Shutterstock/ Φωτογραφία: Veniamakis Stefanos
Shutterstock/ Φωτογραφία: Veniamakis Stefanos
06|07|2018 16:10
SHARE
ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΚΥΜΑ

Σαν να βρίσκεσαι σε νησί -10 υπέροχα ταβερνάκια στην Αττική, δίπλα στο κύμα


Φαίνεται ότι επιτέλους το καλοκαίρι ήρθε, οπότε σίγουρα όσοι ακόμα βρίσκεστε εντός των τειχών θα επισκεφτείτε κάποια από τις παραλίες της Αττικής. Αλλά επειδή η θάλασσα ανοίγει την όρεξη, εμείς  βρήκαμε χαριτωμένα ταβερνάκια παρά θιν’ αλός για να απολαύσετε μια υπέροχη ημερήσια εκδρομή.

1) Το Λιμάνι

Τριάντα λεπτά μόνο από την Αθήνα στην παραλία της Παλαιάς Φώκαιας, θα βρείτε μια εκλεκτή ψαροταβέρνα με θέα τη θάλασσα. Η οικογένεια Κοψολαίμη στην οποία ανήκει η επιχείρηση, από το 1980 έχει δημιουργήσει τον δικό της θαλασσινό μύθο. Δοκιμάστε μύδια κρασάτα με σκόρδο και πιπερόριζα, ή αυτά με το τυρί κρέμα και μάραθο, αλλά την παστή παλαμίδα, ή αλλιώς λακέρδα, ενώ να ξέρετε πως όλα τα ψάρια είναι φρεσκότατα, οπότε επιλέξτε άφοβα.

Δεν λείπουν βέβαια και κάποια πιάτα σχάρας για όσους προτιμούν το κρέας. Tip: Πολλά από τα λαχανικά που θα δοκιμάσετε είναι από το δικό τους μποστάνι. 

Αγίας Ειρήνης 1, Παλαιά Φώκαια, 2291 041052

To Λιμάνι/ Facebook
To Λιμάνι/ Facebook

 2) Σαρδελάκι με θέα

Το όνομά του τα λέει όλα και πιθανόν σας θυμίζει το γνωστό «Σαρδελάκι» της Γλυφάδας, που είναι στην ουσία το «μεγάλο του αδερφάκι».  

Η εκπληκτική θέα στον Σαρωνικό - ειδικά το βράδυ που το μαγαζί ανοίγει και την πέργκολα, όποτε μπορείτε να χαζέψετε τα αστέρια- θα σας γαληνεύσει.

Το μενού είναι ίδιο με αυτό της Γλυφάδας, μόνο που εδώ θα βρείτε ένα μεγάλο μπαρ με φρέσκα όστρακα, από τα πιο συνηθισμένα μέχρι τα πιο ασυνήθιστα, που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει.  

Tip: Στην αρχή θα σας έρθει ο δίσκος με τα ορεκτικά και στη συνέχεια θα επιλέξετε το ψάρι που σας αρέσει.

Λεωφ. Ποσειδώνος 18, Βουλιαγμένη, 2109670913

Σαρδελάκι με θέα/ Facebook
Σαρδελάκι με θέα/ Facebook

3) Ψαροπούλα

Αυτό το μαγαζί έχει ιστορία πενήντα χρόνων και συνδυάζει αρμονικά την ελληνική παράδοση με μια πιο σύγχρονη ματιά. Τα τραπέζια του είναι κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, τα ψάρια του σπαρταριστά, ενώ τα παιδιά της κουζίνας είναι μάστορες στο ψήσιμο. Δοκιμάστε, επίσης, μια από τις θαλασσινές μακαρονάδες, που θα σας έρθει μέσα σε τεράστια κοχύλια. 

Tip: Ένα από τα δυνατά του χαρτιά είναι οι εξήντα ετικέτες σε ούζο και αποστάγματα, που θα συνοδεύσουν μοναδικά το γεύμα σας.

Λ. Αυλακίου 118, Πόρτο Ράφτη, 2299 071292

Ψαροπούλα/ Facebook
Ψαροπούλα/ Facebook

4) Ξυπόλητος

Μια από τις πιο cult ταβέρνες των θερινών προαστίων, μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής και συνεχίζει να σερβίρει καλό ψάρι.

