shutterstock
shutterstock
02|01|2018 08:10
SHARE
COSAGACH

Η φιλοσοφία των Σκωτσέζων για την ευεξία μόλις έγινε το μεγάλο trend του 2018


Μετά το δανέζικο «hygge», ένα νέο lifestyle trend έρχεται να μας θυμίσει ότι το να δείχνουμε λίγη παραπάνω αγάπη στον εαυτό μας είναι πολύ πιο απλό απ' όσο φανταζόμαστε. 

Σε όλους αρέσει να χαλαρώνουν στο σπίτι και, πλέον, μετά την είσοδο του δανέζικου «hygge» («χούγκα») στη ζωή μας, η χαλάρωση έχει μετατραπεί σε τέχνη.

Παρόλο που δεν υπάρχει ακριβής μετάφραση, περιγράφει και αναδεικνύει τη σημασία της «θαλπωρής» και της «οικειότητας» σε ο,τι κάνουμε (από τον τρόπο που ντυνόμαστε, μέχρι τη διακόσμηση του σπιτιού και τα χόμπι μας) και για να το κάνουμε σωστά, χρειάζεται να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις στο χώρο που ζούμε. 

Η «χούγκα» μας θύμισε να φροντίζουμε λίγο παραπάνω τον εαυτό μας και, φυσικά, έγινε viral. Αρκετά viral ώστε πλέον, στο ίντερνετ, να πωλούνται χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα για το σπίτι συμβατά με τη συγκεκριμένη φιλοσοφία. Κι ενώ, μέχρι σήμερα, διαβάζαμε τρόπους, παίρναμε έμπνευση από εικόνες στο Instagram και το Pinterest (αν βάλετε το hashtag «hygge» θα καταλάβετε) ή επιλέγαμε διακοσμητικά για να κάνουμε τη «χούγκα» κομμάτι και της δικής μας (σπιτικής) καθημερινότητας, μαθαίνουμε για το ακόμα πιο νέο trend με έμπνευση τη «χούγκα», αλλά σκωτσέζικη προέλευση.  

Η απάντηση της Σκωτίας στη χούγκα είναι το «Còsagach» (προφέρεται coze-sag-och). Η ρίζα της λέξης είναι γαελική και περιγράφει την αίσθηση της ζεστασιάς που σου δίνει το να βρίσκεσαι σε έναν πολύ ήρεμο και «cosy» περιβάλλον. 

Πώς μπορείτε λοιπόν να φέρετε το «Còsagach» στο σπίτι και στη ζωή σας; 

 

shutterstock
shutterstock

Αρχικά να τονίσουμε πως, όπως και για τη χούγκα, η ιδανική εποχή του χρόνου για να πάρετε ο,τι όμορφο έχει να σας δώσει το «Còsagach» είναι ο χειμώνας. «Τον χειμώνα, όταν ο άνεμος λυσσομανά και τα κύματα σκάνε με δύναμη πάνω στα βράχια, δεν υπάρχει τίποτα πιο ικανοποιητικό και ανακουφιστικό από το να βρίσκεται κανείς μπροστά από ένα αναμμένο τζάκι, με ένα βιβλίο και μια κούπα με ζεστό ρόφημα στο χέρι, απολαμβάνοντας τη ζεστασιά και τους ήχους του των άγριων καιρικών συνθηκών», γράφει το σάιτ Visit Scottland

«Επιπλέον, αυτή την αίσθηση ζεστασιάς και άνεσης, μπορείτε να τη νιώσετε πίνοντας ένα ρόφημα στο αγαπημένο σας καφέ», συμπληρώνει.

ΠΙθανώς να αναρωτηθείτε ποιο είναι το νόημα όλων αυτών. Ακριβώς όπως και με τη χούγκα έτσι και με το «còsagach» (μη μου ζητάτε -ακόμα- να το γράψω στα ελληνικά), στόχος είναι να απολαύσετε το χειμώνα και να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας. Καναπές, χοντρές κάλτσες, μια μαλακή κουβέρτα, διάβασμα, αρωματικά ροφήματα κρίνονται τα κατάλληλα συστατικά για μια πετυχημένη συνταγή «còsagach». 

Σύμφωνα με το Visit Scotland, υπάρχουν πολλοί τρόποι να νιώσετε το «còsagach»: Από το να κάνετε μια μίνι εκδρομή στη φύση ή σε κάποιον άλλο ήρεμο προορισμό με φόντο τη φύση που θα σας βοηθήσει να ξεφύγετε από την φασαριόζικη καθημερινότητα σας ή απλώς το να απολαύσετε την παραμονή σας στο σπίτι μετά από μια κουραστική ημέρα έξω στο κρύο (και κάτι μας λέει ότι σε αυτό το τελευταίο δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου). 

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τον κρύο καιρό, εμπόδιο στο να χαρίσουν φροντίδα και απόλαυση. Αν το δείτε όμως από μια διαφορετική οπτική γωνία, στην πραγματικότητα, διανύουμε την καλύτερη εποχή του χρόνου για χαλάρωση και επαναφόρτιση.

Γιατί τελικά αυτό είναι το còsagach. Η αγάπη προς τον εαυτό μας.