To νέο κτίριο των Chanel Métiers d'art
To νέο κτίριο των Chanel Métiers d'art
02|10|2018 10:00
SHARE
CHANEL

Ενα κτίριο σαν κουκούλι θα γίνει το νέο σπίτι των κολεξιόν Metiers d'art της Chanel


Chanel Métiers d'art. Με άλλα λόγια όλοι οι επαγγελματίες τεχνίτες, όλοι οι ανεξάρτητοι μικροί οίκοι που συμβάλλουν στη δημιουργία των προϊόντων πολυτελείας της Chanel. Ολοι αυτοί λοιπόν σε λίγα χρόνια, το 2020, θα έχουν το δικό τους σπίτι, θα στεγαστούν κάτω από την ίδια στέγη, σε ένα εκπληκτικό κτίριο που ετοιμάζει η Chanel στα προάστια του Παρισιού. 

Το κτίριο το οποίο μοιάζει με κουκούλι, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται στις μακέτες, θα είναι από μόνο του ένα... έργο τέχνης. Ενα έργο μοντέρνας τέχνης, με την υπογραφή του διακεκριμένου αρχιτέκτονα  Rudy Ricciotti, βραβευμένου με το Grand Prix National d'Architecture. 

Δείγματα γραφής του Rudy Ricciotti το MuCEM στη Μασσαλία, το Τμήμα Ισλαμικών Τεχνών στο Λούβρο, το στάδιο Jean-Bouin στο Παρίσι και το Μουσείο Jean Cocteau στο Μεντόν. Το επόμενο θα είναι το κτίριο της Chanel Métiers d'art. 

Το 25.000 τετραγωνικών, πενταώροφο σπίτι των «Chanel Métiers d'art», φτιάχνεται σε μια έκταση 9 στρεμμάτων στο Porte d'Aubervilliers, μεταξύ του 19ου διαμερίσματος του Παρισιού και την κοινότητα Aubervilliers, στην καρδιά μιας ταχέως εξελισσόμενης γειτονιάς. 

Η διαρρύθμιση του κτιρίου έχει γίνει με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή οι διαφορετικοί τεχνίτες που απαρτίζουν τους «Chanel Métiers d'art» και να στεγαστούν σε έναν ενιαίο χώρο υπό τη διεύθυνση της εταιρείας Paraffection, διατηρώντας, ωστόσο, παράλληλα, την ταυτότητά τους ως ανεξάρτητες και αυτόνομες οντότητες. Ετσι θα υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ τους, ενώ οι υπηρεσίες και τα μέσα υλικοτεχνικής υποστήριξης θα είναι όλα συγκεντρωμένα σε ένα κτίριο, προς δική τους διευκόλυνση. 

Στην κατασκευή του κτιρίου ξεχωρίζει αφενός το εξωτερικό του περίβλημα που μοιάζει με κουκούλι, αποδίδοντας τιμή στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, αλλά και το γυαλί που εξασφαλίζει όσο το δυνατό φυσικό φωτισμό στο κτίριο. Φυσικά κατασκευάζεται ένα κτίριο «έξυπνο ενεργειακά», ενώ δίνεται προτεραιότητα στην άνεση  των ανθρώπων που θα εργάζονται στους χώρους του. Στο κέντρο θα υπάρχει ένας ανοικτός πράσινος χώρος προσβάσιμος από τους εσωτερικούς διαδρόμους του κτιρίου. 

Ο θεμέλιος λίθος για το σπίτι των Chanel Métiers d'art τέθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον Bruno Pavlovsky, πρόεδρο του ομίλου Chanel. Παρόντες η Anne Hidalgo δήμαχος του Παρισιού, ο Patrick Braouezec πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος, η Meriem Derkaoui δήμαρχος της Aubervilliers, ο François Dagnaud, δήμαρχος του 19ου διαμερίσματος του Παρισιού και ο Rudy Ricciotti, ο αρχιτέκτονας που έχει αναλάβει το έργο. 

Ο θεμέλιος λίθος του νέου σπιτιού των Chanel Métiers d'art
Ο θεμέλιος λίθος του νέου σπιτιού των Chanel Métiers d'art

«Αυτό το φιλόδοξο έργο θα είναι ένας χώρος που θα εξυπηρετεί τόσο τη δημιουργία όσο και την καινοτομία που παράγεται σε συνεργασία των Métiers d'art και του Οίκου Chanel, καθώς και των Métiers d'art και των άλλων πελατών τους. Θα είναι ένας χώρος δημιουργίας ανοιχτός προς τα έξω», δήλωσε ο Bruno Pavlovsky προσθέτοντας ότι προκειται για ένα νέο κεφάλαιο στη μεγάλη περιπέτεια που ξεκίνησε η Chanel πριν απο 30 και πλέον χρόνια, με σκοπό τη διαιώνιση της τέχνης των Métiers d'art. Επισήμανε ακόμη ότι στόχος είναι να παρέχουν στους Métiers d'art τις καλύτερες συνθήκες για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται αλλά και να υπηρετούν την τέχνη τους. Και αυτός, όπως εξγήσε, είναι ένας τρόπος για να συμβάλλει η Chanel στην επιρροή του Παρισιού ως πρωτεύουσας της μόδας, αλλά και στην ενίσχυση της γαλλικής οικονομίας. 

Bruno Pavlovsky, Meriem Derkaoui, Anne Hidalgo, Franzois Dagnaud @Oivier Saillant
Bruno Pavlovsky, Meriem Derkaoui, Anne Hidalgo, Franzois Dagnaud @Oivier Saillant

Η σχέση της Chanel με τους Métiers d'art μετρά τόσα χρόνια όσα και ο Οίκος. Η ιδρύτρια του Οίκου Gabrielle Chanel, συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους τεχνίτες της εποχής της για τη δημιουργία των iconic Chanel προϊόντων: Με τον Shooaker Massaro το 1957 συνεργάστηκαν για να φτιάξουν τις θρυλικές δίχρωμες γόβες, με το κοσμηματοπωλείο Goossens συνεργάστηκαν το 1054 για να φτιάξουν τα μπαρόκ Chanel κοσμήματα, ενώ το 1960 ήρθε η συνεργασία με τον Lemarié τον σπεσιαλίστα των φλοράλ υφασμάτων ο οποίος αποκλειστικά έφτιαχνε τις περίφημες καμέλιες της Chanel που αποτελούν και έμβλημα του Οίκου. Οι εξαγορές υπό την  Paraffection ξεκίνησαν το 1985 και κάπως έτσι εδώ και δεκαετίες οι σημαντικότεροι τεχνίτες και μικροί οίκοι (26 τον αριθμό με έδρα τη Γαλλία, τη Σκωτία, την Ιταλία και την Ισπανία) συμβάλλουν με την παραδοσιακή αλλά και την καινοτόμο τεχνογνωσία τους στην υλοποίηση των σχεδίων του Karl Lagerfeld. 

Η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo στην ομιλία της επεσήμανε τους δεσμούς της Chanel με το Παρίσι, από το άνοιγμα της πρώτης μπουτίκ της Gabrielle Chanel στην  rue Cambon, μέχρι τις κινήσεις του Οίκου για την προώθηση της Πόλης του Φωτός σε όλες τις ηπείρους. «Το νέο αυτό κτίριο συμβάλλει στην οικοδόμηση της Μεγάλης Μητρόπολης του Παρισιού», προσέθεσε.