Shutterstock
Shutterstock
24|04|2019 16:10
SHARE
ΝΗΣΤΕΙΑ

Νηστίσιμα πιάτα με θέα τη θάλασσα -9 μαγαζιά για αποδράσεις εντός Αττικής 


Είτε νηστεύετε για θρησκευτικούς λόγους, είτε έχετε αποφασίσει με αφορμή το Πάσχα να κάνετε μια μικρή αποτοξίνωση, δεν έχετε λόγους να ανησυχείτε, καθώς, αυτές τις μέρες, τα περισσότερα εστιατόρια έχουν εντάξει στον κατάλογό τους νηστίσιμα πιάτα γεμάτα νοστιμιά.

Βέβαια, το καλύτερο που έχετε να κάνετε μιας κι ο καιρός αρχίζει να γλυκαίνει- ελπίζουμε τουλάχιστον!- είναι να κατηφορίσετε προς τη θάλασσα και να απολαύσετε ένα ουζάκι συνοδεία παραδοσιακών μεζέδων.

Έτσι, θα συνδυάσετε τη γαστρονομία και το ταξίδι, κι, ίσως, ξεχάσετε ότι ακόμα βρίσκεστε στην πόλη!

1) Φάρος

Φεύγοντας από το Σούνιο, κατευθυνθείτε προς το Λαύριο και κάντε μια στάση στο Λιμάνι του Πασά. Εδώ, ο κύριος Μηνάς κι η χρυσοχέρα σύζυγός του  έχουν φτιάξει μια οικογενειακή ταβέρνα με καταπληκτική αυλή, ενώ, στο εσωτερικό αν κάνει κρύο ανάβουν το τζάκι και δημιουργούν ατμόσφαιρα. Ο κατάλογός του, πλούσιος σε ποικιλία, με τοπ πιάτο το γεμιστό καλαμάρι με φέτα. Θα βρείτε, επίσης, ένα φοβερό σαγανάκι μελιτζάνα, μακαρονάδες με θαλασσινά και μια εκλεκτή συνταγή με μύδια ψητά.

Λιμάνι Πασά, 22920 24449

2) Το Λιμάνι

Μόλις τριάντα λεπτά με το αυτοκίνητο από το κέντρο της Αθήνας, το «Λιμάνι» στην Παλαιά Φώκαια αποτελεί γνωστό προορισμό για όσους ξέρουν από θαλασσινά. Η κουζίνα είναι μεσογειακή, τα  ψάρια σπαρταράνε, ενώ όλα τα λαχανικά προέρχονται από το δικό τους μποστάνι. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το Μπουρδέτο, ήτοι ψάρι κοκκινιστό με μακαρόνια κοχύλια, ένα παραδοσιακό Κερκυραϊκό πιάτο με βενετσιάνικες επιρροές, αλλά και μια δική τους μακαρονάδα με μύδια, γαρίδες, καλαμάρι, λίγο σκόρδο, πάπρικα και άρωμα κόκκινου κρασιού.

Αγίας Ειρήνης 1, Παλαιά Φώκαια, 22910 41052

psarotaverna.com (To Limani)
psarotaverna.com (To Limani)

3) Ξυπόλυτος

Αν πάτε προς Λούτσα, τότε,οπωσδήποτε, πρέπει να επισκεφτείτε τον «Ξυπόλυτο», μια παραδοσιακή ταβέρνα πάνω στο κύμα, που γράφει τη δική της ιστορία εδώ και εξήντα χρόνια. Οι ιδιοκτήτες του, ο Χρήστος και ο Φώτης, φροντίζουν να προμηθεύονται πάντα φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά, καθότι μερακλήδες. Άλλωστε ο πατέρας τους, που πάντα κυκλοφορούσε ξυπόλυτος- ακόμα και στον γάμο του-  ήταν ψαράς, όποτε και οι γιοι του έμαθαν καλά τη θάλασσα. Δοκιμάστε την καταπληκτική τους ψαρόσουπα, επιλέξτε  μερικούς εκλεκτούς μεζέδες και κλείστε με ένα χορταστικό ψάρι, χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία.

25ης Μαρτίου Άγιος Νικόλας, Λούτσα, 22940 28342

Ξυπόλητος ψαροταβέρνα/ Facebook
Ξυπόλητος ψαροταβέρνα/ Facebook

4) Συρτάκι

Δυο βήματα από τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο -αν δεν τον έχετε επισκεφτεί, να η ευκαιρία- θα βρείτε το «Συρτάκι», μια κλασική ψαροταβέρνα πενήντα χρόνων. Δοκιμάστε, οπωσδήποτε, το κρασάτο χταπόδι, το ριζότο με καλαμάρι σε μελάνι σουπιάς, τον σολομό σε φύλλο κρούστας, αλλά και τα μύδια με σαφράν. Στη βιτρίνα του μαγαζιού, φιγουράρουν πάντα φρεσκότατα ψαράκια, ο φούρνος βγάζει καθημερινά σπιτικές πίτες, ενώ θα βρείτε και μια πολύ καλή ποικιλία από ούζα για να συνοδεύσετε το γεύμα σας.

