Fougasse. Φωτογραφία: Shutterstock
Fougasse. Φωτογραφία: Shutterstock
08|03|2019 15:18
SHARE
FOUGASSE

Fougasse -Η γαλλική λαγάνα γίνεται πανεύκολα και τρώγεται πριν καν τελειώσει η Καθαρά Δευτέρα


Μας αρέσουν τα έθιμα και τα τιμάμε δεόντως. Ειδικά αυτά που μαζί με την παράδοση φέρνουν και φαγητό. Και η Καθαρά Δευτέρα είναι μια μέρα αφιερωμένη στο φαγητό. 

Θαλασσινά, νηστίσιμα, παραδοσιακά. Γεύσεις από την παιδική μας ηλικία, παρέα με κρασάκι, τσίπουρο και ό, τι άλλο τραβάει η ψυχή μας. Κάποιοι έχουν ήδη κάνει κράτηση σε ψαροταβέρνες και μεζεδοπωλεία. Πολλοί άλλοι όμως, τα ετοιμάζουν μόνοι τους. 
Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει ότι οι καλές λαγάνες είναι δύσκολο να βρεθούν. Στην καλύτερη περίπτωση, θα φας ένα αδιάφορο ψωμάκι, δίχως γεύση που σε λίγη ώρα θα το δεις να μπαγιατεύει. Γι’ αυτό τον λόγο αποφασίσαμε φέτος να δούμε τη λαγάνα αλλιώς. Με γαλλικό αξάν και μπερέ. 
Η γαλλική λαγάνα ονομάζεται fougasse και έχει καταγωγή από την Προβηγκία.  Η Fougasse χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά για να εκτιμηθεί η θερμοκρασία ενός φούρνου με ξύλα. Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να ψηθεί δίνει μια ιδέα για τη θερμοκρασία του φούρνου και αν είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλουμε το υπόλοιπο (κανονικό) ψωμί.

Είναι νόστιμη, πιο αφράτη από τη δική μας λαγάνα και γίνεται πανεύκολα. 

Υλικά

500 γρ. αλεύρι σκληρό
350 γρ. νερό
10 γρ ξερή μαγιά
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
10 γρ. αλάτι
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης


Εκτέλεση 

Χτυπήστε στο μίξερ το αλάτι, το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέστε το αλεύρι και συνεχίστε να χτυπάτε στη μεσαία ταχύτητα. Μόλις το ζυμαράκι χτυπηθεί, σκεπάστε και αφήστε το να διπλασιαστεί . Θα χρειαστεί από μία έως μιάμιση ώρα. Στον πάγκο που θα δουλέψετε απλώστε αλεύρι, και από πάνω τη ζύμη. Κόψτε σε 5 κομμάτια και πλάστε τα σε μπαλάκια. 

Κάθε μπαλάκι, ανοίξτε το με τη βοήθεια του πλάστη και φτιάξτε μικρές λαγάνες σε σχήμα φύλλου δέντρου.

Μεταφέρετε τις λαγάνες σε ταψί με λαδόκολλα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς για 10 - 14 λεπτά.

Μόλις τις βγάλετε, αλείψτε με λιωμένο βούτυρο.