04|03|2019 13:12
SHARE
ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

6 στέκια στην Αθήνα για αυθεντικές ισπανικές γεύσεις


Αν και τα τελευταία χρόνια στη γαστρονομική σκηνή της πόλης έχουν προστεθεί πολλές έθνικ πινελιές, η ισπανική κουζίνα παραδόξως, αν και απολύτως μεσογειακή άρα συγγενής στις δικές μας γεύσεις, δεν έχει μεγάλη παρουσία. Παρ΄ όλα τα πιάτα της Ιβηρικής  Χερσονήσου, με προεξάρχουσα, φυσικά, την παραδοσιακή παέγια, είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε. Εμείς, λοιπόν, βρήκαμε γνήσια ισπανικά στέκια και σας τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

1) Τapas Bar & kitchen      

Ένας ζεστός χώρος με cozy ατμόσφαιρα, στην περιοχή του Χίλτον, που διαθέτει και μια εξωτική αυλή, όπου μπορείτε να καθίσετε χειμώνα καλοκαίρι. Το μενού εμπνευσμένο από την ισπανική κουζίνα, με λατινοαμερικάνικες επιρροές, προσφέρει πολλές επιλογές σε  κρύα και ζεστά tapas, όπως οι γνωστές πατάτες bravas με την πικάντικη σάλτσα, τυροκροκέτες bunuelos colombianos, ή οι γαρίδες al ajillo.  

Δοκιμάστε, επίσης, την paellia valeciana, αλλά και το asado argentino που αποτελείται από τρία διαφορετικά είδη κρέατος σε ένα σουβλάκι, και κλείστε με τις leche frita, ήτοι κρεμώδεις τηγανητές μπουκιές με ζάχαρη, κανέλα και σάλτσα σοκολάτας. Eπίσης, εδώ θα ακούσετε ψαγμένες μουσικές επιλογές, απολαμβάνοντας εκρηκτικά cocktails, που οι ετοιμάζουν οι έμπειροι bartenders.

Βεντήρη 7, Αθήνα, 21 0721 2080

2) Salero

Γνωστό καλλιτεχνικό στέκι των Εξαρχείων –στα τραπέζια θα δείτε, σχεδόν, το μισό ελληνικό θέατρο- σε μια θαυμάσια μονοκατοικία bauhaus του 1930 με υπέροχη θερμαινόμενη αυλή και ζωηρά χρώματα.

«Salero» στα ισπανικά σημαίνει «αλατιέρα», ή «κάτι αλμυρό», και στο μενού θα βρείτε δεκάδες tapas (μεζέδες), από μπουρίτος και jamón, έως και πιο ελληνικές εκδοχές, όπως αυτή με το μαστέλο και τη μαρμελάδα ντομάτας. 

Στα κυρίως, πρωταγωνιστεί μια παέγια με θαλασσινά, όπως την φτιάχνουν στην Ανδαλουσία, ενώ δεν λείπουν και τα πιάτα ημέρας.

Βαλτετσίου 51,Εξάρχεια,  210 3813358

3) Paella Barcelona

Μια μικρή γευστική γωνιά στο Παγκράτι, που φημίζεται για την αυθεντική της παέγια.  Άλλωστε ο ιδιοκτήτης του, ο Τίμος Αδραχτάς, ζούσε χρόνια Βαρκελώνη, όπου διατηρούσε εστιατόριο με το ίδιο όνομα. Γι’ αυτό και χρησιμοποιεί ρύζι από τη Βαλένθια, ζωμό που έρχεται απευθείας από την Ισπανία και φυσικά παεγιέρα και γκάζι, γιατί μόνο έτσι γίνεται σωστά το συγκεκριμένο πιάτο, όπως ο ίδιος λέει. 

