Όποιος έχει ταξιδέψει στην Κρήτη, αποκλείεται να μην έχει θαυμάσει τη γαστρονομική της παράδοση που έχει τις ρίζες στην αρχαιότητα: χοχλιοί μπουρμπουριστοί, στακοβούτυρο, συγκλονιστικά πιλάφια, απίστευτα τυριά και φυσικά, πολλή ρακή συνθέτουν ένα πλουσιοπάροχο γεύμα που τέρπει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Αν, δε, η έξοδος συνοδεύεται και από τους ήχους της κρητικής λύρας ακόμα καλύτερα.
Εμείς, λοιπόν, βρήκαμε τις πιο αυθεντικές κρητικές γωνιές της πόλης και σας τις συνιστούμε ανεπιφύλακτα.
1) Κατσούρμπος
Στην πλατεία Προσκόπων του Μάνου Χατζιδάκι, από το 2005, η κρητική κουζίνα έχει βρει τον καλύτερο εκπρόσωπό της στον Κατσούρμπο.
Με όνομα που παραπέμπει στο γνωστό έργο του Γεωργίου Χορτάτση, -γιατί οι ιδιοκτήτες πιστεύουν στην «αναγέννηση της κρητικής κουζίνας»- ο Κατσούρμπος προμηθεύεται τα υλικά του από μικρές παραγωγικές μονάδες του νησιού, χρησιμοποιεί στα πιάτα του το εξαιρετικό ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας από το Λευκοχώρι Μονοφατσίου, ενώ, το ψωμί κι όλα τα ζυμαρικά που φτάνουν στο τραπέζι σας είναι χειροποίητα. Το ψυγείο-βιτρίνα που κυριαρχεί στο χώρο θυμίζει το παλιό μπακάλικο που στεγαζόταν παλιότερα εκεί, ενώ οι φωτογραφίες από το νησί στους τοίχους δίνουν το στίγμα του μαγαζιού.
Δοκιμάστε οπωσδήποτε το ανωγειανό γαμοπίλαφο με αρνί και γίδα ή με κόκορα ελευθέρας βοσκής, αλλά και τις μακαρούνες με σάλτσα ντομάτας και ξηρό ανθότυρο.
Αμύντα 2, Παγκράτι, 210 7222167-8.