Το όλο περιβάλλον θυμίζει παλιά ελληνική ταινία με τα μπλε τραπεζοκαθίσματά του παραταγμένα κάτω από τα τεράστια αρμυρίκια και ψάρια που ψήνονται στα κάρβουνα και σου σπάνε τη μύτη.

Το όνομά του το χρωστάει στον πατέρα των σημερινών ιδιοκτητών του, τον Χρήστο και τον Φώτη, που ήταν ψαράς οπότε δεν χρειάζονταν παπούτσια. Tip: Την κουζίνα του την έχουν γευτεί πολλοί διάσημοι, όπως ο Τσιτσάνης κι η Σωτηρία Μπέλλου, που περνούσαν συχνά εδώ τις Κυριακές τους.

25ης Μαρτίου Αγιος Νικολας, Λούτσα, 22940 28342

Ξυπόλητος ψαροταβέρνα/ Facebook
Ξυπόλητος ψαροταβέρνα/ Facebook

5) Φάρος

Η ξύλινη βεράντα του γλείφει το κύμα και το μεράκι των δυο ιδιοκτητών της, του Γιάννη και της Φωτεινής, συνεχίζει την επιχείρηση του πατέρα τους του κυρίου Βασίλη, ενώ η μητέρα τους η κυρία Άννα βρίσκεται στην κουζίνα και δίνει ρέστα. 

Δοκιμάστε τις χειροποίητες αλοιφές της -  οπωσδήποτε την ταραμοσαλάτα και την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα - αλλά και τους σπιτικούς ψαρομεζέδες ή τις χειροποίητες πίτες με φύλλο που ανοίγει μόνη της. Πολύ καλός, επίσης, είναι ο γαύρος μαρινάτος, ενώ αν έχουν συναγρίδα τη μέρα που θα πάτε, προτιμήστε την. Tip: Στο τέλος μην παραλείψετε να  παραγγείλετε το γαλακτομπούρεκο για επιδόρπιο.

Περικλέους 22, Παραλία Μαραθώνα, 22940 56164

6) Ψαρού

 Μια από τις πιο αγαπημένες ψαροταβέρνες του καλοκαιριού με υπέροχη θέα στο γραφικό λιμάνι του Λαυρίου. Θα τη βρείτε σε ένα καλοδιατηρημένο κτίριο του 1900, πίσω από το Δημαρχείο, στην κεντρική πλατεία – μάλιστα βγάζει τραπεζάκια έξω.

Ειδικεύεται στα μικρόψαρα και τα θαλασσινά, που μπορείτε να απολαύσετε με ένα τσιπουράκι ή ουζάκι - έχει πάνω από πενήντα ετικέτες. Τip: Δοκιμάστε οπωσδήποτε το γιουβέτσι με γαρίδες και στακοβούτυρο, για το οποίο είναι γνωστό το κατάστημα σε όλη την  Αττική.

Πλατεία Κανάρη, Λαύριο,  2292 159003

 

Ψαρού/ Facebook
Ψαρού/ Facebook

7) Ημεροβίγλι

Δεν έχει μόνο η Σαντορίνη Ημεροβίγλι, αλλά και η Πειραϊκή,  κι αν το επισκεφτείτε θα θυμάστε για καιρό τις γεύσεις του. Μιλάμε, φυσικά, για μία από τις πιο γνωστές ταβέρνες στην  Ακτή Θεμιστοκλέους, που θυμίζει νησί, ενώ η θέα στα νερά του Σαρωνικού θα σας κάνει να ξεχάσετε ότι βρίσκεστε ακόμα στην πόλη.

Ολόφρεσκα ντόπια ψάρια από τοπικούς ψαράδες, πληθώρα θαλασσινών μεζέδων και ορεκτικών παρελαύνουν στο τραπέζι σας που μπορείτε να απολαύσετε με   κάποια από τις ετικέτες της ενημερωμένης λίστας κρασιών, ούζο, τσίπουρο ή την αυθεντική ρακή Κρήτης. Tip:   Η ζωντανή μουσική που  ανεβάζει το  κέφι.

Ακτή Θεμιστοκλέους 56, Πειραιάς,  210 4523382

8) Λάμπρος

 Μια από τις πλέον ιστορικές ταβέρνες της Αττικής, αφού λειτουργεί από το 1889, αποτελώντας στέκι για τους καλοφαγάδες. 

