pexels.com
pexels.com
15|04|2017 19:54
SHARE
HOME CLUTTER

Κάνε... αποτοξίνωση στο σπίτι -6 κανόνες για να ξεχωρίσεις όλα τα άχρηστα


Μπορεί το ξεκαθάρισμα στην ντουλάπα να γίνεται συχνά και να είναι έννοια όλων, ωστόσο δεν αρκεί. Ξεκαθάρισμα πρέπει να κάνουμε και στο σπίτι, γενικότερα. Και αυτή είναι η καταλληλότερη περίοδος.

Ρίξτε μια ματιά στους χώρους τους σπιτιού σας και θα διαπιστώσετε πως υπάρχουν αντικείμενα στη διακόσμηση του, αξεσουάρ οργάνωσης, ρούχα, ακόμα και κάποια έπιπλα που δεν έχουν καμία χρησιμότητα.

Αυτό σας στερεί αυτομάτως την άνεση, τη λειτουργικότητα και την ηρεμία, ενώ μπορεί να κάνει την ατμόσφαιρα ασφυκτική και δυσάρεστη.

Η λύση είναι μια: να επαναπροσδιορίστε τη χρησιμότητα και τον ρόλο καθενός από αυτά, από την κουζίνα, μέχρι το μπάνιο και το υπνοδωμάτιο σας, για να καταφέρετε να συντονίσετε, να τακτοποιήσετε και να οργανώσετε με τον καλύτερο τρόπο το σπίτι σας, που πια θα αποκτήσει την αισθητική και την αύρα που του αξίζει.

Ακολουθούν έξι βασικοί κανόνες που δεν πρέπει να παραβλέψετε.

Απαλλαγείτε από οποιοδήποτε αντικείμενο δεν εκμεταλλεύεστε στο 80% της χρήσης του

Υπάρχουν αντικείμενα μέσα στο σπίτι τα οποία πιθανότατα έχετε αγοράσει λόγω κάποιας περίστασης ή προσφοράς, αλλά παραμένουν ξεχασμένα σε ντουλάπια και ράφια. Θα πρέπει να ελέγξετε όλα αυτά που καταλαμβάνουν άδικα χώρο και να τα πετάξετε. Πώς θα το κάνετε αυτό; Βάλτε κριτήριο τη συχνότητα χρήσης κάθε αντικειμένου. Οταν εκμεταλλεύεστε το 80% της χρήσης του αξίζει μια θέση στο σπίτι σας. Οταν αυτό δεν ισχύει, τότε δεν το έχετε ανάγκη.

Μην αποθηκεύετε άχρηστα αντικείμενα

Εχετε την κακή συνήθεια να συγκεντρώνετε οτιδήποτε σας φαίνεται προσωρινά άχρηστο, αλλά δεν θέλετε να το αποχωριστείτε κιόλας, σε κούτες ή καλάθια που στοιβάζονται στο πατάρι ή την αποθήκη σας; Μεγάλο λάθος! Και αυτό, γιατί ένα χρόνο αργότερα θα δείτε πως θα μπείτε στη διαδικασία τελικά να τα πετάξετε.

Πουλήστε έργα τέχνης που αξίζουν

Βαρεθήκατε τον πίνακα ζωγραφικής που κάποτε πληρώσατε χρυσό; Δεν χρειάζεται να τον βάλετε στην αποθήκη, αφού μπορείτε να κερδίσετε χρήματα από αυτόν. Αρκεί να κάνετε μια έρευνα στην αγορά για την αξία του κι έπειτα να τον μεταπωλήσετε.

Διαχωρίστε τα διακοσμητικά στοιχεία από τα άχρηστα

Οταν ένα ράφι υπερφορτώνεται με αντικείμενα, τότε μάλλον κάτι πάει στραβά με την οργάνωση του χώρου σας. Κάθε διακοσμητικό αντικείμενο θα πρέπει να είναι δείγμα της προσωπικότητας σας με την οποία και συνδέεται. Αυτά που δεν σας εκφράζουν καθόλου, δεν έχουν θέση στο χώρο.

Πουλήστε οτιδήποτε μπορεί να έχει αξία

Βιβλία, βάζα, σερβίτσια και άλλα πράγματα που καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο από σας ενδέχεται να είναι χρήσιμα για άλλους ανθρώπους. Μια λύση είναι να τα δωρίσετε, ενώ η άλλη είναι να ελέγξετε την αξία τους και να τα πουλήσετε.

Τέλος, φυλάξτε αυτά που αγαπάτε, όχι μόνο τα αντικείμενα που σας προκαλούν το αίσθημα της χαράς!