Ζωή Λάσκαρη και Χλόη Λιάσκου

Η Ζωή Λάσκαρη με την Χλόη Λιάσκου στη θάλασσα με τα μαγιό τους -Στα γυρίσματα της ταινίας «Μερικοί το προτιμούν κρύο»

Μια φωτογραφία της Ζωής Λάσκαρη με την Χλόη Λιάσκου είδαμε στο προφίλ του συλλέκτη και δημοσιογράφου Αρη Λουπάση στο Instagram.

Η φωτογραφία είναι από το καλοκαίρι του 1962 στα γυρίσματα της ταινίας της Φίνος Φιλμ «Μερικοί το προτιμούν κρύο». Πρόκειται για το πρώτο μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη στον ελληνικό κινηματογράφο. Η ταινία ήρθε πρώτη εισπρακτικά, ανάμεσα σε 82 ελληνικές ταινίες της χρονιάς εκείνης.

Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε για αυτή την ελληνική ταινία πως ήταν η πρώτη συνεργασία της Ρένας Βλαχοπούλου με τον Γιάννη Δαλιανίδη και την Φίνος Φιλμ. Αρχικά ο Φίνος ήταν διστακτικός στο να δοθεί ο ρόλος στην Ρένα Βλαχοπούλου, αλλά χάρη στην επιμονή του Δαλιανίδη δέχτηκε και στην πορεία μαγεύτηκε και ο ίδιος από το ταλέντο της.

Η Ζωή Λάσκαρη με την Χλόη Λιάσκου στη θάλασσα με τα μαγιό τους -Στα γυρίσματα της ταινίας «Μερικοί το προτιμούν κρύο»

Στη φωτογραφία βλέπουμε την Ζωή Λάσκαρη και την Χλόη Λιάσκου να βρίσκονται μέσα στη θάλασσα φορώντας τα μαγιό τους. Μαζί τους είναι ο μακιγιέρ, Νίκος Ξεπαπαδάκος,ένας από τους καλύτερους μακιγιέρ του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο Αρης Λουπάσης σημειώνει στη λεζάντα της φωτογραφίας: «Η Ζωή Λάσκαρη (δεξιά) με την Χλόη Λιάσκου και τον μακιγιέρ Νίκο Ξεπαπαδάκο το καλοκαίρι του 1962 στην παραλία της Κινέτας στα πλαίσια των γυρισμάτων της μουσικής κωμωδίας του Γιάννη Δαλιανίδη και της Φίνος Φιλμ "Μερικοί το προτιμούν κρύο".

Ο Νίκος Ξεπαπαδάκος μαζί με τον Σταύρο Κελεσίδη υπήρξαν μόνιμοι συνεργάτες του Φίνου και οι δύο κορυφαίοι του είδους στην Ελλάδα. Στα μέσα της δεκαετίας του '40 ξεκινάει την καριέρα του ως ηθοποιός συμμετέχοντας συνολικά σε οκτώ ταινίες ανάμεσα στις οποίες το "Έγκλημα στο Κολωνάκι" και το "Μια ζωή την έχουμε". Κατά την συμμετοχή του το 1952 στην ταινία "Μαύρη Γη" στην Απείρανθο Νάξου, ο μακιγιέρ Γιώργος Σταυρακάκης δεν μπορεί να μεταβεί στο νησί και μετά από προτροπή του σκηνοθέτη Στέλιου Τατασόπουλου αναλαμβάνει ο ίδιος για πρώτη φορά το μακιγιάζ των ηθοποιών. Την ίδια χρονιά ο Φίνος του προτείνει να εργασθεί στην εταιρεία του όπου θα παραμείνει για είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια αναλαμβάνοντας το μακιγιάζ για περισσότερες από εξήντα ταινίες. Με πρωτοποριακά και εφευρετικά τεχνάσματα δημιουργεί εκπληκτικά αποτελέσματα μεταμορφώνονται κάθε φορά τους ηθοποιούς για τις ανάγκες του ρόλου παρά τα φτωχά και ελλειπή για την εποχή μέσα που διαθέτει. Το "Μερικοί το προτιμούν κρύο" προβάλλεται στις 10 Ιανουαρίου του 1963 στους κιν/φους Αττικόν, Σελέκτ, Κοτοπούλη, Έλλη, Άστρον, Τριανόν, Ριβόλι και Αρζεντίνα κατακτώντας την πρώτη θέση εισπρακτικά ανάμεσα στις 82 ταινίες της σαιζόν. Αποτελεί την πρώτη συνεργασία της Ρένας Βλαχοπούλου με την κιν/φική εταιρεία όπου ουσιαστικά εκτοξεύει και το άστρο της στην κορυφή και την πρώτη μουσική κωμωδία του Γιάννη Δαλιανίδη για να ακολουθήσουν στην συνέχεια μια σειρά θρυλικών μιούζικαλ που γράφουν ιστορία στο ελληνικό σινεμά.

Μια ταινία γεμάτη δροσιά, καλοκαίρι, πολύχρωμα πλάνα, υπέροχα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα καθώς και εκπληκτικές ερμηνείες των Ντίνου Ηλιόπουλου, Ρένας Βλαχοπούλου, Κώστα Βουτσά πλαισιωμένες από τις εκρηκτικές εμφανίσεις της Μάρθας Καραγιάννη και της Ζωής Λάσκαρη. Η απόλυτη αποτύπωση του λαμπερού κιν/φικού μιούζικαλ στην Ελλάδα».