Σήμερα μέρος του παλιού πέτρινου κτιρίου διασώζεται, όπως κι  η μαρμάρινη πλάκα που πάνω της αναγράφεται η άδεια λειτουργίας του τότε καφεστιατορίου, θυμίζοντας στους θαμώνες πώς ξεκίνησαν όλα. 

 Το πιάτο θρύλος του μαγαζιού είναι το μυδοπίλάφο, με σταφίδες, κουκουνάρι κι άνηθο,ενώ εξαιρετικός είναι και ο μαριναρισμένος γαύρος, η καραβιδόψυχα, αλλά και το σαγανάκι με γαρίδες. 

 Tip: Η αχινοσαλάτα που καταφτάνει από την Κάλυμνο. 

Λεωφόρος Ποσειδώνος 20, Βουλιαγμένη 210 8960144, 210 8961829

9) Γαρμπή

Η ιστορία του ξεκινά το 1924, όταν ο Πέτρος Γαρμπής, μαγεμένος από την ομορφιά της Βουλιαγμένης, διάλεξε την πλαζ του σημερινού Αστέρα, για να μεταφέρει εκεί την ταβέρνα του «Ο Άσσος του Κρασιού», που είχε στη Πλάκα, τους θερινούς τουλάχιστον μήνες. 

Εδώ σύχναζαν πολλοί επώνυμοι Αθηναίοι, οπότε σύντομα έμαθαν το μέρος οι ψαράδες που προμήθευαν τις βιτρίνες του μαγαζιού, πράγμα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το 1993, οι τρεις κόρες του Πέτρου Γαρμπή, η Αγγελική, η Βασιλική και η Ελένη, ανέλαβαν το τιμόνι του εστιατορίου, συμβολισμός του οποίου απεικονίζεται σε ένα μεγάλο ξύλινο ναυτικό τιμόνι, που αγόρασαν η Βάσω και η Αγγελική στο ξεκίνημά τους. Άλλωστε, μπορεί κανείς να το δει, αυτό το τιμόνι, κατά στην είσοδό του στο εστιατόριο.

Δοκιμάστε την μεσογειακή ψαρόσουπα, με ζωμό από τέσσερα διαφορετικά πετρόψαρα, μαγειρεμένος με φρέσκα λαχανικά και σερβιρισμένος με θαλασσινά μαγειρεμένα στον ατμό, τον μουσακά γαρίδας, το μιλφέιγ αθηναϊκής  με μάγουλα σφυρίδας με μαγιονέζα και κάπαρη, πάνω σε φρυγανισμένες φέτες από επτάζυμο ψωμί ψημένο σε πέτρα και γλάσο από κρόκο Κοζάνης, αλλά και τον μπακαλιάρο με σκορδαλιά παντζάρι. 

Tip: Πολύ γκουρμέ πιάτο είναι το τα ριζότο με δυο είδη σολομού, πούδρα εσπεριδοειδών και κρέμα τυριού.

Σελήνης και Ηλίου 21, Καβούρι. 210-8963480

10) Απέραντο Γαλάζιο

Ένα από τα πιο ψαγμένα παραθαλάσσια ταβερνάκια της αθηναϊκής Ριβιέρας, που έχει εμπνευστεί το όνομά της από τη διάσημη ταινία του Λυκ Μπεσόν. Θα τη βρείτε στον ναυτικό όμιλο της Βάρκιζας ,ενώ τα τραπέζια της είναι σχεδόν μέσα στη θάλασσα. 

Όταν δε πέφτει ο ήλιος, ανάβουν τα φανάρια του δρόμου, οπότε η ατμόσφαιρα γίνεται άκρως ρομαντική. Δοκιμάστε εξαιρετικούς ψαρομεζέδες, ταραμοσαλάτα, σπιτική μελιτζανοσαλάτα και φρεσκότατο ψαράκι. 

Tip: Οι  τέλειες τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι.

Ναυτικός Όμιλος Βάρκιζας, Ανατολική Παραλία Βάρκιζας,  210 965 5951

 

 Απέραντο Γαλάζιο/ Facebook
Απέραντο Γαλάζιο/ Facebook