Βούτυρο καριτέ. Φωτογραφία: Shutterstock
Βούτυρο καριτέ. Φωτογραφία: Shutterstock
BEAUTY DIARIES

Tο θαυματουργό βούτυρο καριτέ -Ενυδατώνει πρόσωπο, σώμα, μαλλιά και χείλη


Στη γλώσσα Wolof (που μιλάνοι οι αυτόχθονες της Σενεγάλης), το δέντρο Shea, ονομάζεται «karite», που σημαίνει «Το δέντρο της ζωής».

Από εκεί παίρνουμε το γνωστό το γνωστό σε όλους βούτυρο καριτέ. Από αυτά τα δέντρα, η The Body Shop προμηθεύεται (από το 1994) με βιώσιμο τρόπο το δικό της βούτυρο καριτέ, το καλύτερο, το πιο φανταστικό όλων και μάλιστα το κάνει μέσω του προγράμματος Εμπόριο με Κοινότητες, από τον συνεταιρισμό Tungteiya Women’s Association στην Γκάνα.

Ωστόσο, για την ιστορία, η The Body Shop δεν είναι ο πρωτεργάτης αυτής της μαγικής δύναμης. Το βούτυρο καριτέ χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη Δυτική Αφρική, καθώς προσφέρει στην επιδερμίδα και τα μαλλιά εντατική θρέψη και προστασία από την ξηρότητα. Οι γυναίκες εκεί που το παράγουν μάλιστα αποτελούν πηγή έμπνευσης για την εταιρεία. Και δεν είναι και λίγες! 640 στο σύνολό τους από την τοπική κοινότητα παράγουν το βούτυρο καριτέ της The Body Shop. Και το πιο συγκλονιστικό; Αυτές οι εκπληκτικές γυναίκες βγάζουν 390 τόνους βούτυρο καριτέ κάθε χρόνο.

Η παραδοσιακή μέθοδος παραγωγής του χειροποίητου βουτύρου καριτέ περιλαμβάνει 18 στάδια, ενώ είναι γυναικεία υπόθεση αφού εδώ και αιώνες περνά από γενιά σε γενιά κι από μητέρα σε κόρη και η ιστορία συνεχίζεται να αποτυπώνεται με τεράστια επιτυχία (και με τραγούδι χαράς).

Αυτή η συνεργασία έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην ενδυνάμωση των γυναικών και κατ’ επέκταση στη στήριξη ολόκληρης της τοπικής κοινότητας της Γκάνα....

Διαβάστε την υπέροχη ιστορία του βουτύρου καριτέ στο Beautydiaries.gr