Φωτογραφία: Facebook/Smak
Φωτογραφία: Facebook/Smak
17|07|2018 11:19
SHARE
SMAK

Smak: Τέσσερις φίλοι από τη Δράμα απογειώνουν το πεϊνιρλί στη Ρόμβης -Με τραγανή, ελαφριά ζύμη


Η Σάντυ Νικολαΐδου, η Μαρία Καϊτζόγλου, ο αδερφός της Μηνάς και ο Άκης Χαρετίδης βρίσκονται πίσω από το Smak (στα σουηδικά σημαίνει «γεύση») που εδώ και μερικούς μήνες έχει δώσει άλλη διάσταση την έννοια του πεϊνιρλί.

Θα το βρείτε στην πολυσύχναστη Ρόμβης και πραγματικά αξίζει να κάνετε μια στάση για να δοκιμάστε ένα πεϊνιρλί που δεν μοιάζει με όσα είχατε δοκιμάσει μέχρι τώρα. Ο Μηνάς δούλευε στα χρηματοοικονομικά, η Μαίρη είναι μαθηματικός, ο Άκης βιολόγος και η Σάντυ νηπιαγωγός, όμως η αγάπη του Μηνά για τη ζύμη τούς έπεισε να προχωρήσουν και στον χώρο της εστίασης, δημιουργώντας ένα διαφορετικό street food.

Τα κορίτσια δουλεύουν παράλληλα στην εκπαίδευση και τα αγόρια έχουν αφοσιωθεί στο μαγαζί, και είναι πάντα εκεί με το χαμόγελο για να σας ετοιμάσουν το πεϊνιρλί που εσείς θα επιλέξετε.

«Ήταν μια ιδέα του αδερφού του Μηνά, που ασχολούνταν χρόνια με τη ζύμη. Αρχικά ερασιτεχνικά, ώσπου άρχισε να εξοπλίζει το σπίτι με διάφορα εργαλεία. Μετά από πολλούς πειραματισμούς, κατάφερε να πετύχει την αρωματική ζύμη που σερβίρουμε κι έτσι αποφασίσαμε να ανοίξουμε αυτό τον χώρο. Στην ουσία έχουμε συνδυάσει το πεϊνιρλί που είναι παραδοσιακό στην Δράμα με τη ναπολιτάνικη πίτσα», μου λέει η Μαίρη.

Η διαφορά του είναι ότι το παραδοσιακό πεϊνιρλί έχει πιο χοντρή και ψωμένια ζύμη, ενώ εδώ η ζύμη δεν έχει λάδι και βούτυρο, είναι αργής ωρίμανσης, μένει δηλαδή από μία έως τρείς ημέρες στο ψυγείο, οπότε είναι πιο ελαφριά και τραγανή.

Τα πεϊνιρλί φτιάχνονται μπροστά σας, δεν υπάρχει τίποτα έτοιμο, οπότε χρειάζεται τέσσερα περίπου λεπτά για να ετοιμαστεί και να ψηθεί στον ιταλικό ξυλόφουρνο με μια ειδική πέτρα, που δουλεύει σε μεγάλη θερμοκρασία στους 400 βαθμούς, γι’ αυτό και είναι τόσο γρήγορος. Ο Μηνάς είδε αυτόν τον φούρνο στην Κοπεγχάγη κι έτσι όταν έφτιαξε το δικό του μαγαζί αποφάσισε να τον φέρει και την Αθήνα.

Ο χώρος είναι διαμορφωμένος με ένα μεγάλο τραπέζι και περιφερειακά σκαμπό, όπως στην Σκανδιναβία, όπου άλλωστε έχει σπουδάσει η Μαίρη, ενώ υπάρχουν και τραπεζάκια έξω, αν δεν θέλετε να πάρετε το πεϊνιρλί σας στο χέρι. Χαρακτηριστική η μεγάλη ζωγραφιά στον τοίχο με το γυναικείο κεφάλι που έχει φιλοτεχνήσει ο  Άνθιμος Ευθυμιάδης, ενώ την υπόλοιπη διακόσμηση έχουν επιμεληθεί τα παιδιά.

Στον κατάλογο μέχρι στιγμής θα βρείτε λίγες αλλά καλές επιλογές, που όμως στο μέλλον θα αυξηθούν, όπως μου αποκαλύπτει η Μαίρη. Έχουμε και λέμε: μοσχαρίσιος κιμάς με τσαλαφούτι (ένα κατσικίσιο λευκό κρεμώδες τυρί) με βάση το κεφαλοτύρι, και σουτζούκι Δράμας που έρχεται φυσικά από τον τόπο καταγωγής των ιδιοκτητών (σερβίρεται και spicy, αν το ζητήσετε). Για τους vegetarian ή όσους θέλουν να αποφύγουν το κρέας, υπάρχουν τρεις επιλογές: το «μεσογειακό» με τσαλαφούτι, ντοματίνια και ελιά, ένα με μοτσαρέλα, κεφαλοτύρι, λεμόνι και ρίγανη), αλλά και το γκουρμέ smak. Tartufo με μανιτάρια πόρτο μπέλο, λευκή κρέμα τρούφας και  φύλλα σπανάκι.

Τις τελευταίες μέρες έχουν προστεθεί ήδη δυο ακόμα γεύσεις: το smak. πίτσα, με σάλτσα ντομάτας San Marzano, μοτσαρέλα-κεφαλοτύρι και σαλάμι τσορίθο, και το smak με φέτα, τοματίνι, ελιά και πέστο βασιλικό. Όλα τα πεϊνιρλί έχουν βάση τη μοτσαρέλα και το κεφαλοτύρι και οι τιμές κυμαίνονται από 2,90 έως 4.20 ευρώ.


Τα περισσότερα τυριά τα προμηθεύονται από τον Κωσταρέλο, ενώ αρκετές πρώτες ύλες φτάνουν φυσικά από τη Βόρεια Ελλάδα ή  μικρούς Έλληνες παραγωγούς.

Κι αν νομίζετε ότι το πεϊνιρλί είναι μόνο αλμυρό, θα εκπλαγείτε ευχάριστα, καθώς εδώ θα βρείτε και γλυκιές εκδοχές. Έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε αυτήν με το ανθότυρο, μέλι και πορτοκάλι, που την έχουν εμπνευστεί από τα κρητικά λυχναράκια, και μια με κρέμα πατισερί και σοκολάτα, ή μαρμελάδα βύσσινο (3,40 ευρώ).
 
 Ρόμβης 21, Αθήνα.  2114097046