Fabrica De Vino: Το wine bar της Μπενάκη με 500 ετικέτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας | 0 bovary.gr
Fabrica De Vino: Το wine bar της Μπενάκη με 500 ετικέτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας | 0 bovary.gr
16|12|2018 11:15
SHARE
FABRICA DE VINO

Fabrica De Vino: Το wine bar της Μπενάκη με 500 ετικέτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας


Μπορεί σήμερα τα wine bars να είναι το τελευταίο trend, όμως, μερικά μαγαζιά όπως το Fabrica De Vino στην Εμμανουήλ Μπενάκη θεωρείται πρωτοπόρος του είδους, αφού ήταν ένα από τα πρώτα που άνοιξαν στην πόλη. 

Από το 2011 που έκανε τα εγκαίνια του μέχρι σήμερα, διατηρεί το ύφος του αναλλοίωτο και την κάβα του πλούσια, αριθμώντας περίπου 500 ετικέτες πολλές εκ των οποίων μπορείτε να τις απολαύσετε και σε ποτήρι είτε ως wine tasting σε 75ml είτε για κανονική κατανάλωση σε 150ml. Με επιλογές από τη Θράκη έως την Κρήτη και από την Ήπειρο έως τα Δωδεκάνησα, o κατάλογος καλύπτει όλα τα γούστα και τα παιδιά του προσωπικού είναι πολύ εξυπηρετικά, όποτε αν μπερδευτείτε θα σας βοηθήσουν να διαλέξετε.

Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε και τσίπουρο αλλά και μερικά αποστάγματα, αλλά μην ζητήσετε ουίσκι! Μια επίσκεψη εδώ αξίζει για πολλούς λόγους κι όχι μόνο οινογνωστικούς.Καταρχάς, για να θαυμάσετε ένα από τα πιο ωραίο νεοκλασικά της Αθήνας, που ανεγέρθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο πρώτος του ιδιοκτήτης δεν είναι γνωστός, όμως, αργότερα αυτό το κτίριο έγινε η οικία του Στρατηγού Πλαστήρα. Στη συνέχεια, πέρασε στα χέρια μιας από τις πρώτες Ανώνυμες Εταιρίες εκείνης της εποχής προς εκμετάλλευση, όποτε εκεί στεγάζονταν επώνυμα δικηγορικά, αλλά και συμβολαιογραφικά γραφεία της Αθήνας. Το 1967, στον ίδιο χώρο δημιουργήθηκε ένα από τα ιστορικότερα εστιατόρια, «Τα Νέα Ολύμπια», γνωστό στο ευρύ κοινό της εποχής γιατί έφτιαχνε τα καλύτερα τυροκομικά, αλλά ήταν και ένα από τα vegetarian στέκια του κέντρου των Αθηνών. 

Την δεκαετία του ’90 μετατράπηκε σε night club- ήταν, μάλιστα, ένας από τους πιο underground χώρους της εποχής, φημισμένο για την "σκληρή" του πόρτα. Από το 2011 ανακατασκευάστηκε, διατηρώντας κι αναδεικνύοντας την πατίνα του χρόνου κι έτσι γεννήθηκε το Fabrica, ως μια εναλλακτική πρόταση εξόδου κι διασκέδασης.

Στον χώρο που χαρακτηρίζεται από μια industrial αισθητική, δεσπόζει μια δωδεκάμετρη μπάρα,αλλά και η ανοιχτή κουζίνα με το αίθριό της από πάνω για να βλέπουμε την βροχή όταν πέφτει. Προσέξτε τις πελώριες βαρέου τύπου σιδερένιες ραφιέρες που φτάνουν τα 4.5 μέτρα, που αγγίζουν το ταβάνι, καθώς και τις σιδερένιες σκάλες, από όπου κατεβάζουν τα μπουκάλια. Μπορείτε να επιλέξτε να καθίσετε είτε στο μπαρ όπου θα ακούσετε τζαζ, έθνικ και πανκ μουσικές, ή στη ρετρό «ταβέρνα» για να  δοκιμάσετε τις παραδοσιακές ελληνικές συνταγές του ιδιοκτήτη Νεκτάριου Κεφαλά, που μπαίνει στην κουζίνα για να ετοιμάσει το πιάτο ημέρας.

