Η διονυσιακή μυσταγωγία του τρύγου στο Κτήμα Μπουτάρη στη Νάουσα | 0 bovary.gr
Η διονυσιακή μυσταγωγία του τρύγου στο Κτήμα Μπουτάρη στη Νάουσα | 0 bovary.gr
ΜΠΛΕ ΤΡΑΚΤΕΡ

Η διονυσιακή μυσταγωγία του τρύγου στο Κτήμα Μπουτάρη στη Νάουσα


«Να γράφεις μεθυσμένος. Να διορθώνεις ξεμέθυστος» είχε πει ο ιδιότροπος Αμερικανός συγγραφέας και λάτρης του αλκοόλ, Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε (σε κατάσταση ψυχικής ευφορίας) κατά τη διάρκεια του τρύγου στο κτήμα Μπουτάρη στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας και διορθώθηκε στα γραφεία του Bovary, απέναντι από το Hilton, μια εβδομάδα αργότερα. 

Η ιδέα και μόνο του τρύγου στους αμπελώνες του κτήματος Μπουτάρη, ξύπνησε μνήμες από τα παιδικά μου χρόνια. Τότε που ο δικός μου Κυρ Γιάννης (ο μερακλής μπαμπάς μου) έφτιαχνε το κρασί της χρονιάς, από το δικό του μικρό αμπέλι και το αποθήκευε σε δύο δρύινα βαρέλια που μοσχοβολούσαν. Δεν συνέβαινε ωστόσο το ίδιο με το κρασί που ναι μεν έσκιζε από χρώμα, αλλά η γεύση χρειαζόταν πολλή δουλειά -κάτι που η οικογενειακή ομερτά δεν μας επέτρεψε ποτέ να του αποκαλύψουμε.

Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και μπορεί να μην ασχολήθηκα με την αμπελουργία, κληρονόμησα όμως την αγάπη του πατέρα μου τόσο για τα αμπέλια όσο και για το κρασί.

Η ημέρα του τρύγου στο κτήμα Κυρ-Γιάννη

Με το χαρακτηριστικό ψάθινο καπέλο στο κεφάλι και αρχηγό μας τον Στέλλιο Μπουτάρη που έχει αναλάβει εδώ και χρόνια την Κυρ-Γιάννης, ξεκινήσαμε για το Γιαννακοχώρι. Εκεί, στις δύο πλευρές του όρους Βερμίου, σε έκταση 580 στρεμμάτων βρίσκεται το Κτήμα της Νάουσας. Σε αυτή την περιοχή καλλιεργούνται ελληνικές και διεθνείς ερυθρές ποικιλίες, κυρίως Ξινόμαυρο, Merlot και Syrah. Ένα επιβλητικό τοπίο με ψηλά κλήματα, κατακόκκινα τσαμπιά και πράσινα τρυφερά φύλλα, όλα απόλυτα ενσωματωμένα στο μικροπεριβάλλον -τα αμπέλια δεν οργώνονται αλλά συνυπάρχουν με την χλωρίδα της περιοχής.  

Μια μικρή βόλτα, οι απαραίτητες οδηγίες για τον τρύγο από τον Στέλλιο Μπουτάρη, ένα ποτήρι από την αγαπημένη «Παράγκα» και ξεκινάμε. Μπήκαμε στους διαδρόμους ανάμεσα στα αμπέλια και αρχίσαμε τον τρύγο. Η εντολή ήταν σαφής. Τα τσαμπιά που θα κοπούν πρέπει να είναι καμπανωτά και αραιόρωγα. Η διαδικασία μυσταγωγική. Μια υπέροχη διαδρομή στα διονυσιακά μονοπάτια, μια συγκινητική ιεροτελεστία. 

Το πάτημα των σταφυλιών

Όλα έγιναν όπως απαιτεί η παράδοση. Τον τρύγο ακολούθησε κολατσιό κάτω από τον πλάτανο, έξω από τις εγκαταστάσεις της Κυρ-Γιάννη -να σημειωθεί ότι όλο το κτήμα είναι προσβάσιμο σε Α.με.Α.- καθώς και η απαραίτητη σιέστα, πριν το πάτημα των σταφυλιών.  

Για το πάτημα, θα αφήσω να μιλήσουν οι εικόνες. Αντίθετα με τους υπόλοιπους, δεν το βρήκα χαλαρωτικό, περισσότερο θα έλεγα γαργαλιστικό. Ήταν ωστόσο μια μοναδική εμπειρία. 

