Shutterstock
Shutterstock
26|05|2019 12:49
SHARE
ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ

Φανταστικό τρικ: Πώς θα κάνεις το έτοιμο φύλλο πίτας να μοιάζει με χειροποίητο


Είναι αλήθεια ότι απολαμβάνουμε κάθε μπουκιά από μία μοσχομυριστή χωριάτικη πίτα. 

Αυτή με τα δεκάδες τραγανά, χειροποίητα φύλλα που κάνουν «κρατς» σε κάθε δαγκωνιά και απογειώνουν τη γέμιση -όποια κι αν είναι αυτή.

Η αίσθηση της τραγανότητας είναι αυτή που έχουμε καταγράψει στο μυαλό από την παιδική μας κιόλας ηλικία. Τότε που οι πίτες της γιαγιάς δεν έλειπαν από το Κυριακάτικο τραπέζι και όλοι αναζητούσαν τα κομμάτια με τις γωνίες. Το χειροποίητο φύλλο ήταν αυτό που έκλεβε την παράσταση, χρίζοντας τη γιαγιά, τοπ σεφ του τραπεζιού. Σπανακόπιτα, τυρόπιτα, κολοκυθόπιτα, χορτόπιτα (η αγαπημένη μας), κάθε πίτα γινόταν ανάρπαστη. 

Τα χρόνια αυτά πέρασαν (ανεπιστρεπτί όπως όλα δείχνουν) και η αγαπημένη γεύση και αίσθηση των παιδικών μας χρόνων, έκανε φτερά. Οι πίτες πια είτε μπαίνουν έτοιμες, από το κουτί τους στο φούρνο, είτε γίνονται με έτοιμο φύλλο και την γέμιση της επιλογής μας. 

Αυτή την αίσθηση του τραγανού χειροποίητου φύλλου, μπορεί ένα απλό τρικ, να την επαναφέρει, χωρίς να επηρεάσει τη γεύση της πίτας. 

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να φτιάξετε πίτα με φύλλο σαν αυτό της γιαγιάς, χωρίς τον κόπο, ακολουθήστε τα εξής βήματα: 

Χτυπήστε σε ένα μπολάκι αλεύρι, λίγο ελαιόλαδο και ελάχιστο νερό. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ρευστός χυλός. Με ένα πινέλο, αλείψτε λίγο από τον χυλό, αρχικά το φύλλο που θα στρωθεί στο ταψί και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα που θα μπαίνουν από πάνω. Ολοκληρώστε την εφαρμογή στο τελευταίο φύλλο που θα σκεπάσει την πίτα σας. Όταν ψήσετε την πίτα θα δείτε μια πιο χωριάτικη εικόνα, ενώ η πίτα σας θα γίνει πιο τραγανή. Σαν να είχατε ανοίξει εσείς τα φύλλα.