Είναι το κύκνειο άσμα του τραπεζιού. Η τελευταία μας ευκαιρία να γευτούμε κάτι γλυκό, πριν ξεκινήσει ο αγώνας να ρίξουμε τα κιλά που πήραμε στα γιορτινά τραπέζια.
Η βασιλόπιτα. Με αυτή θα κλείσουμε τον κύκλο της καλοφαγίας και της οινοποσίας. Με μια μυρωδάτη και αφράτη βασιλόπιτα που θα έχουμε φτιάξει με τα χεράκια μας.
Και τι καλύτερο από μία απίστευτη συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου για βασιλόπιτα που θα απογειώσει τις αισθήσεις μας; Μάλλον τίποτα, εκτός αν κερδίσουμε και το φλουρί.
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της παραδοσιακής βασιλόπιτας, εμάς όμως μας συγκινεί ιδιαιτέρως αυτή η συνταγή από την Πόλη (Κωνσταντινούπολη), την οποία φτιάχνουμε κάθε χρόνο.
Αυτό το υπέροχο μαστιχωτό σώμα της, η γλυκιά μυρωδιά από μαχλέπι και μαγιά, που ξυπνάει μνήμες. Τι κι αν πάλι δεν είστε οι τυχεροί που θα κερδίσετε το φλουρί; Αυτή η βασιλόπιτα θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω.
Πάρτε χαρτί και στυλό και σημειώστε.
Υλικά
100 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κύβους
50 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
125 γρ. ζάχαρη
50 γρ. νερό
40 γρ. μαγιά νωπή ή 16 γρ. ξερή (2 φακελάκια)
3 τεμ. αυγά μικρά & 1 ακόμα για επάλειψη, ανακατεμένο με λίγο γάλα ή νερό
1 κ.γ. μαχλέπι, κοπανισμένο σε σκόνη
1/2 κ.γ. μαστίχα, κοπανισμένη σε σκόνη
500 γρ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι
σουσάμι μαύρο και λευκό για πασπάλισμα