Scorpina: To νέο ψαροφαγικό στέκι των βορείων προαστίων  | 0 bovary.gr
Scorpina: To νέο ψαροφαγικό στέκι των βορείων προαστίων | 0 bovary.gr
10|03|2018 13:35
SHARE
SCORPINA

Scorpina: To νέο ψαροφαγικό στέκι των βορείων προαστίων


Ακόμα κι να είστε από αυτούς που προτιμάτε να απολαμβάνετε το ψαράκι σας δίπλα στο κύμα, το νέο εστιατόριο των ιδιοκτητών της αγαπημένης Αθερίνας στο Νέο Ψυχικό θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη.

Η Σκορπίνα, λοιπόν, είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη ψαροφαγία και στους νόστιμους μεζέδες φτιαγμένους από τον ειδικό στα θαλασσινά, Γιάννη Λιάκο.

Ο Γιάννης, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και ρίζες από την Κωνσταντινούπολη, έμαθε τα μυστικά της ψαροφαγίας και της υψηλής γαστρονομίας από τον Λευτέρη Λαζάρου, τα χρόνια που εργαζόταν στο Βαρούλκο.

Στη συνέχεια ανέπτυξε τις δικές του τεχνικές, δουλεύοντας σε μερικά από τα πιο γνωστά εστιατόρια του είδους (Ελλάς, Άσπρο Γαλάζιο στην Πάρο, Ούζομπαρ, Αλμύρα, Αθερίνα). Τώρα στη Σκορπίνα είναι και συνιδιοκτήτης και μας υπόσχεται ότι θα δοκιμάσουμε «real sea food», μιας κι ο ίδιος δίνει μεγάλη σημασία στο πώς θα χρησιμοποιήσει τις πρώτες ύλες, που είναι φυσικά ολόφρεσκες.

Μπαίνοντας στο εστιατόριο θα δείτε ένα καλαίσθητο, μίνιμαλ διακοσμημένο χώρο, με μεγάλα παρεΐστικα τραπέζια στρωμένα με λευκά τραπεζομάντιλα και περιτριγυρισμένα από βιενέζικες καρέκλες.

Ολόγυρα τζαμαρίες που με τα λευκά τους κουρτινάκια προσθέτουν vintage χαρακτήρα στο μαγαζί, δημιουργώντας μια αστική ατμόσφαιρα. Το βλέμμα σας, σίγουρα, θα τραβήξουν οι φιγούρες της χρωματιστής Σκορπίνας στους τοίχους, ενώ από τον πάγκο παρουσίασης μπορείτε να διαλέξετε ψάρια από όλη την ελληνική  επικράτεια (Κάλυμνο, Αλόννησο, Καβάλα,) και στη συνέχεια να δείτε την παρασκευή τους από την ανοιχτή κουζίνα.

Έξω θα βρείτε και μια πράσινη αυλή, ενώ και όλο το μαγαζί ανοίγει, μόλις ο καιρός ζεσταίνει.

Ξεκινήστε οπωσδήποτε το δείπνο σας με μια συγκλονιστική κυκλαδίτικη κακαβιά, που θα την πιείτε σε ποτήρι και συνοδέψτε την με ψωμάκι ζεστό και τουρσί δικό τους (σέλερι, καρότο και πιπεριές Μακεδονία).

Συνεχίστε με ελληνικούς ψαρομεζέδες, όπως σουδάκια με αυγοτάραχο Τρικαλινού, μαγιονέζα και μαύρη ταραμοσαλάτα, ή καπνιστή λευκή μελιτζάνα Σαντορίνης με καπνιστό χέλι και φρέσκα μυρωδικά, παραδοσιακή ταραμοσαλάτα, αλμυρές πίτες και φοβερά αλίπαστα, όπως σκουμπρί, τσίρος ή, φιλέτο αντσούγιας Ισπανίας.

Επίσης, εδώ, φτιάχνουν και αθηναϊκή σαλάτα, που την ετοιμάζουν μπροστά σας  με σπιτική μαγιονέζα, καροτάκια, κολοκύθια και μωβ πατάτες Περού, όπως δεν την έχετε ξαναφάει.

Για τους πιο εκλεκτικούς ουρανίσκους προτείνω ανεπιφύλακτα πεσκανδρίτσα carpaccio με γαρίδα και teriyaki sauce, το εκπληκτικό ceviche από γαρίδες Αμβρακικού, με εσπεριδοειδή και πιπεριές jalapenos, καραβίδα μαρινάτη σε χοντρό αλάτι με μπρικ σολομού, χάβαρα (δηλαδή άγρια μύδια) ψητά, μύδια αχνιστά με έντονο σκορδάκι, τζίντζερ, αλλά και το carpaccio σκορπίνας με καραβίδες, yuzu truffle sauce και αυγοτάραχο.

Θα βρείτε, επίσης, πολλά όστρακα, χάβαρα, καλόγνωμες, βασιλικά στρείδια, χτένια, μια γευστικότατη αχαινοσαλάτα, καλαμάρι κοντοσούβλι, και γαριδάκι συμιακό, ενώ μια ιδανική επιλογή είναι το ψάρι ημέρας φρικασέ με μυρώνια, καυκαλήθρες και σέσκουλα ή sashimi από ψάρι ημέρας.  

Επίσης, υπάρχουν και εξαιρετικά πιάτα με ζυμαρικά ή ριζότο, αλλά είναι σαφώς καλύτερο να απολαύσετε τα υπέροχα ψάρια της Σκορπίνας με συνταγές που δεν είναι εύκολο να παρασκευάσετε μόνοι σας ή να βρείτε σε άλλα μαγαζιά.

Για επιδόρπιο έχετε αρκετές επιλογές μιας και ένα δείπνο με ψαράκι στο τέλος θέλει το γλυκάκι του.

Δοκιμάστε το πολίτικο κιουνεφέ ή το ιρμίκ χαλβασί (χαλβάς σιμιγδαλένιος σε γάλα βιολογικής, με κουκουνάρια, -σερβίρεται με παγωτό καϊμάκι-, ενώ για τους λάτρεις της σοκολάτας η ιδανική λύση είναι η «Σκορπίνα».

Στα συν του καταστήματος το καλό και διακριτικό σέρβις και η καλά ενημερωμένη λίστα κρασιών (46 ετικέτες  + 6 σαμπάνιες) και 35 αποσταγμάτων, που έχει επιμεληθεί ο Παναγιώτης Λαζάρου.

Γρηγορίου Ξενόπουλου 2, Νέο Ψυχικό, 210 6722223

Ανοιχτά κάθε μέρα από τη μία το μεσημέρι. Τιμή: €30-35 το άτομο και με κρασί.

TAGS