Η βασική φιλοσοφία του Fabrica  βέβαια ήταν και παραμένει να σερβίρει αλλά και να πουλάει κρασί, champagnes, τσίπουρα και αποστάγματα καθώς και εκλεκτά μεζεδάκια για την συνοδεία του κρασιού σε πολύ καλές τιμές. Στο κελάρι του, που είναι επισκέψιμο, 130 Έλληνες παραγωγοί  από τους οποίους οι 57 περίπου είναι FDV παραγωγοί.- δηλαδή τα κρασιά τους θα τα βρείτε εδώ στις τιμές του οινοποιείου τους-  παρουσιάζουν σε μια μόνιμη έκθεση τα προϊόντα τους, ενώ υπάρχουν σκέψεις στο μέλλον  να φιλοξενηθούν και κρασιά από όλο τον κόσμο. Επίσης, πρέπει να ξέρετε ότι το κατάστημα προσφέρει και κάτι πρωτοποριακό για τα ελληνικά δρώμενα: οι φιάλες των κρασιών που καταναλώνονται, χρεώνονται με ένα μικρό σέρβις πλέον της λιανικής πώλησης.

Φυσικά υπάρχουν και κάποια μικρά πιάτα-μεζέδες στη λογική των tapas, που εναλλάσσονται ανάλογα τη μέρα, αλλά και μερικές γκουρμέ γεύσεις όπως το πικάντικο φοντί από έξι ελληνικά τυριά σε πήλινο, ή μια υπέροχη ποικιλία ελληνικών αλλαντικών από μικρά εργαστήρια, ενώ τις Παρασκευές και τα Σάββατα δοκιμάστε υπέροχα στρείδια, που σερβίρονται με το τεμάχιο.

Φυσικά υπάρχουν και κάποια μικρά πιάτα-μεζέδες στη λογική των tapas, που εναλλάσσονται ανάλογα τη μέρα, αλλά και μερικές γκουρμέ γεύσεις όπως το πικάντικο φοντί από έξι ελληνικά  τυριά σε πήλινο, ή μια υπέροχη ποικιλία ελληνικών αλλαντικών  από μικρά εργαστήρια, ενώ τις Παρασκευές και τα Σάββατα δοκιμάστε υπέροχα στρείδια, που σερβίρονται με το τεμάχιο. Στα κυρίως πιάτα της ταβέρνας τώρα, θα βρείτε ένα τρυφερό ξεκοκαλισμένο μπούτι προβατίνας σιτεμένο για μία εβδομάδα, λουκάνικο Νεμέας με μπόλια προβατίνας, ζουμερά κεμπάμ, μοσχαρίσια ουρά με παπαρδέλες, μπριζόλα από μοσχίδα (θηλυκό μοσχάρι από  8 έως 12 μηνών) Ολύμπου, ριζότο με κοτόπουλο, κάρυ κι αχλάδι, και μη κρεατοφαγικές επιλογές, όπως μπρουσκέτα με άγρια μανιτάρια, ή χορτόπιτα με φύλλο βέργας και τουλάχιστον δέκα διαφορετικά μυρωδικά.

Το Fabrica διοργανώνει συχνά βραδιές οινογνωσίας, φιλοξενώντας παραγωγούς που με σκοπό να μας μυήσουν στα μυστικά του κρασιού, μουσικά lives, αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Τέλος,αν θέλετε μπορείτε να λάβετε μέρος και στους διαγωνισμούς του, για τους οποίους μπορείτε να ενημερώνεστε από τα social media, κερδίζοντας δώρα.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 14:00-2:00, Σάββατο και Κυριακή 19:00-03:00

Εμμανουήλ Μπενάκη 3, Εξάρχεια, 2103214148