7) Ημεροβίγλι
Δεν έχει μόνο η Σαντορίνη Ημεροβίγλι, αλλά και η Πειραϊκή, κι αν το επισκεφτείτε θα θυμάστε για καιρό τις γεύσεις του. Μιλάμε, φυσικά, για μία από τις πιο γνωστές ταβέρνες στην Ακτή Θεμιστοκλέους, που θυμίζει νησί, ενώ η θέα στα νερά του Σαρωνικού θα σας κάνει να ξεχάσετε ότι βρίσκεστε ακόμα στην πόλη.
Ολόφρεσκα ντόπια ψάρια από τοπικούς ψαράδες, πληθώρα θαλασσινών μεζέδων και ορεκτικών παρελαύνουν στο τραπέζι σας που μπορείτε να απολαύσετε με κάποια από τις ετικέτες της ενημερωμένης λίστας κρασιών, ούζο, τσίπουρο ή την αυθεντική ρακή Κρήτης. Tip: Η ζωντανή μουσική που ανεβάζει το κέφι.
Ακτή Θεμιστοκλέους 56, Πειραιάς, 210 4523382
8) Λάμπρος
Μια από τις πλέον ιστορικές ταβέρνες της Αττικής, αφού λειτουργεί από το 1889, αποτελώντας στέκι για τους καλοφαγάδες.
Σήμερα μέρος του παλιού πέτρινου κτιρίου διασώζεται, όπως κι η μαρμάρινη πλάκα που πάνω της αναγράφεται η άδεια λειτουργίας του τότε καφεστιατορίου, θυμίζοντας στους θαμώνες πώς ξεκίνησαν όλα.
Το πιάτο θρύλος του μαγαζιού είναι το μυδοπίλάφο, με σταφίδες, κουκουνάρι κι άνηθο,ενώ εξαιρετικός είναι και ο μαριναρισμένος γαύρος, η καραβιδόψυχα, αλλά και το σαγανάκι με γαρίδες.
Tip: Η αχινοσαλάτα που καταφτάνει από την Κάλυμνο.
Λεωφόρος Ποσειδώνος 20, Βουλιαγμένη 210 8960144, 210 8961829
9) Γαρμπή
Η ιστορία του ξεκινά το 1924, όταν ο Πέτρος Γαρμπής, μαγεμένος από την ομορφιά της Βουλιαγμένης, διάλεξε την πλαζ του σημερινού Αστέρα, για να μεταφέρει εκεί την ταβέρνα του «Ο Άσσος του Κρασιού», που είχε στη Πλάκα, τους θερινούς τουλάχιστον μήνες.
Εδώ σύχναζαν πολλοί επώνυμοι Αθηναίοι, οπότε σύντομα έμαθαν το μέρος οι ψαράδες που προμήθευαν τις βιτρίνες του μαγαζιού, πράγμα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το 1993, οι τρεις κόρες του Πέτρου Γαρμπή, η Αγγελική, η Βασιλική και η Ελένη, ανέλαβαν το τιμόνι του εστιατορίου, συμβολισμός του οποίου απεικονίζεται σε ένα μεγάλο ξύλινο ναυτικό τιμόνι, που αγόρασαν η Βάσω και η Αγγελική στο ξεκίνημά τους. Άλλωστε, μπορεί κανείς να το δει, αυτό το τιμόνι, κατά στην είσοδό του στο εστιατόριο.
Δοκιμάστε την μεσογειακή ψαρόσουπα, με ζωμό από τέσσερα διαφορετικά πετρόψαρα, μαγειρεμένος με φρέσκα λαχανικά και σερβιρισμένος με θαλασσινά μαγειρεμένα στον ατμό, τον μουσακά γαρίδας, το μιλφέιγ αθηναϊκής με μάγουλα σφυρίδας με μαγιονέζα και κάπαρη, πάνω σε φρυγανισμένες φέτες από επτάζυμο ψωμί ψημένο σε πέτρα και γλάσο από κρόκο Κοζάνης, αλλά και τον μπακαλιάρο με σκορδαλιά παντζάρι.
Tip: Πολύ γκουρμέ πιάτο είναι το τα ριζότο με δυο είδη σολομού, πούδρα εσπεριδοειδών και κρέμα τυριού.
Σελήνης και Ηλίου 21, Καβούρι. 210-8963480
10) Απέραντο Γαλάζιο
Ένα από τα πιο ψαγμένα παραθαλάσσια ταβερνάκια της αθηναϊκής Ριβιέρας, που έχει εμπνευστεί το όνομά της από τη διάσημη ταινία του Λυκ Μπεσόν. Θα τη βρείτε στον ναυτικό όμιλο της Βάρκιζας ,ενώ τα τραπέζια της είναι σχεδόν μέσα στη θάλασσα.
Όταν δε πέφτει ο ήλιος, ανάβουν τα φανάρια του δρόμου, οπότε η ατμόσφαιρα γίνεται άκρως ρομαντική. Δοκιμάστε εξαιρετικούς ψαρομεζέδες, ταραμοσαλάτα, σπιτική μελιτζανοσαλάτα και φρεσκότατο ψαράκι.
Tip: Οι τέλειες τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι.
Ναυτικός Όμιλος Βάρκιζας, Ανατολική Παραλία Βάρκιζας, 210 965 5951