@Chanel
@Chanel
22|02|2018 08:10
SHARE
GRAND PALAIS

Το μεγάλο έργο ανακαίνισης του Grand Palais -Με υπογραφή Chanel


Παρίσι και Chanel. Μια πόλη, ένας Οίκος μόδας. Ενας Οίκος μόδας που γεννήθηκε στην καρδιά του Παρισιού, από μια γυναίκα που εν πολλοίς όρισε την έννοια της «σικάτης Παριζιάνας».

Παρίσι. Μια πόλη συνδεδεμένη με την καλλιτεχνική δημιουργία, φυτώριο πολιτισμού. 

Chanel. Ενας Οίκος μόδας που από το ξεκίνημά του υποστήριξε το πολιτιστικό και καλλιτεχνικό «ανάστημα» του Παρισιού. 

Τώρα η Chanel ανανεώνει τη δέσμευσή της στην πρωτοβουλία αυτή της Gabrielle Chanel και συμβάλει στην ανάδειξη του Παρισιού ως κορυφαίου πολιτιστικού και καλλιτεχνικού προορισμού με μια σειρά από δράσεις. 

Ανάμεσα στις δράσεις αυτές ξεχωρίζει και η ανακαίνιση του Grand Palais. Η Chanel θα είναι η αποκλειστική, ιστορικός χορηγός στο έργο της ανακαίνισης το οποίο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το Δεκέμβριο του 2020 με σκοπό να ολοκληρωθεί το 2024 (σταδιακά θα αρχίσει να ξανα-ανοίγει τις πύλες του στο κοινό από το 2023). 

Και κάπως έτσι η Chanel, ένας Οίκος μόδας αφιερωμένος στη δημιουργία, ανοιχτός στον κόσμο με προσανατολισμό στο μέλλον, ανανεώνει τη δέσμευσή του για την υποστήριξης της καλλιτεχνικής πλευράς του Παρισιού, συνεισφέροντας το ποσό  25 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και ανακαίνιση του Grand Palais, ενός κτιρίου που από τη δημιουργία του, αποτέλεσε σύμβολο αρχιτεκτονικής καινοτομίας στο Παρίσι.

Grand Palais, ο χώρος που ξεδιπλώνει το ταλέντο του ο Karl Lagerfeld

To Grand Palais κατασκευάστηκε για την Διεθνή Εκθεση του 1900 και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα ιστορικά μνημεία της Ευρώπης αλλά και ένας χώρος στενά συνδεδεμένος με τη Chanel τα τελευταία, πολλά χρόνια. Από το 2005, αποτελεί το χώρο στον οποίο στήνονται τα εκπληκτικά σκηνικά του Καλλιτεχνικού διευθυντή του γαλλικού οίκου μόδας Κarl Lagerfeld για τα σόου των συλλογών Ready-to-Wear και Haute Couture της Chanel

Στην κεντρική του σάλα, στην αίθουσα με την τεράστια και συνάμα εντυπωσιακή γυάλινη οροφή, στήθηκε το μνημειώδες γλυπτό τουίντ σακάκι της Chanel αλλά και το τεράστιο χρυσό λιοντάρι, ένα από τα σύμβολα του γαλλικού Οίκου μόδας, το οποίο τόσο αγαπούσε η Gabrielle Chanel

Φιλοξένησε ακόμη μια γιγάντια υδρόγειο σφαίρα, τεράστια γλυπτά πάγου, σαν παγόβουνα μέσα στην ηλιόλουστη αίθουσα,  καταρράκτες, ένα κουκλόσπιτο και μια μικρογραφία του Πύργου του Άιφελ. 

Χάρη στο απεριόριστο δημιουργικό ταλέντο του Karl Lagerfeld το Grand Palais, μέσα σε αυτά τα 13 χρόνια, μετατράπηκε ακόμη σε ένα κλασσικό αρχαιοελληνικό θέατρο στην καρδιά ενός πραγματικού δάσους, σε εμπορικό κέντρο, σε παριζιάνικο δρόμο για να κάνουν τη διαδήλωσή τους οι γυναίκες, σε terminal αεροδρομίου, σε μια παριζιάνικη brasserie, σε ένα γαλλικό κήπο, ένα αλσύλλιο εμπνευσμένο από τις Βερσαλίες, αλλά και σε... χώρο εκτόξευσης ενός διαστημοπλοίου.  

