Κατσούρμπος/ Facebook
Κατσούρμπος/ Facebook
22|03|2019 13:00
SHARE
ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

10 μαγαζιά στην Αθήνα με αυθεντικά κρητικά πιάτα -Xοχλιοί μπουρμπουριστοί, γαμοπίλαφο, ρακή


Όποιος έχει ταξιδέψει στην Κρήτη, αποκλείεται να μην έχει θαυμάσει τη γαστρονομική της παράδοση που έχει τις ρίζες στην αρχαιότητα: χοχλιοί μπουρμπουριστοί, στακοβούτυρο, συγκλονιστικά πιλάφια, απίστευτα τυριά και φυσικά, πολλή ρακή συνθέτουν ένα πλουσιοπάροχο γεύμα  που τέρπει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. 

Αν, δε, η έξοδος συνοδεύεται και από τους ήχους της κρητικής λύρας ακόμα καλύτερα. 

Εμείς, λοιπόν, βρήκαμε τις πιο αυθεντικές κρητικές γωνιές της πόλης και σας τις συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

1) Κατσούρμπος

Στην πλατεία Προσκόπων του Μάνου Χατζιδάκι, από το 2005, η κρητική κουζίνα έχει βρει τον καλύτερο εκπρόσωπό της στον Κατσούρμπο.

Με όνομα που παραπέμπει στο γνωστό έργο του Γεωργίου Χορτάτση, -γιατί οι ιδιοκτήτες πιστεύουν στην «αναγέννηση της κρητικής κουζίνας»-  ο Κατσούρμπος προμηθεύεται τα υλικά του από μικρές παραγωγικές μονάδες του νησιού, χρησιμοποιεί στα πιάτα του το εξαιρετικό ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας από το Λευκοχώρι Μονοφατσίου, ενώ, το ψωμί κι όλα τα ζυμαρικά που φτάνουν στο τραπέζι σας είναι χειροποίητα. Το ψυγείο-βιτρίνα που κυριαρχεί στο χώρο θυμίζει το παλιό μπακάλικο που στεγαζόταν παλιότερα εκεί, ενώ οι φωτογραφίες από το νησί στους τοίχους δίνουν το στίγμα του μαγαζιού. 

Δοκιμάστε οπωσδήποτε το ανωγειανό γαμοπίλαφο με αρνί και γίδα ή με κόκορα ελευθέρας βοσκής, αλλά και τις μακαρούνες με σάλτσα ντομάτας και ξηρό ανθότυρο.

Αμύντα 2, Παγκράτι, 210 7222167-8.

Κατσούρμπος/ Facebook
Κατσούρμπος/ Facebook

2) Πατούχας

Η Κατερίνα και ο Μανώλης Βασιλάκης είναι ιδιοκτήτες του διάσημου Πατούχα, που από το 1996 μάς μυεί την κρητική παράδοση σε έναν φιλόξενο χώρο στην Καλλιθέα. 

Ο «Πατούχας» είναι ο Μανώλης, ένας άνθρωπος με εκρηκτική προσωπικότητα και ανατρεπτικές ιδέες, που σίγουρα δεν μπορούσε να πιστέψει ότι το παρατσούκλι του θα γινόταν συνώνυμο της γεύσης στη  γαστρονομική ιστορία της πόλη μας. 

Η κόρη του, Κατερίνα, δεν ήξερε και πολλά από την κρητική μαγειρική, όμως, πήρε τις συνταγές των προγιαγιάδων, τις μελέτησε, πειραματίστηκε και, τελικά, έγινε εξπέρ. Δοκιμάστε το σφουγγάτο στον ξυλόφουρνο με σύγκλινο από χοιρινό και ντομάτα, το φιλέτο κοτόπουλο με φασκομηλιά,  αλλά και την Κρητική μακαρονάδα με ζυγούρι, βρασμένη σε ζωμό αρνιού με τριμμένο ανθότυρο.