 


Οινογνωσία

Το πάτημα διαδέχθηκε η οινογνωσία. Στα «άδυτα» της Κυρ-Γιάννη, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, συγκινηθήκαμε με το corporate video του Μπουτάρη και με τη βοήθεια του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Οινοχόων, Ανδρέα Ματθίδη, έμαθα επιτέλους με τι φαγητό πρέπει να συνδυάσω το ξινόμαυρο (αλλά μετά από δοκιμή 8 διαφορετικών κρασιών, πια δεν θυμάμαι). 

 

 

Το μπλε τρακτέρ

Συμβαίνει πολλές φορές να ανοίγεις τη ντουλάπα και να βρίσκεις ένα ξεχασμένο φόρεμα της μητέρας σου από την εποχή που ήταν ακόμη νέα. Είναι η στιγμή που σε πλημμυρίζουν δεκάδες συναισθήματα. Κάτι ανάλογο συνέβη στον Στέλλιο Μπουτάρη όταν άνοιξε την πόρτα μιας αποθήκης και βρήκε ένα μικρό, αμπελουργικό, μπλε τρακτέρ, που είχε ο Γιάννης Μπουτάρης, όταν φύτεψε το Κτήμα Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα τη δεκαετία του ’70. Θέλοντας να τιμήσει την αρετή και τη σκληρή δουλειά του Έλληνα Αμπελουργού, ο Στέλλιος Μπουτάρης ονόμασε τη νέα του ετικέτα που κάνει σήμερα, 1η Οκτώβρη το ντεμπούτο της, «Μπλε Τρακτέρ».

Το «Μπλε Τρακτέρ» είναι ένα ερυθρό κρασί από χαρμάνι τριών γαλλικών ποικιλιών (Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Μακεδονίας. Τα σταφύλια προέρχονται από επιλεγμένους αμπελώνες συνεργαζόμενων παραγωγών της Μακεδονίας. 

Αυτό το νέο κρασί της Κυρ-Γιάννη δοκιμάσαμε σε ένα εντυπωσιακό σημείο του κτήματος, την Κούλα (πρόκειται για ένα πέτρινο κτίσμα μέσα στο κτήμα), συνοδεία λαχταριστών τοπικών πιάτων και μοσχαρίσιου κρέατος Ημαθίας.
Ισορροπημένο, μαλακό, γεμάτο και φρουτώδες, με αρώματα των μαύρων φρούτων, μπαχαρικών και βανίλιας, το «Μπλε Τρακτέρ» είναι ένα καθημερινό κρασί που πίνεται πολύ ευχάριστα. 


Αφιερωμένο στον Έλληνα Αμπελουργό

«Δεν μπορείς να κάνεις καλό κρασί, αν δεν είσαι πρώτα εσύ ο ίδιος αμπελουργός». Αυτή ήταν η φιλοσοφία του Γιάννη Μπουτάρη και με αυτή πορεύεται και ο Στέλλιος Μπουτάρης.

Η σκληρή δουλειά, η αγάπη για τη φύση, οι αρετές των ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτή, τιμώνται από την Κυρ-Γιάννης, η οποία έκλεισε αυτή την υπέροχη εμπειρία με την γνωριμία μας με τους τοπικούς παραγωγούς. Σε μια βραδιά που είχε πολύ κέφι και παραδοσιακές σπεσιαλιτέ, δοκιμάσαμε κρασιά από το Οινοποιείο Αργατία του Χριστόφορου Γεωργιάδη, από το Κτήμα Διαμαντάκου του Γιώργου Διαμαντάκου, από το Κτήμα Κελεσίδη της Μαρίας Κελεσίδη από το Κτήμα Καρυδά του Πέτρου Καρυδά, από το Οινοποιείο Δαλαμάρα του Κωστή Δαλαμάρα, από το Κτήμα Μελιτζάνη του Στέλιου Γιαμαλίδη, από το Οινοποιείο Βαενί, και από το (δικό μου αγαπημένο) Οινοποιείο Έλινος του Χρήστου Ταραλά. 

Ο τρύγος της Κυρ-Γιάννη για το 2018 τελείωσε. Περιμένουμε με αγωνία τον επόμενο!

 

kiryianni.gr