Σαλάτα. Φωτογραφία: Shutterstock/its_al_dente
Σαλάτα. Φωτογραφία: Shutterstock/its_al_dente
ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

Φτιάξε γιορτινή σαλάτα με παντζάρια, κάστανα και σος από ταχίνι -Πολύχρωμη και ιδιαίτερη


Οι γιορτές δεν τελείωσαν ακόμα όπως δεν τελείωσαν και τα γιορτινά τραπέζια.

Το φαγητό ακόμα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο αυτές τις ημέρες.

Αν θες να ξεφύγεις όμως από τα παραδοσιακά εδέσματα (βλέπε κρέας), ίσως να έπρεπε να φτιάξεις μία σαλάτα.

Δροσερή αλλά εποχιακή, ελαφριά και ιδιαίτερη.

Βρήκαμε μια άκρως γιορτινή σαλάτα με ξεχωριστά υλικά για το εορταστικό τραπέζι. Ακόμη, μπορείς να την φτιάξεις πριν ή μετά το πολύ φαΐ για detox.

Διαβάσαμε στο Caruso μια πανεύκολη συνταγή για σαλάτα με παντζάρι, κάστανο, ρόδι και ταχίνι!

Ένα πιάτο χρωματιστό και γευστικό που χρειάζεται λίγη ώρα.

Είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο Feasts με Περσικές συνταγές της Sabrina Ghaynour. 

Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε τι θα χρειαστείς:

Unsplash
Unsplash

ΥΛΙΚΑ

2-3 μεγάλα παντζάρια (400 γραμμάρια), βρασμένα και κομμένα σε κύβους
100 γραμμάρια κάστανα προβρασμένα
2 κουταλιές της σούπας σπόροι ροδιού
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένος μαϊντανός ή κόλιανδρο
15 ml. αγνό, παρθένο ελαιόλαδο
10 ml. ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού σουσάμι
100 γραμμάρια ταχίνι
100 ml. κρύο νερό
25 ml. χυμός λεμονιού
αλάτι, πιπέρι

Shutterstock
Shutterstock

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τα φύλλα και την ρίζα από τους βολβούς των παντζαριών, τα πλένουμε, τα βράζουμε σε νερό με ξύδι για 30 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν.

Τα ξεπλένουμε και τα ξεφλουδίζουμε με γάντια για να μην βάψουμε τα χέρια μας. Τα κόβουμε σε κυβάκια όσο είναι ακόμα χλιαρά.

Ψήνουμε τα κάστανα σε τηγάνι σε μεσαία προς δυνατή ένταση για 4-5 λεπτά ώστε γίνουν τραγανά.

Βάζουμε το ταχίνι σε ένα μεγάλο μπολ. Το χτυπάμε με σύρμα ρίχνοντας το νερό σε δόσεις. Αφού αραιώσει προσθέτουμε το λεμόνι σιγά-σιγά. Η σάλτσα από ταχίνι πρέπει να γίνει λεπτόρρευστη ώστε να την περιχύσουμε στην σαλάτα, αλλά και παχύρρευστη ώστε να μην απλώσει.

Αλατοπιπερώνουμε λίγο την σάλτσα ταχίνι.

Απλώνετε τα παντζάρια και τα κάστανα σε μια πιατέλα. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και την σάλτσα από ταχίνι. Αλατοπιπερώνουμε πάλι και πασπαλίζουμε με τα ρόδια, τον μαϊντανό και το σουσάμι.

Έτοιμη!

Καλή όρεξη!

Διαβάστε επίσης: Διατροφολόγος αποκαλύπτει τι πρέπει να προσθέσεις στη σαλάτα σου για να χορτάσεις αλλά και να χάσεις βάρος

8 υγιεινά υλικά που πρέπει να προσθέσετε στη σαλάτα σας για να γίνει θρεπτική

Τρως σαλάτα και πρήζεσαι; Ορίστε τι μπορεί να φταίει, οι 5 ένοχοι