Νικολάου Ζερβού 95, Καλλιθέα, 21 0942 0611

3) Πασιφάη

Η βασίλισσα και σύζυγος του Μίνωα ενέπνευσαν την οικογένεια Τρουλάκη από το Πάτημα Χανίων να δημιουργήσει ένα από τα πρώτα κρητικά στέκια που άνοιξαν στην Αθήνα.

Με σύνθημά τους την απλότητα και με πρώτες ύλες που έρχονται από επιλεγμένους Κρήτες παραγωγούς, οι Τρουλάκηδες έχουν βάλει σκοπό να φέρουν στο φως συνταγές που τείνουν να ξεχαστούν σε έναν χώρο από πέτρα, διακοσμημένο με αντικείμενα από το πατρικό τους, στο χρώμα του Μίνωα, ήτοι το βαθύ κόκκινο. Δοκιμάστε την ξακουστή και νηστίσιμη μαραθόπιτα, ψημένη στη πυρόπλακα, τον μεζέ της Πασιφάης, από μια συνταγή της γιαγιάς Τρουλάκη με τρία διαφορετικά κρεατικά (χοιρινό, κοτόπουλο και λουκάνικο) που παντρεύονται αρμονικά με μαραθόριζα, γραβιέρα και πατάτες, αλλά και το σφουγγάτο, δηλαδή την παραδοσιακή κρητική ομελέτα με απάκι και  κλείστε με τα αυθεντικά καλτσούνια με γνήσια κρητική μυζήθρα και εξαιρετικό μέλι. 

Λαζαράκη 63, Γλυφάδα, 2109944024

4) Ρακάκι

Στην Καισαριανή, τη γειτονιά που φημίζεται για μεζεδοπωλεία και τα κουτούκια της, θα βρείτε ένα κρητικό εστιατόριο που τηρεί την παράδοση και προμηθεύεται, σχεδόν, αποκλειστικά τις πρώτες ύλες του από το νησί.

Μην χάσετε το απάκι του Σήφη, τα συκωτάκια ριγανάτα μαγειρεμένα με κόκκινο γλυκό κρασί και διάφορα πιπέρια, αλλά και την all time classic σφακιανόπιτα με θυμαρίσιο μέλι για επιδόρπιο.

Φροντίστε, όμως, να έχετε κάνει κράτηση πριν πάτε, γιατί συνήθως ο χαμός.

Μοσχονησίων 2, Καισαριανή, 210 7237457

5) Τα Ρωμανάκια

 Δυο δίδυμα αδέρφια, ο Κώστας -που είναι και ο σεφ του μαγαζιού- και ο Μανώλης Ρωμανάκης, με καταγωγή από την Κρήτη, έφτιαξαν στην Αγία Παρασκευή ένα από τα γνωστά κρητικά στέκια.

Από τα must του καταλόγου, η χοιρινή αποκοθιά, με βότανα και μπαχαρικά, φουρνιστό ρύζι και γιαούρτι, το ζεματιστό σταμναγκάθι με καπνιστό απάκι, γραβιέρα Κρήτης, σπασμένο ντάκο και αυγό ποσέ και φυσικά το πασίγνωστο οφτό που είναι αρνάκι γάλακτος στο φούρνο πάνω σε κληματόβεργες και χονδροκομμένες πατατούλες. Συχνά, μάλιστα, εδώ οργανώνονται και  βραδιές με ζωντανή μουσική.

 Λεωφόρος Μεσογείων 366 & Πλατεία Κοραή, Αγ. Παρασκευή, 210 6532278

6) Κρήσσα Γη

Έτσι λέγεται η «γη του Κρητικού» και σε αυτό το εστιατόριο στο Μαρούσι θα γευτείτε παραδοσιακές συνταγές, προσαρμοσμένες στο σύγχρονο τρόπο ζωής, χωρίς, όμως, να χάνεται η ταυτότητά τους.

Δοκιμάστε χοιρινό γεμιστό με ανθότυρο, λιαστή ντομάτα, αμπελόφυλλα, γαρνιρισμένο με τσιγαριαστά, χόρτα και πατάτα οφτή, μια φοβερή κρεατότουρτα με μυζήθρα, στάκα και δυόσμο, αλλά και το κουνέλι γιαούρτι με δεντρολίβανο και σπιτικές χυλοπίτες.

