Arianne Clément
Arianne Clément
ARIANNE CLEMENT

Αιωνόβιες γυναίκες μάς διδάσκουν τι είναι ομορφιά -Ένα συγκλονιστικό φωτογραφικό project για την τρίτη ηλικία


Όταν ξεκίνησα να φωτογραφίζω αυτό το project, ήθελα να μιλήσω για τις υπερήλικες γυναίκες γενικότερα, χωρίς όμως να έχω κατασταλάξει σε κάποιο συγκεκριμένο story.

«Τραβούσα φωτογραφίες από τα πάντα γύρω από αυτές τις αιωνόβιες γυναίκες που ζούσαν στο προάστιο του Κεμπέκ, στον Καναδά. Όλες είχαν μια κοινή επιθυμία: Ήθελαν να είναι περιποιημένες ώστε να σιγουρευτούν πως θα φαίνονται όμορφες στις φωτογραφίες μου. Έτσι, λοιπόν αυτή η φωτογράφιση έγινε μια ιστορία για την ομορφιά. 

Άρχισε να με ενδιαφέρει η προσπάθεια την οποία κατέβαλλαν (ή δεν κατέβαλλαν) αυτές οι γυναίκες ώστε να είναι όμορφες, και οι προκλήσεις που αντιμετώπιζαν λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους. Τις ρώτησα σχετικά με τη νιότη, τα γηρατειά, τον φεμινισμό, την σεξουαλικότητα, την γοητεία, την εξωτερική εμφάνιση, την αγάπη, και απαθανάτισα τις τελετουργίες ομορφιάς τους».

Το πρότζεκτ της φωτογράφου Arianne Clément τιμά την ομορφιά στην τρίτη ηλικία. Το φωτογραφικό της στιλ συνδυάζει την τέχνη, την τεκμηρίωση και την κοινωνική ευαισθητοποίηση. Πλέον επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στους ηλικιωμένους. Το έργο της με τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις και έχει κερδίσει πολλλα βραβεία. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ δημοσιεύτηκε στο thegroundtruthproject.org και αναδημοσιεύεται στο Bovary.gr με την άδεια της φωτογράφου.

H Φωτογράφος Arianne Clément
H Φωτογράφος Arianne Clément

«Η επίσκεψη στην Μαρί Μπερτ, τη γυναίκα στην πρώτη φωτογραφία, ήταν ένα απίστευτο θέαμα. Της αρέσει ιδιαίτερα να είναι το επίκεντρο της προσοχής και είναι διατεθειμένη να κάνει οτιδήποτε προκειμένου να κάνει το κοινό της να γελάσει. Κάθε φορά που την επισκεπτόμουν, μου έλεγε αστείες ιστορίες, τραγουδούσε και χόρευε. Στο πορτραίτο της, χορεύει με έναν σέξι και προκλητικό τρόπο ώστε να ευχαριστήσει το κοινό της (εμένα και δύο μέλη της οικογενείας της).

Η τρίτη γυναίκα που φωτογράφισα ήταν πολύ συγκινητική. Η Λορ Προβόστ ήταν πολύ άρρωστη και αδύναμη, αλλά πολύ γαλήνια. Δεν είχε την ενέργεια να μιλήσει ή να κινηθεί, και παρ’ όλο που στα νιάτα της ήταν μια στιλάτη γυναίκα, πιστεύω πως πλέον αδιαφορούσε για την εξωτερική της εμφάνιση. Αλλά παρ’ όλο που η ίδια είχε αρχίσει να απομακρύνεται από τον υλικό κόσμο, η κόρη της, Λις, συνέχιζε να προσέχει την εμφάνιση της μητέρας της: της περιποιούνταν τα νύχια και τα μαλλιά, και της έβαζε κοσμήματα και κραγιόν. Ήξερε πως αυτό κάποτε ήταν πολύ σημαντικό για την μητέρα της, και με αυτό τον τρόπο την τιμούσε. Δεν μπορούσαν πλέον να επικοινωνούν λεκτικά, οπότε αυτές οι τελετουργίες ήταν ένας τρόπος να μένουν κοντά.  

