Τι πρέπει να γνωρίζεις για τα προβιοτικά και γιατί τα χρειάζεσαι στη skincare ρουτίνα σου | 0 bovary.gr
Τι πρέπει να γνωρίζεις για τα προβιοτικά και γιατί τα χρειάζεσαι στη skincare ρουτίνα σου | 0 bovary.gr
ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ

Τι πρέπει να γνωρίζεις για τα προβιοτικά και γιατί τα χρειάζεσαι στη skincare ρουτίνα σου


Πριν μιλήσουμε για τα προβιοτικά, θα πρέπει να αναφερθούμε στο μικροβίωμα, δηλαδή στο σύνολο των μικροοργανισμών που ζουν στον οργανισμό μας.

Κάθε όργανο στο σώμα μας έχει το δικό του μικροβίωμα και το δέρμα -που είναι το μεγαλύτερο όργανο -έχει φυσικά το δικό του.

Στον οργανισμό μας υπάρχουν καλά και κακά μικρόβια, στόχος είναι πάντα να βρίσκονται σε ισορροπία μεταξύ τους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ανθρώπινο δέρμα έχει περίπου ένα δισεκατομμύριο μικρόβια ανά τετραγωνικό εκατοστό. Όταν αυτοί οι μικροοργανισμοί βρίσκονται σε ισορροπία, όλα κυλούν ομαλά στον οργανισμό. Αν συμβαίνει το αντίθετο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα προβλήματα.

Το περιβάλλον που ζούμε και γενικότερα διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες είναι η βασική αιτία που διαταράσεται η ισορροπία του μικροβιώματος.

Αν χαλάσει το ισοζύγιο στο μικροβίωμα του εντέρου, τότε αμέσως υπάρχουν προβλήματα και στου δέρματος, καθώς έχουν άμεση σχέση. Γι αυτό το λόγο οι δερματολόγοι τονίζουν ότι είναι σημαντικό και για την υγεία του δέρματος, να προσέχουμε τη διατροφή μας.

Skincare/Shutterstock
Skincare/Shutterstock

Με άλλα λόγια η υγεία του εντέρου μας έχει απόλυτη συσχέτιση με την υγεία του δέρματος.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα beauty brands αναφέρουν ως βασικό συστατικό στα προϊόντα τους τα προβιοτικά.

Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη προβιοτικά, είναι το γιαούρτι. Πρόκειται για ζυμομύκητες, οι οποίοι έχουν την ιδιότητα να αφομοιώνονται. Ο ρόλος τους στα skincare προϊόντα είναι πολύτιμος, καθώς ενισχύουν τη σωστή λειτουργία του δερματικού κυττάρου αλλά και τη λειτουργία φραγμού του δέρματος. Επιπλέον μπορούν να μειώσουν τις βλάβες-φλεγμονές που μπορεί να έχει το δέρμα από διάφορες αιτίες όπως είναι η ακμή.

Skincare/Shutterstock
Skincare/Shutterstock

Μήπως λοιπόν ήρθε η στιγμή να αναζητήσεις από μόνη σου προϊόντα με προβιοτικά και να τα βάλεις στη skincare ρουτίνα σου; 

Διαβάστε ακόμη:

Νude κραγιόν -Βρήκαμε τις οικονομικές επιλογές για την top τάση της σεζόν

Δοκίμασα 7 διαφορετικές mascara και κατέληξα στην αγαπημένη μου γι' αυτή τη σεζόν