξουμε την δημοσίευση τέτοιων περιστατικών ώστε να μειωθούν μέχρι και να εξαλειφθούν» διαβάζουμε στη δήλωση που υπογράφουν οι τρεις ηθοποιοί.

Η Τζένη Μπότση έχει αναφερθεί στη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε σε συνεντεύξεις της στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο ακόμα τότε να γνωστοποιεί συγκεκριμένο όνομα.

Πίσω στο 2013, μιλώντας στο περιοδικό ΟΚ! δήλωσε: «Ένας άνθρωπος του θεάματος, στον οποίο απευθύνθηκα για να βρω δουλειά, έκανε κάτι τόσο χυδαίο που δυσκολεύομαι ακόμα και να το περιγράψω. Έπαθα τέτοιο σοκ που προσπαθούσα να βρω που είναι η έξοδος και δεν μπορούσα. Ούτε θυμάμαι πόσες μέρες έκλαιγα, όταν έφερνα στο μυαλό μου τη συγκεκριμένη εικόνα. Εγώ τότε ήμουν 21 ετών και για χρόνια , όποτε πήγαινα σε μια οντισιόν ήμουν πολύ επιθετική, ακριβώς γιατί φοβόμουν ότι μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο. Τον έχω συναντήσει αρκετές φορές από τότε και πρέπει να σου πω ότι ταράζομαι κάθε φορά. Δεν το έχω πει σε κανέναν αυτό, αλλά πραγματικά είναι ένας άνθρωπος που δεν θα είχα πρόβλημα αν τον έβλεπα να σέρνεται»

Στην εκπομπή Joy και την Τζένη Μπαλατσινού το 2015, όταν ρωτήθηκε για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε, είπε ότι δεν ήταν ακόμα έτοιμη να το συζητήσει και να πει ό,τι ακριβώς συνέβη.

«Θα ήθελα να μην το κουβεντιάσουμε αυτό, γιατί είναι ένα κομμάτι που ακόμα είναι σε λανθάνουσα κατάσταση. Δεν έχω μετανιώσει που το έχω πει, αλλά έχω μετανιώσει που δεν έχω τη δύναμη να τα πω όλα. Θα ήθελα να τα πω όλα. Θα ήθελα να μαζευτούμε όλες μαζί και να τα πούμε όλα. Εδώ σταματάμε.

Τρία χρόνια αργότερα, στο «Πρωινό» του Ant1 η Τζένη Μπότση επίσης ρωτήθηκε για τη σεξουαλική παρενόχληση.

«Ούτε τώρα θα μιλήσω. Υπάρχουν και άνθρωποι που μπορεί να κάνουν μία δεύτερη σκέψη. “Κι αν το προκάλεσες;”. Εγώ δεν είμαι έτοιμη να το ακούσω αυτό» είπε η ίδια.

Το 2019, σε συνέντευξή της στο «page2» της εφημερίδας Νέα Σελίδα είχε αναφέρει

«Επειδή έχω μάθει ότι το έχει κάνει και σε άλλα κορίτσια, δε σου κρύβω ότι είναι κάτι που με προβληματίζει και το έχω συζητήσει και με την ψυχολόγο μου. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που με τρομάζει… Ακόμα και στην ψυχαναλύτριά μου άργησα να πω το όνομά του και κάποια στιγμή θυμάμαι ότι με είχε ρωτήσει, “Γιατί τον προστατεύετε;”. Δεν ξέρω γιατί τον προστατεύω. Και δυστυχώς είναι αρκετές που έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση από τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Το έχουμε συζητήσει μεταξύ μας, αλλά καμία δεν έχει το θάρρος να μιλήσει ανοιχτά. Μπορεί να γίνει κάποια στιγμή. Δεν έχω δεχτεί ξανά σεξουαλική παρενόχληση. Βέβαια, είχα σοκαριστεί τόσο πολύ που θυμάμαι ότι πήγαινα σε οντισιόν και ήμουν με το όπλο στο χέρι. Μάλιστα, μια φορά ένας σκηνοθέτης μού είχε πει, “Μα γιατί είστε σε θέση άμυνας; Μια ακρόαση κάνουμε”».

Την ίδια χρονιά, σε συνέντευξή της στο TV Έθνος είπε: «Ουσιαστικά δεν έχω μιλήσει και δεν θέλω να επανέρχομαι στο θέμα. Γιατί μετά θα λένε “γιατί δε βγαίνεις και δε λες ποιος είναι;”. Ξέρουν ποιος είναι. Όλοι ξέρουν ποιος είναι. Όλο αυτό είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα. Και εμένα που μίλησα βγήκαν κάποιοι και με κατηγόρησαν. Όταν έναν άνθρωπο που έχει υποστεί κάτι τέτοιο τον κατηγορείς με οποιονδήποτε τρόπο, είναι λάθος. Δεν είναι εύκολο… Δεν έχει γίνει στο συγκεκριμένο θέμα μία πρώτη εξομολόγηση. Να ανοίξει ένας ασκός που δεν ξέρω που θα σταματήσει».