Ιδέες που ξεπήδησαν από την ανεξάντλητη φαντασία του Karl Lagerfeld, που συνεχώς εκπλήσσει με τη δημιουργικότητά του. 

«Η Chanel και το Grand Palais έχουν αναπτύξει ένα στενό δεσμό, ο οποίος ξεκίνησε από τον Karl Lagerfeld το 2005. Για τη Chanel το Grand Palais, και ειδικά η κεντρική σάλα του, όπου διοργανώνονται τα σόου μας, είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό μνημείο στην καρδιά του Παρισιού. Η αξιοσημείωτη αρχιτεκτονική του το καθιστά πραγματική πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας για τον Karl Lagerfeld. Αυτό το παριζιάνικο μνημείο έχει παγκόσμιο προσανατολισμό και είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι που συνοδεύουμε το Grand Palais και την πρόεδρό του Sylvie Hubac, σ΄αυτό το τόσο φιλόδοξο έργο αποκατάστασης και ανακαίνισης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο ο Πρόεδρος του τμήματος Μόδας της Chanel Bruno Pavlovsky.

Grand Palais, με ιστορία από το 1900

Ως ναυαρχίδα της Παγκόσμιας Έκθεσης του 1900, το Grand Palais, δια μέσου των αιώνων μετατράπηκε σε έναν εμβληματικό πολιτιστικό χώρο της Γαλλίας, αντανακλώντας τις εξελίξεις και τις καινοτομίες της εποχής του. Η θέση του στην καρδιά του Παρισιού, ο συνδυασμός του κλασικισμού και της νεωτερικότητας στην αρχιτεκτονική του, το μεγάλο μέγεθός του (ιδιαίτερα η σάλα του, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη με μια συνολική επιφάνεια 13,500 τ.μ η οποία «στεφανώνεται» με την επίσης τεράστια και άκρως εντυπωσιακή γυάλινη οροφή του, των 17.500 τ.μ.) το καθιστούν έναν μοναδικό μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς. 

Το μνημείο αυτό του 1900 δεν ανακαινίστηκε ποτέ, από τη στιγμή που χτίστηκε. Μόνες εξαιρέσεις η κεντρική σάλα του, η Νοτιανατολική Πινακοθήκη και το Salon d’Honneur. 

Το Grand Palais στη νέα εποχή

Το 2020, έναν αιώνα μετά την ανέγερσή του, το Grand Palais θα περάσει σε μια νέα εποχή με τα σημαντικά έργα αναστήλωσης και ανακαίνισης που έχουν ήδη δρομολογηθεί. 

Αρχικός στόχος των έργων είναι να δώσει στο Παρίσι, τους Παριζιάνους και τους επισκέπτες της Πόλης του Φωτός, ένα όμορφα και τολμηρά ανακαινισμένο Grand Palais, φυσικά πιστό στο αρχικό του σχέδιο. 

Το σχήμα του, οι διαστάσεις του, οι διάδρομοί του, η διακόσμηση και ο πρωτότυπος εσωτερικός φωτισμός του Grand Palais θα αποκατασταθούν.

Η Rue des Palais, θα αποτελέσει μια σημαντική καινοτομία καθώς θα γίνει η κύρια αρτηρία η οποία θα συνδέσει όλους τους ξεχωριστούς χώρους του ισογείου του Grand Palais, χώρους που μέχρι σήμερα παρέμεναν απομονωμένοι μεταξύ τους.

Η περιοχή γύρω από το μνημείο θα αναμορφωθεί και θα επεκταθεί, επίσης. 

Ολα τα έργα ανακαίνισης θα καταστήσουν ακόμη πιο ελκυστικό το Grand Palais ως χώρο εκδηλώσεων στην καρδιά του Παρισιού αλλά και ως βασικό τουριστικό προορισμό, προσφέροντας μια ασυναγώνιστη γκάμα δυνατοτήτων για τη φιλοξενία διεθνών εκδηλώσεων τεχνών, μόδας, αθλητισμού κλπ. 

Το νέο Grand Palais θα επιβεβαιώσει το ρόλο του ως βιτρίνα της σύγχρονης κοινωνίας και των κύριων τάσεών της. 

Διαθέτοντας τις πιο πρωτοποριακές μουσειακές εγκαταστάσεις οι εκθέσεις τέχνης στο Grand Palais θα υποστηρίζουν την αποστολή τους φέρνοντας μαζί και προωθώντας τις εθνικές συλλογές αλλά και φέρνοντας την τέχνη πιο κοντά σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.