Αν θεωρείς το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έργο τέχνης, πρέπει να δεις το νέο φουαγιέ του
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Αν θεωρείς το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έργο τέχνης, πρέπει να δεις το νέο φουαγιέ του

Για την εποχή του, το έργο ήταν μοναδικό. Ένα θέατρο που θα χτιζόταν στην καρδιά του Πειραιά, στα πρότυπα του Theatre d’Odeon στο Παρίσι. 

Με πλατεία χωρητικότητας 600 θεατών, τρεις σειρές θεωρείων με 23 θεωρεία κάθε σειρά, που φιλοξενούν 414 θεατές και με υπερώο χωρητικότητας 300 θεατών. Συνολικά το θέατρο μπορεί να φιλοξενήσει 1314 θεατές.

Το κτήριο αποτελεί ένα απόλυτα συμμετρικό ορθογώνιο διαστάσεων 34 Χ 45 μ. Η είσοδος σημειώνεται με πρόπυλο με τέσσερεις κορινθιακές κολώνες και αέτωμα. Πάνω από το δώμα υπάρχει ορθογώνια υπερύψωση και καταλήγει επίσης σε αετωματική στέψη. Η αίθουσα είναι πεταλόσχημη, ιταλικού τύπου, με πλατεία, θεωρεία και εξώστες σε τέσσερα επίπεδα.
Η σκηνή είναι διαστάσεων 20 Χ 14μ. με προσκήνιο και χώρο ορχήστρας. Το ύψος του πύργου σκηνής είναι 18μ. και το βάθος του υποσκηνίου 9μ. 

Η μελέτη εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμο και η κατασκευή διήρκεσε από το 1884 έως το 1895. 

Φωτογραφία: Maria Koukou Photography
Φωτογραφία: Maria Koukou Photography

Στο θέατρο φιλοξενήθηκαν πολλοί γνωστοί ελληνικοί και ξένοι θίασοι του λυρικού και δραματικού ρεπερτορίου, καθώς και χορευτικά συγκροτήματα, μουσικά και χορωδιακά σύνολα κλπ. Το φουαγιέ φιλοξενούσε αρχικά χορούς φιλανθρωπικών συλλόγων και αργότερα εξελίχθηκε σε χώρο εκθέσεων και διαλέξεων.

Στο εμβληματικό αυτό κτήριο εγκαινιάζεται στις 31 Ιανουαρίου το νέο Foyer Café Bistrot, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πόλη, αλλά και για όλους όσους επιθυμούν να βιώνουν καθημερινά την εμπειρία ενός χώρου υψηλής αισθητικής. 

Tο Foyer Café Bistrot, θα λειτουργεί καθημερινά από την 1η Φεβρουαρίου από τις 10:00 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, καθώς και κατά την διάρκεια των θεατρικών παραστάσεων και των δρώμενων που φιλοξενεί το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Φιλικό και φιλόξενο, με ξεχωριστές μουσικές επιλογές, ιδιαίτερες γεύσεις και μια πλήρως ενημερωμένη λίστα κρασιών με εκλεκτές ετικέτες, δίνει το στίγμα της απόλαυσης αποπνέοντας τo χαρακτήρα και το ύφος αντίστοιχων café που λειτουργούν σε μεγάλα φουαγιέ θεάτρων Ευρωπαϊκών πόλεων. 

Η διακόσμηση του φουαγιέ ακολουθεί πιστά τον χαρακτήρα του ιστορικού νεοκλασικού κτιρίου, με τον εντυπωσιακό πολυέλαιο, τις παλιές αυθεντικές καρέκλες του θεάτρου οι οποίες φέρουν ειδική αρίθμηση, τις φωτογραφίες - τεκμήρια μιας άλλης εποχής, τα έπιπλα και τα αντικείμενα με πρωταγωνιστή το κλασσικό πιάνο του θεάτρου, να δημιουργούν την αίσθηση Βερολινέζικου και Γαλλικού bistro εναρμονισμένα απόλυτα με τον χαρακτήρα του ιστορικού κτιρίου. 

Άρωμα θεάτρου, νοσταλγία, προσωπικότητα, ατμόσφαιρα. Με αυτά τα απλά αλλά και τόσο σημαντικά συστατικά φτιάχτηκε το Foyer Café Bistrot.

Συνδέοντας τις μνήμες του παρελθόντος με το παρόν, μέσα σε έναν ιδιαίτερο χώρο, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά που έχει φιλοξενήσει μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες όπως ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Αλέξης Σολομός και ο Κάρολος Κουν, αλλά και σπουδαίους ηθοποιούς, όπως ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Δημήτρης Χορν, ο Μάνος Κατράκης, ο Αλέξης Μινωτής, η Πειραιώτισσα Κατίνα Παξινού και η Κυβέλη.

Το Foyer Café Bistrot, το νέο εγχείρημα που φέρνει την υπογραφή των Πειραιωτών Κοσμά Καραβά, Δημήτρη Παναγόπουλου και Γιώργου Νικολάου, θα αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο έλξης για την καθημερινή ψυχαγωγία, συνδυάζοντας την υψηλή αισθητική με την νοσταλγία και την ποιότητα.

Foyer Café Bistrot 
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32