69ο χλμ. Αθηνών-Σουνίου, Σούνιο, 22920 39125

5) Θόδωρος & Ελένη

Ένα από τα πιο φημισμένα ταβερνάκια της αθηναϊκής ριβιέρας, πολύ κοντά στη μεγάλη παραλία των Λεγραινών, που διαθέτει μια υπέροχη αυλή με καλαμωτή πέργκολα. Συνήθως, έχει πάρα πολύ κόσμο γι' αυτό καλό είναι να έχετε κάνει κράτηση. Το πιο διάσημο πιάτο του είναι αναμφίβολα τα μύδια αχνιστά με φέτα, που πρέπει να δοκιμάσετε μαζί με τις εξαιρετικές γαρίδες παναρισμένες με σουσάμι και ελαφριά σος σκόρδου, αλλά και τα καβούρια με το μελωμένο ριζότο. 

Οι μερίδες είναι πολύ γενναίες και οι τιμές λογικές.

 Λεωφόρος Λεγραινών, Λαυρεωτική,  2292 051936

6) Φόρος

Μην σας τρομάζει η ονομασία, γιατί εδώ θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι ψημένο με μαστοριά, σε λογικές τιμές, αγναντεύοντας το πέλαγος- αν ο καιρός είναι καλός, μπορείτε να δείτε ακόμα και τη Μακρόνησο. Δοκιμάστε ψητό θράψαλο, μύδια με σος μουστάρδας, αλλά και μια βελούδινη ψαρόσουπα κατόπιν παραγγελίας.

Θορικό Λαυρίου,  22920 2801

Ψαροταβερνα "Ο Φορος"/ Facebook
Ψαροταβερνα "Ο Φορος"/ Facebook

7) Καβούρι

Οι ψαράδες της περιοχής προμηθεύουν καθημερινά το «Καβούρι» που σερβίρει τα πιάτα του πάνω στο ξύλινο ντεκ της παραλίας.  Αν δε έχει και πανσέληνο, το σκηνικό ενδείκνυται για ρομαντικές αποδράσεις. Να ξέρετε ότι όλες οι σαλάτες, παρασκευάζονται με λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας, ενώ φτιάχνουν και μια χειροποίητη ταραμοσαλάτα. Από τα καλύτερα πιάτα του μενού η γαριδομακαρονάδα, ενώ για γλυκό μην χάσετε έναν από τους καλύτερους σιμιγδαλένιους χαλβάδες που κυκλοφορούν.

Παραλία Μαραθώνα, 22940 55243

8) Όλγα

Μέσα στην ψαραγορά του Λαυρίου, η Όλγα αποτελεί σημείο συνάντησης, και οι ντόπιοι την εμπιστεύονται γιατί ξέρουν ότι εδώ θα βρουν φρέσκα θαλασσινά κατευθείνα από την «πηγή». Εκτός από ψητά και τηγανητά ψάρια, λοιπόν θα βρείτε γαρίδες σαγανάκι με φρέσκια ντομάτα και φέτα, καλαμάρι γεμιστό με ντομάτα, πιπεριά και φέτα, μύδια αχνιστά, αλλά και μια χρωματιστή καβουροσαλάτα, σερβιρισμένη σε ποτήρι με μαρούλι, πατάτες βραστές, πιπεριές, κάπαρη και άνηθο.

Ψαραγορά Λαυρίου, 2292055006

9) Χειμώνα -Καλοκαίρι

Η οικογένεια Παρλιάρου βρίσκεται πίσω από αυτή τη μοναδική γαστρο-ταβέρνα, που από τότε που άνοιξε είναι λόγος για να πάμε στη Νέα Μάκρη. Η κουζίνα είναι ελληνική με επιρροές από την Πόλη, όμως δεν λείπουν οι εύστοχοι πειραματισμοί που απογειώνουν παραδοσιακές συνταγές. Δοκιμάστε πεντανόστιμα ντολμαδάκια γιαλαντζί και παστό γαύρο με ξύσμα λεμονιού. Φυσικά στην οικογένεια του πιο διάσημου pastrychef,  δεν γίνεται να παραλείψετε το επιδόρπιο: το τσιζκέικ με φράουλες, αλλά και η  μπίτερ σοκολάτα γκανάζ με κομμάτια καραμέλας και ουίσκι αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για ένα γλυκό φινάλε.

Λεωφόρος Ποσειδώνος 93 Νέα Μάκρη, 2294099704

Διαβάστε επίσης: Πάσχα στην Αθήνα -Οι πιο όμορφες εκκλησίες για να κάνεις Ανάσταση

Πώς στόλισαν το τραπέζι για το Καθολικό Πάσχα -20 elegant deco ιδέες για την δική μας Ανάσταση