ΙΡΙΣ ΑΠΦΕΛ

Η 95χρονη που έχει καταφέρει να γίνει fashion icon!


Ποζάρει σε εξώφυλλα περιοδικών και δίνει συνεντεύξεις που έχουν ως επίκεντρο τι άλλο; Τη μόδα!

Ένα πραγματικό fashion icon, που αποδεικνύει έμπρακτα πως μπορεί κανείς να παραμένει δραστήριος και δημιουργικός ακόμα και στα 95 του χρόνια.

Μια γυναίκα εκκεντρική και καλοντυμένη, που προκαλεί σε κάθε της εμφάνιση με το προσωπικό της στιλ. Διασκεδαστική, ευχάριστη προσωπικότητα με έναν τεράστιο πλούτο γνώσεων που σίγουρα απαιτεί σκληρή δουλειά.

Γεννήθηκε στο Κουίνς της Αστόρια και είναι το μοναχοπαίδι του Σάμιουελ Μπάρελ, γνωστού επιχειρηματία και της Ρωσίδας συζύγου του Sadye, που ήταν ιδιοκτήτρια μιας μπουτίκ ρούχων.

Η Ίρις Άπφελ σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, καθώς και στον τομέα της τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν.

Το 1948 παντρεύτηκε τον Καρλ Άπφελ και μαζί δύο χρόνια αργότερα άνοιξαν εταιρεία υφασμάτων με το brand name Old World Weavers.

Υπήρξε επιτυχημένη σχεδιάστρια υφασμάτων, επιχειρηματίας και διακοσμήτρια.

Ασχολήθηκε με πρότζεκτ ανακαίνισης με τη χρήση πολλών από τα υφάσματα της εταιρείας της, ακόμα και στο Λευκό Οίκο, για λογαριασμό εννέα προέδρων, όπως Τρούμαν, Κένεντι, Κάρτερ,Κλίντον.

Το 2005 το Metropolitan Museum of Art στη Ν. Υόρκη εγκαινίασε μια έκθεση για την Άπφελ, με τίτλο Rara Avis -που σημαίνει “σπάνιο πουλί”- The Irreverent Iris Apfel.

Η Ίρις δεν ακούει ροκ μουσική, λατρεύει όμως την τζαζ, για την οποία έχει παραδεχτεί πως έχει ασκήσει μεγάλη επιρροή στη ζωή της, γιατί αυτό το είδος μουσικής προϋποθέτει αυτοσχεδιασμό και ο κόσμος που την γνωρίζει καλά, θεωρεί ότι το μοναδικό στιλ της είναι ένας αυτοσχεδιασμός.

Είναι ξεχωριστή γιατί αγαπάει το mix&match και δεν διστάζει να μπλέκει ακριβά και φτηνά ρούχα, με τεράστια ethnic κοσμήματα κι ότι άλλο της κεντρίσει το ενδιαφέρον, δημιουργώντας σύνολα που πάνω της μοιάζουν εκπληκτικά, σαν πίνακες ζωγραφικής.

Αν και 96 χρονών, δεν λείπει ποτέ από τις επιδείξεις μόδας και τα διεθνή ντεφιλέ, παρακολουθεί οποιαδήποτε εξέλιξη και τάση, διδάσκει στα Πανεπιστήμια τους νέους που ονειρεύονται μια καριέρα στο χώρο αυτό.

Ο Albert Maysles γύρισε ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσωπικότητά της.

Η Ίρις Άπφελ εξακολουθεί να δίνει πάντα έξυπνες και πιασάρικες συμβουλές, αλλά παραμένει σεμνή για τις απόψεις της.

“Είναι καλύτερα να είσαστε ευτυχισμένοι παρά καλοντυμένοι”.

“Από τη στιγμή που δεν ντύνεσαι όπως όλοι οι άλλοι, δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι όπως σκέφτονται αυτοί”.

“Μπορείς να αγοράσεις τη μόδα, αλλά το στιλ είναι κάτι που το κατέχεις”.

“Αρκεί ένα σωστό χτένισμα και ένα ιδανικό ζευγάρι παπούτσια, για να λύσεις όλα σου τα θέματα”.

“Δεν ντύνομαι για να με κοιτούν οι άλλοι επίμονα. Ντύνομαι για εμένα”.

“Πιστεύω ότι οι άνθρωποι έχουν χάσει την τέχνη των σχέσεων, των ανθρώπινων σχέσεων”.