Unsplash
Unsplash
ΤΟ ΧΘΕΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Vintage: Το μοντέρνο που έρχεται από το παρελθόν


Ακολούθησε τις συμβουλές μας και μετάτρεψε το σπίτι σου, με μικρές – εύκολες – οικονομικές αλλαγές, σε ένα χώρο που θυμίζει σκηνικό από ταινία εποχής!

Χρώμα, νοσταλγία, αρώματα και storytelling με πρωταγωνιστή-στρια εσένα και τους καλεσμένους σου.

Ζούμε σε μια απόλυτα vintage εποχή, όπου ρούχα, έπιπλα, αντικείμενα, έργα τέχνης ακόμα και μεταφορικά μέσα (αυτοκίνητο, μηχανή) διαθέτουν μια ρετρό αισθητική και μας επισκέπτονται από το παρελθόν φορώντας τα καλά τους.

Αλήθεια, τι είναι vintage;

Η λέξη vintage προέρχεται από την οινοποιεία. Xρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει κρασί το οποίο παρασκευάστηκε σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές στη συγκομιδή των σταφυλιών. Και επειδή το κρασί αυτό είναι υψηλής ποιότητας, ταυτίστηκε με το παλαιωμένο, χωρίς απαραίτητα να είναι. Έτσι έμεινε να χρησιμοποιείται η λέξη vintage για οτιδήποτε παλιό και ταυτόχρονα υψηλής αισθητικής.

Πράγματι οι vintage – ρετρό – κλασικές επιρροές στον προσωπικό μας χώρο δημιουργούν μια ζεστή και ταυτόχρονα καλαίσθητη ατμόσφαιρα που μας προ(σ)καλεί να τον ζήσουμε περισσότερο, ακόμα και πίνοντας ένα ποτήρι εκλεπτυσμένο κόκκινο κρασί.

Πώς όμως πετυχαίνουμε ένα τόσο φιλόξενο περιβάλλον, σε αντίθεση με το ψυχρό, αφιλόξενο αποτέλεσμα μιας πιο μοντέρνας, όπως λέμε “bo concept”, λιτής αισθητικής;

Η τελευταία τάση κυριαρχούσε από την αρχιτεκτονική, interior design, έπιπλο, κόσμημα έως και ρούχο την προηγούμενη δεκαετία καταδυναστεύοντας όλους εμάς που αγαπάμε το πολύμορφο, πολύχρωμο και διαφορετικό.

Σε αντίθεση, λοιπόν,  με τον απόλυτο κόσμο της αφαιρετικότητας στη διακόσμηση που δε συγχωρεί τα λάθη και επιβάλλει την ομοιογένεια, στη vintage αισθητική εκτός από το γεγονός ότι σχεδόν τίποτα δεν είναι λάθος ή αλλιώς, ότι τα λάθη και οι πειραματισμοί επιβάλλονται, μπορούμε να μεταμορφώσουμε πλήρως το χώρο μας ή να κάνουμε μικρές παρεμβάσεις ή προσθήκες.

Κλασικά έπιπλα, χρώμα σε τοίχους, ακόμα και ηλεκτρικές συσκευές, πλακάκια παντού με έντονα, διαφορετικά μοτίβα, ταπετσαρίες σε τοίχους ακόμα και στο μπάνιο, συλλογές από μικροαντικείμενα, ρολόγια, κλειδιά, κορνίζες, λουλούδια (ολόκληρη ζούγκλα) και ότι άλλο θυμίζει κάτι από ζωή!

Δημιουργήστε μικρές, έντονες, ζεστές γωνιές με αντικείμενα που είτε έρχονται είτε θυμίζουν κάτι από το παρελθόν.

Δίσκοι, κασέτες, γραμμόφωνα, juke box, γραφομηχανές, φωτογραφικές μηχανές τύπου Polaroid, ρολόγια τσέπης, ραπτομηχανή της γιαγιάς, ασπρόμαυρες οικογενειακές φωτογραφίες, μανουάλια, στολές, μουσικές παρτιτούρες, ξύλινες εικόνες, ξύλινες επιγραφές, αφίσες από παλιές διαφημίσεις είναι κάποια από τα αντικείμενα που μπορούν να σταθούν στο νέο σας σκηνικό – σπιτικό.

Ζήστε το σπίτι σας! Αυτό είναι το σύνθημα σε ένα vintage χώρο.

Βιβλία και περιοδικά σε στοίβες, σετ του τσαγιού ή του καφέ πάνω στο τραπεζάκι, κουβέρτες άτακτα ριμμένες ή άντε, όμορφα διπλωμένες στην άκρη του καναπέ, πολύμορφα μαξιλαράκια πάνω και κάτω από τις πολυθρόνες, κεριά σε διάφορα μεγέθη κυριολεκτικά παντού, λουλούδια (μόνο αληθινά) επίσης παντού, κοσμήματα, τσάντες, ιδιαίτερα ρούχα στολίζουν το χώρο μας και αποτελούν μέρος της διακόσμησής μας.

Βγάζουμε τα αγαπημένα μας αντικείμενα από συρτάρια, ντουλάπες και ντουλάπια και τα στολίζουμε στο χώρο μας γιατί τώρα εκτός από μια θέση στην καρδιά μας έχουν σίγουρα και μια θέση στο σαλόνι μας!

Για τους πιο τολμηρούς, χρησιμοποιήστε αντικείμενα όπως βαλίτσες, βιβλία, κουτιά κ.α. είτε ως διακοσμητικά είτε ως χρηστικά έπιπλα, π.χ. τραπεζάκια, κομοδίνα, σκαμπό.

Επίσης, βάψτε με ζωηρά χρώματα π.χ. κίτρινο, μπορντό ή τιρκουάζ ολόκληρα δωμάτια ή κάποιους τοίχους.

Χρησιμοποιήστε ταπετσαρίες floral σε τοίχους, καναπέδες και κουρτίνες.

Χρώμα και φως εισβάλλουν στη ζωή σας για να φέρουν την αισιοδοξία. Η μελαγχολία είναι passé. Απαλά υφάσματα, πολλά μαξιλάρια, διαφορετικά έπιπλα (σε χρώμα, υφή και στυλ), φυσικά αρωματικά (λουλούδια, κανέλα, γαρύφαλλο και πορτοκάλι) δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που καλωσορίζει με τον καλύτερο τρόπο ένοικους και επισκέπτες του σπιτιού σας!

Eυτυχία Αργυροπούλου,

Σύμβουλος διακόσμησης, Partner Beauty Places 

Φωτογραφίες: Unsplash