Με αυτές τις φωτογραφίες, ήθελα να αμφισβητήσω την εμμονή της κοινωνίας μας με την νιότη και την ομορφιά, και να δώσω φωνή σε αυτές τις γυναίκες των οποίων η ομορφιά σπάνια αναγνωρίζεται».

 

Μαντελίν Μπογκάρτ Σαμπάν, 101 ετών

Arianne Clément
Arianne Clément

«Όταν ήμουν νέα, όπως όλες οι γυναίκες, ήθελα να είμαι ελκυστική. Έκανα μπούκλες τα μαλλιά μου, φορούσα τα όμορφα ρούχα που έραβε η μητέρα μου για μένα, και υπέφερα φορώντας ψηλά τακούνια. Πάντως, δεν φορούσα ποτέ make-up. Ένιωθα πως ήταν ψεύτικο. Παντρεύτηκα τον άνδρα μου επειδή ήταν όμορφος, κάτι που κατέληξα να μετανιώνω. Δεν ήταν καλός σύντροφος και εν τέλει τον έδιωξα από το σπίτι. Αντί να διατηρούν την εξωτερική τους εμφάνιση, που είναι ματαιόδοξο, προτείνω στις νέες γυναίκες να δουλέψουν την ομορφιά που τις περιβάλλει. Φτιάξτε τον κήπο σας, ζωγραφίστε, παίξτε μουσική. Είναι σημαντικό να είστε ευγενικές, ανεξάρτητες, και να μορφώνεστε συνεχώς».

 

Μαρί Μπερτ Πακέτ, 102 ετών

Arianne Clément
Arianne Clément

«Προσωπικά βρίσκω τον εαυτό μου όμορφο, και ακόμα και τις μέρες που δεν το πιστεύω τόσο, καταβάλλω προσπάθεια να το κάνω! Μου αρέσει να περιποιούμαι τα μαλλιά μου και να φοράω φορέματα, κοσμήματα και αξεσουάρ. Πάντοτε πρόσεχα την εμφάνισή μου. Για να καταλάβεις, είμαι γνωστή ως η trendy κυρία.

Ο πατέρας μου ήταν ποιητής και τεχνίτης και μοιραζόταν την αγάπη του για τέχνη μαζί μου. Πιστεύω πως οτιδήποτε καλλιτεχνικό είναι όμορφο: θέατρο, φωτογραφίες, ποιήματα, πίνακες, λουλούδια, μουσική. Σε ένα χαρακτήρα, η σιλουέτα, το χαμόγελο και τα μάτια μετρούν. Με αυτό δεδομένο, αυτό που μετανιώνω περισσότερο είναι που δεν πήρα μια ολοκληρωμένη μόρφωση. Ανοίγουν πόρτες για σένα όταν είσαι μορφωμένος. Αλλιώς, σε περιβάλλει μια ντροπή. Άσχετα από την κατάσταση, συμβουλεύω τις νέες γυναίκες να μορφωθούν».

 

Ανν - Μαρί Προβονόστ, 100 ετών

«Όταν ήμουν νέα είχα μακριά μαλλιά, όμορφα πόδια και καμπύλες. Οι νέες κοπέλες σήμερα προσπαθούν να είναι αδύνατες, αλλά νομίζω πως η αληθινή ομορφιά είναι η φυσική ομορφιά. Είμαστε αυτό που είμαστε, και μόνο αυτό μετράει».

 

Λορ Προβόστ 

Arianne Clément
Arianne Clément

Η Λις Προβόστ (δεξιά) μιλά για τη μητέρα της, Λορ Προβόστ, που απεβίωσε το 2016: «Ήταν πολύ στιλάτη και ανταγωνιστική. Ήταν ερωτευμένη με τον πατέρα μου και νομίζω πως ανησυχούσε πως δεν ήταν αρκετή. Φορούσε πάντοτε κραγιόν, ρουζ, ψηλοτάκουνα, σκουλαρίκια, άρωμα, και έκανε τα μαλλιά της μπούκλες. Έτριβε baby oil στο δέρμα της και αγόραζε μάσκες που αναζωογονούν το δέρμα. Το βράδυ, όταν έπεφτε να κοιμηθεί, έδενε γάζες από το πηγούνι της στο πάνω μέρος του κεφαλιού της, ελπίζοντας να ανασηκώσει λίγο τα μάγουλα και το πηγούνι της».