Χάνος: Casual ψαροφαγία στο μοντέρνο μεζεδοπωλείο στη Νίκης | 0 bovary.gr
Χάνος: Casual ψαροφαγία στο μοντέρνο μεζεδοπωλείο στη Νίκης | 0 bovary.gr
01|04|2019 13:00
SHARE
ΧΑΝΟΣ

Χάνος: Casual ψαροφαγία στο μοντέρνο μεζεδοπωλείο στη Νίκης


Η οδός Νίκης φημίζεται για τον πολυεθνικό της χαρακτήρα, αφού σε αυτή, οι ντόπιοι Αθηναίοι αλλά και οι τουρίστες μπορούν να βρουν κουζίνες από όλο τον κόσμο. 

Αυτό, όμως, που έλειπε ήταν ένα ψαροφαγικό εστιατόριο που θα τιμούσε την ελληνική και μεσογειακή παράδοση, με επιρροές από την έθνικ γαστρονομική κουλτούρα.

Αυτό φαίνεται ότι σκέφτηκε ο Θανάσης Τσιέλος μαζί με την ομάδα της αλυσίδας «Τζίτζικας και Μέρμηγκας» και δημιούργησαν τον «Χάνο», ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο, με γεύσεις από τη θάλασσα. 

«Την ιδέα την δουλεύουμε εδώ και τρία χρόνια, ψάχνοντας τον κατάλληλο χώρο στο κέντρο της Αθήνας, όποτε, όταν βρέθηκε αυτό το μαγαζί στη Νίκης, που είναι ένας δρόμος με εξαιρετικό γαστρονομικό ενδιαφέρον, καταλάβαμε ότι είχαμε βρει αυτό που ζητούσαμε. Η ονομασία, τώρα, θυμίζει λίγο το όνομά μου- Θάνος-, αλλά, κυρίως, παραπέμπει σε κάτι θαλασσινό και χαλαρό. Ο υπότιτλος -«seafood and wine»- δείχνει ξεκάθαρα τον προσανατολισμό και τη φιλοσοφία μας», μάς εξηγεί ο κύριος Τσιέλος.

Την διακόσμηση του «Χάνου», έχει επιμεληθεί μια σημαντική Ελληνίδα σκηνογράφος, η Ελένη Μανωλοπούλου, που του έχει δώσει μιαν αρτιστίκ και ταυτόχρονα πολύ ζεστή ατμόσφαιρα.

Στον τοίχο κυριαρχεί μια ιδιαίτερη ψηφίδα, το χρώμα του μαγαζιού είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μπλε, ενώ, όταν ο καιρός είναι καλός μπορείτε να καθίσετε και σε τραπεζάκια έξω. 

Ο Θανάσης Σούλης έχει την επιμέλεια του κατάλογου που χωρίζεται σε σαλάτες, μεζέδες, ανοιχτά σάντουιτς με θαλασσινά αν θέλετε να τσιμπήσετε ελαφριά –πολύ ωραίο είναι αυτό με τα τραγανά φιλετάκια σολομού με μους αβοκάντο, μίνι σαλάτα λαχανικών με ψίχα πορτοκάλι σε μαύρο ψωμί-, ριζότα και πάστες, αλλά και ψάρια στη σχάρα φιλεταρισμένα, ανάλογα με τι θα βρει ο σεφ στην κεντρική αγορά, απ’ όπου κάνει τις προμήθειές του κατά κύριο λόγο - σε πιο σταθερή βάση, πάντως, υπάρχει λαβράκι και τσιπούρα, ενώ δειλά  δειλά θα κάνει την εμφάνισή της και η σαρδέλα.  Όλα τα ψάρια σερβίρονται με ευφάνταστους συνδυασμούς, όπως για παράδειγμα, η σφυρίδα που συνοδεύεται με σέσκουλα και αγκινάρες σε σάλτσα από κυδώνια της θάλασσας, ή το φαγκρί που έρχεται με φασολάκια και σάλτσα αντζούγιας. Φυσικά καθημερινά μπορείτε να δοκιμάσετε και μια θρεπτική ψαρόσουπα. 

Από τα πιο δυνατά σημεία του καταλόγου, που ήδη κερδίζει τις εντυπώσεις και τις προτιμήσεις των θαμώνων, είναι τα στρείδια, που εδώ, εκτός από λεμόνι, σερβίρονται είτε με σάλτσα μάνγκο και τσίλι, ή μαζί με ρόδι και εσπεριδοειδή, ενώ υπάρχει ακόμα μία ζεστή παραλλαγή που ακολουθεί τη διάσημη συνταγή Rockefeller (με σπανάκι και μυρωδικά γκρατιναρισμένα με ψίχα ψωμιού και παρμεζάνα). 

 Από τους μεζέδες, διαλέξτε χταποδάκι με μους καπνιστής μελιτζάνας, miso και μαρμελάδα πράσινης ντομάτας, ή τις καλοτηγανισμένες κροκέτες καβουριού και καραβιδάς με σάλτσα αβοκάντο, αλλά και το spicy καλαμάρι, που μαρινάρεται σε πιπέρι καγιέν, μυρωδικά και σπόρους ντομάτας. 

Αν αγαπάτε τα ζυμαρικά, δοκιμάστε γαρίδες με ψιλό χυλοπιτάκι και Μοσχάτο Λήμνου, ή γιουβετσάκι με καραβίδες με στακοβούτυρο, μοσχολέμονο και πούδρα αυγοτάραχου.

Συνοδεύστε το γεύμα σας με  μια υπέροχη πατατοσαλάτα με καπνιστό χέλι, ξινόμηλο,  σύγκλινο Μάνης, πίκλα κρεμμυδιού και βινεγκρέτ εσπεριδοειδών,   μια πιο λιτή ανάμεικτη  πράσινη,  με παντζάρι,  κατσικίσιο τυρί τσαλαφούτι, καραμελωμένα κρεμμύδια και μια σάλτσα κόκκινων  φρούτων    φρούτων, ή  την ρηξικέλευθη  νισουάζ με φιλέτου τόνου, φασολάκια,ντοματίνια, γαλλική σαλάτα και αυγό.

Στην κάβα, τώρα, που έχει επιμεληθεί ο εκλεκτός somelier Άρης Σκλαβενίτης θα  βρείτε 35 ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα ( 12 από αυτές και σε ποτήρι) και δέκα 10 αποστάγματα για να κάνετε pairings με το ψάρι σας. 

Στο τέλος, για επιδόρπιο σας περιμένουν, δυο χειροποίητα γλυκά: μια lemon  cream με  φύλλο κρούστας και σάλτσα κόκκινων φρούτων, ή μια μπάρα σοκολάτας τζιαντούγιας σε βάση μπισκότου.

 Ώρες λειτουργίας:  13:00-00:00

 Τιμή ανά άτομο: περίπου 25-30 ευρώ

Νίκης 23, Σύνταγμα, 210 3316158