Shutterstock
Shutterstock
ΤΑΔΕ ΕΦΗ

Τι είναι η βλεφαρόπτωση και πώς θα την αντιμετωπίσεις -Όσα πρέπει να γνωρίζεις


Γυναίκες κάθε ηλικίας κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρούν το βλέμμα τους λαμπερό και την περιοχή των ματιών τους σφριγηλή και τονωμένη.

Πέρα από καθρέφτη της ψυχής, τα μάτια αντικατοπτρίζουν ξεκάθαρα τη φθορά του χρόνου, όπως και του τρόπου ζωής.

Οι γνώσεις εδώ είναι συγκεκριμένες και γνώριμες. Μεγαλώνοντας η επιδερμίδα γύρω, κάτω, αλλά και πάνω από τα μάτια χάνει την ελαστικότητά της. Η βαρύτητα έλκει τους μαλακούς ιστούς των βλεφάρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία σακούλας. Τα μικρά μαξιλάρια λίπους πίσω από το κογχικό διάφραγμα προβάλουν μέσω των εξασθενημένων μυών, κάνοντας τα μάτια να δείχνουν κουρασμένα και κυρίως πρησμένα.

Αχ, αυτή η περίσσεια του δέρματος στο άνω βλέφαρο. Συμβαίνει μάλιστα μερικές φορές να είναι τόσο εκσεσημασμένη ώστε να παρεμβάλλεται στην όραση. Πρόβλημα. Κι η λύση σίγουρα εδώ είναι μία βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου. 

Σε κάθε περίπτωση, ο χειρουργός είναι αρμόδιος να προβεί σε λεπτομερή αξιολόγηση πριν αποφασίσει αν η χειρουργική επέμβαση είναι κατάλληλη για σένα. 

Στο μεταξύ, μια σειρά από κινήσεις στην καθημερινή σου ρουτίνα θα βοηθήσουν σημαντικά στη διαχείριση των συμπτωμάτων που κάνουν το βλέμμα σου να δείχνει λιγότερο φρέσκο και αναζωογονημένο. 

Χρησιμοποίησε σακουλάκια χαμομηλιού. Δοκίμασε να τα βάλεις αρχικά στο ψυγείο πριν τα τοποθετήσεις στα μάτια σου. Μέτρα ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά και χαλάρωσε όπως είσαι.
Οι στρογγυλές φέτες αγγουριού μπορούν εξίσουν να είναι μια εξαιρετική θεραπείας για την άμεση αντιμετώπιση της βλεφαρόπτωσης. Τοποθέτησε κι εδώ φέτες αγγουριού στα μάτια σου για είκοσι περίπου λεπτά και χαλάρωσε. 
Το παγωμένο νερό είναι επίσης ένας άμεσος τρόπος τόνωσης. Πλύνε το πρόσωπό συ με πολύ κρύο νερό για να σφίξει στιγμαιαία η ευαίσθητη επιδερμίδα στην περιοχή των ματιών.  
Εσύ που έχεις τάση για βλεφαρόπτωση και παρατηρείς ήδη οίδημα, έχε το νου σου στον απόλυτα σωστό καθαρσιμό της περιοχής των ματιών. Μην πιέζεις και μην τρίβεις την ώρα του ντεμακιγιάζ σου τα μάτια. Ταμπονάρισε απαλά κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης του makeup. 

Σε κάθε περίπτωση η χρήση μιας κρέμας βάλσαμο για την περιοχή είναι τελείως απαραίτητη. Αυτό που χρειάζεσαι από την κρέμα ματιών είναι να αφυπνίζει το βλέμμα και να έχει απόλυτα συσφιγκτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. 
Μια καταπληκτική συμβουλή που προσωπικά ακολουθώ χρόνια -ακολουθώντας τη συμβουλή πολλών δερματολόγων- είναι η αποθήκευση της κρέμας ματιών στο ψυγείο, καθώς η κρύα αίσθηση που προσφέρει στιγμαιία κάθε φορά που την απλώνεις λειτουργεί ως άμεση μάσκα κρυοθεραπείας, που κάνει θαύματα. 

Και το πιο σημαντικό όλων, είναι να μη μένεις ποτέ απροστάτευτη από την ηλιακή ακτινοβολία. Οι δερματολόγοι υποστηρίζουν πως ακόμα και μόνη της η συστηματική χρήση αντηλιακής ματιών μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την εμφάνιση του συνόλου των σημαδιών γήρανσης της επιδερμίδας των ματιών, αρκεί να αποτελεί καθημερινή συνήθεια όλο το χρόνο.