Συνοδεύστε την με μια σανγκρία και στο τέλος, κλείστε το γεύμα σας με μια κρέμα καταλάνα. Να θυμάστε ότι πρέπει να έχετε κάνει κράτηση, γιατί θα δυσκολευτείτε να βρείτε τραπέζι.   

Ευφράνορος 12, Παγκράτι,  210-7010093

4) Scala Vinoteca

Το wine bar που θα βρείτε στα σκαλιά της Αναγνωστοπούλου γωνία με τη Σίνα στο Κολωνάκι, έχει ισπανικό αέρα μιας και ο σεφ του, ο γνωστός Δημήτρης Κοντόπουλος, έχει μεταφέρει τις εμπειρίες του από τη Μαδρίτη στα πιάτα του-  άλλωστε έχει μαθητέψει σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, το «El Chaflá».  

Αν και στο μενού δεν θα βρείτε γνωστά παραδοσιακά πιάτα της χώρας, ό,τι κι αν επιλέξετε θα έχει μια ιβηρική αύρα, όπως για παράδειγμα, το μαριναρισμένο φιλέτο τόνου, με jamon bellota και φθινοπωρινά λαχανικά confit.

Σίνα 50 & Αναγνωστοπούλου, Κολωνάκι,  210 36100

5) Los Gatos

Ένα χαριτωμένο στέκι στην Ρόμβης με vintage αισθητική και τραπέζια στον εξωτερικό χώρο για να καθίσετε με την παρέα σας τώρα που γλυκαίνει ο καιρός, το οποίο χαρακτηρίζεται ως proscutteria-vinoteria. 

Εδώ, πρόκειται να γευτείτε εκλεκτά αλλαντικά και κρασιά από την Ιβηρική Xερσόνησο -θα βρείτε και χειροποίητη σανγκρία- αλλά και πιάτα με ισπανική διάθεση, που υπογράφει ο σεφ Jose Arcas Perez. 

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την παέγια σε δυο εκδοχές, μια μόνο με θαλασσινά και η δεύτερη με θαλασσινά, κοτόπουλο και chorizo.

Ρόμβης 17 & Κλειτίου 1, Αθήνα, 21 0324 0100

6) Ηarvest

Θα το βρείτε κατεβαίνοντας την Αιόλου, γωνία με την Ευριπίδου, ανάμεσα στα εμπορικά καταστήματα, και θα νομίζετε ξαφνικά ότι βρεθήκατε σε μια γειτονιά της Καταλονίας. 

Οι ιδιοκτήτες του έχουν ζήσει στην Μαδρίτη, γι' αυτό  και γνωρίζουν καλά τα μυστικά της ισπανικής κουζίνας, οπότε αποφάσισαν να μεταφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους και στην Αθήνα. Στο μενού, θα βρείτε έξι διαφορετικές παραλλαγές σε tapas, παέγια με αυθεντική συνταγή από τη Βαλένθια, που περιλαμβάνει κοτόπουλο, λουκάνικο, γιαούρτι, ρύζι με σαφράν, κρεμμύδια και πιπεριές, αλλά κι ένα διάσημο μαδριλένικο πιάτο, το «Huevos de corral» , με αυγό ποσέ σε φωλιά και φέτες jamón πάνω σε ψημένο ψωμάκι brioche, που συνοδεύεται από σοτέ μανιτάρια και πράσο, απαλή κρέμα βουτύρου και λάδι τρούφας.

Must του καταλόγου, το αυθεντικό Huevo Dos picos, ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα των Ισπανών με jamon Iberico, τριπλοτηγανισμένες πατάτες, αυγά ποσέ και μυρωδικά. Τέλος, στο brunch, που σερβίρεται καθημερινά, θα βρείτε μια αυθεντική κλασική ισπανική συνταγή, το Huevos rotos con chistorra, με κύβους τηγανητής πατάτας, βάσκικο λουκάνικο (chistorra) και δύο αβγά μάτια.

Αιόλου 64& Ευριπίδου, Αθήνα,  213 0252284