Αγίου Κωνσταντίνου 23, Μαρούσι, 210 8056666  

7) Μπιφτεκααάτσι

Ο Θανάσης Σταυρακάκης από τα Ανώγεια, όταν ήρθε στην Αθήνα, νοσταλγούσε πάντα τις γεύσεις της γενέθλιας πατρίδας του κι αφού δεν έβρισκε τίποτα που να τον συναρπάζει, αποφάσισε να ανοίξει το δικό του εστιατόριο.

Από το 1978  αυτό το κρητικό κονάκι σε άριστη κρητική διάλεκτο, σερβίρει όλες τις παραδοσιακές νοστιμιές, που πλέον επιμελείται ο Χανιώτης Γιώργος Μακρής. Ξεχωρίζει το σφακιανό σύγκλινο με αυγά, οι αμανίτες, που είναι τηγανιτά μανιτάρια με ανθόγαλο και ψητή τα ντομάτα, το κατσικάκι με το σταμναγκάθι αλλά και το μυδοπίλαφο με αγριόρυζο. Φυσικά, η συνταγή για το μπιφτέκι που έδωσε και το όνομα στο μαγαζί, παραμένει μυστική, ενώ ο Μαρουβάς, το αγαπημένο κρασί των Κρητικών, αποτελεί απαραίτητο συνοδευτικό κάθε γεύματος.

Περικλέους 39, Χολαργός, 210 6560680

8) Όξο Νού

Ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια των Εξαρχείων, πάνω από την πλατεία, που οι ιδιοκτήτες του το ονομάζουν «τσιπουράδικο». 

Για καλωσόρισμα, λοιπόν, θα σας κεράσουν ρακή και στο τέλος, θα σας προσφέρουν και γιαούρτι με μέλι. 

Από τον καλά ενημερωμένο κατάλογο, διαλέξτε χανιώτικο μπουρέκι, χοχλιούς μπουρμπουριστούς, ή το τσιγαριστό και φυσικά, μην χάσετε τα φοβερά και διάσημα ντολμαδάκια τους.

Εμμανουήλ Μπενάκη 63, 210 3801778

 9) Λαΐνι

Σε μια ήσυχη γωνιά του Κεραμεικού, η Γιούλα και ο Μιχάλης έφτιαξαν ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο, που ανοίγει από νωρίς το πρωί, για να σας καλημερίσει σερβίροντας καφέ.

Στη συνέχεια, η κουζίνα παίρνει φωτιά ετοιμάζοντας νόστιμα παραδοσιακά πιάτα με διαλεχτά καλούδια από την Κρήτη σε εκπληκτικές τιμές. 

Δοκιμάστε αυγά με στάκα και σφακιανόπιτα, μαζί με ένα  καταπραϋντικό ρακόμελο. Συχνά, εδώ, γίνονται και γιορτές με λύρες και λαούτα.

Αρτεμισίου 40, Κεραμεικός, 211 4021485

10)  Άστερ

Μικρός μεταμοντέρνος χώρος με ρετρό αισθητική και ζεστή ατμόσφαιρα στα Άνω Πετράλωνα, δημιούργημα δυο ηθοποιών, του Μιχάλη Μουλακάκη και του Γιωργή Τσαμπουράκη.

Δοκιμάστε το απάκι που καπνίζεται σε τζάκι και έρχεται κατευθείαν από τη Κρήτη, την αστεροπατάτα που συνοδεύεται με ξύγαλο, η οποία θέλει είκοσι λεπτά ψήσιμο, μυζηθροπιτάκια με μέλι, χοχλιούς μπουμπουριστούς, αλλά και το χειροποίητο λουκάνικο που φτιάχνεται με μυστική συνταγή.

Στο τέλος, θα σας βγάλουν και γλυκάκι, που παρασκευάζουν οι ίδιοι ανάλογα με την έμπνευση της ημέρας.

Τρώων 48. Άνω Πετράλωνα, 21 0341 6668