Shutterstock
Shutterstock
14|05|2019 11:45
SHARE
DAUPHINOIS

Πατάτες ντοφινουάζ: Οι πιο νόστιμες πατάτες του κόσμου έχουν γαλλική υπογραφή (και γίνονται πανεύκολα)


Αν είσαι ο τύπος του ανθρώπου που θα μπορούσε, για το υπόλοιπο της ζωής του να τρέφεται με πατάτες (κατά βάση τηγανιτές, αλλά και ψητές), welcome to the club.

Δεν λέμε ότι το κάνεις. Άλλωστε όσο μεγαλώνεις αντιλαμβάνεσαι ότι τις πατάτες θα τις κοιτάζεις με το κιάλι. Όταν όμως τις απολαμβάνεις, θα πρέπει να το κάνεις χωρίς καμία τύψη και στο μάξιμουμ. Η (απαγορευμένη) λιχουδιά των παιδικών μας χρόνων, δεν χρειάζεται ούτε τηγάνι, ούτε καυτό λάδι για να γίνει πεντανόστιμη. 

Η πιο κολασμένη συνταγή έρχεται από τη Γαλλία και περιλαμβάνει ταψάκι και φούρνο. Το αποτέλεσμα της συνταγής, στην οποία ορκίζονται οι Παριζιάνοι, είναι εθιστικό. Ένα πιάτο που δεν σταματάς να τρως (τώρα αυτό είναι καλό;). 

Οι πατάτες «gratin Dauphinois» είναι μια παραδοσιακή συνταγή η οποία μας έρχεται από την ορεινή περιοχή της Ντοφίν στη Νοτιοανατολική Γαλλία.

Εδώ οι πατάτες φούρνου γίνονται με βούτυρο, κρέμα γάλακτος και μοσχοκάρυδο και κυριολεκτικά λιώνουν στο στόμα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τη συνταγή σε ένα επίσημο γεύμα ή σε έναν μπουφέ. Θα δώσει άλλον αέρα στο τραπέζι και πολλά συγχαρητήρια σε σας. 

Υλικά 

1 κιλό πατάτες

50 γρ. βούτυρο κομμένο σε μικρά τετραγωνάκια

300-400 ml. κρέμα γάλακτος

150 γρ. τριμμένο τυρί τύπου έμενταλ

¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση

Ξεκινήστε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200ºC.

Με ένα μαντολίνο -ή αν είστε δεινοί σαμουράι- κόψτε τις πατάτες σε λεπτές φέτες. 

Βουτυρώστε καλά όλο το σκεύος πασπαλίζοντας μια μικρή ποσότητα το λιωμένο σκόρδο. Απλώστε την πρώτη στρώση με τις πατάτες μέχρι να καλυφθεί η βάση του πυρέξ.

Ρίξτε από πάνω τριμμένο τυρί, κομματάκια βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, πολύ λίγο μοσχοκάρυδο και λίγο απ’ το λιωμένο σκόρδο. Από πάνω βάλτε άλλη μια στρώση πατάτες.

Επαναλάβετε την διαδικασία για τις υπόλοιπες στρώσεις (3-4 συνολικά). Ολοκληρώστε με τυρί, αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο. Στο τέλος ρίξτε πάνω από τις πατάτες την κρέμα γάλακτος.

Ψήνετε στους 200ºC για μία ώρα περίπου μέχρι να πάρει χρώμα. Το αφήνετε να ξεκουραστεί για 10’-15’ και σερβίρετε.