George Messaritakis Architectural Photography
George Messaritakis Architectural Photography
GARGARETTA

Gargaretta: Το νέο all day bistrot στη σκιά της Ακρόπολης

Γαργαρέττα λεγόταν παλιότερα η συνοικία στους πρόποδες του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης.

Αν και το όνομά της σήμερα δεν χρησιμοποιείται πια -μάλιστα, οι νεότεροι ίσως δεν το ξέρουν καν- η συγκεκριμένη γειτονιά έχει μεγάλη ιστορία.

Καταρχάς, κατά την περίοδο του Μεσαίωνα, οι Gargaretta, ήταν μια ιταλική οικογένεια που καλλιεργούσε κτήματα, στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το καινούργιο all day bistrot της Κάτιας Τσιμιδοπούλου. 

«Η επιθυμία για την αναβίωση της συνοικίας Γαργαρέττα μάς οδήγησε στη δημιουργία αυτού του χώρου, που φιλοδοξεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους της γειτονιάς. Τα μεσογειακά υλικά και οι γεύσεις θέλουμε να είναι η αφορμή γι' αυτή τη συνάντηση», σημειώνει η ίδια.

George Messaritakis Architectural Photography
George Messaritakis Architectural Photography

Η αρχιτέκτονας, Έλενα Σταυροπούλου, δημιούργησε έναν λιτό και κομψό χώρο, που χωρίζεται σε δύο επίπεδα, και του έδωσε την μορφή ενός παντοπωλείου, μιας και στις προσθήκες που υπάρχουν παντού μπορείτε να ανακαλύψετε προϊόντα από διάφορες γωνιές της Ελλάδας.

Kρασιά αλλά και μεσογειακά υλικά που πρωταγωνιστούν στα πιάτα του καταλόγου –όπως τα τυριά, τα αλλαντικά, τα chutneys, οι μαρμελάδες, ο τραχανάς, τα παξιμάδια και τα κουλουράκια πορτοκαλιού- διατίθενται προς πώληση, οπότε πολλά από όσα θα δοκιμάσετε εδώ, αν σας αρέσουν τα πάρετε και στο σπίτι.

George Messaritakis Architectural Photography
George Messaritakis Architectural Photography

Στην Gargaretta υπάρχουν προτάσεις για όλα τα γούστα και τις διαθέσεις: μπορείτε να επιλέξετε, λοιπόν, ένα από τα χαριτωμένα τραπεζάκια, να βρείτε μια θέση στο μπαρ και να κοινωνικοποιηθείτε, να αράξετε σε πάγκους κατά μήκος της τζαμαρίας χαζεύοντας την κίνηση του δρόμου, ενώ, υπάρχει κι ένα κρυφό κόκκινο δωμάτιο για όσους επιθυμούν λίγη παραπάνω ιδιωτικότητα. 

Προσέξτε, επίσης, την οροφή που έχει πλεχτεί στο χέρι, παρακαλώ: εκτός από εξαιρετική ηχομόνωση, προσθέτει πολλούς πόντους στο design του μαγαζιού.

George Messaritakis Architectural Photography
George Messaritakis Architectural Photography

Το bistrot ξεκινάει από το πρωί σερβίροντας πλήρες πρωινό μέχρι τη 13:00 και ποιοτικό καφέ -αν θέλετε τον παίρνετε και στο χέρι- μαζί με λαχταριστά cookies, financiers και bagel, ενώ, δεν λείπουν και οι προτάσεις για brunch με παραδοσιακές φρουτάλιες, καγιανά ή αυγά Benedict και πίτες.

Στη συνέχεια, την σκυτάλη παραλαμβάνουν οι σεφ Μανώλης Μαυριγιαννάκης και Μάριος Πιρπιρίδης που έχουν στήσει ένα μενού βασισμένο στα ελληνικά προϊόντα και κλασικές συνταγές, που τις αντιμετωπίζουν με μια νέα ματιά. 

Εξαιρετικά τα tapas, που εδώ σερβίρονται σε μια πιο ελληνική εκδοχή, όπως οι μπρουσκέτες με κατσικίσιο τυρί, σάλτσα ντομάτας και ψητές μελιτζάνες.

Δοκιμάστε, επίσης, ντελικάτα μαντλέν με παστουρμά, γιαούρτι και ποντιακό τυρί  σουλγούν, που έρχονται μέσα σε ένα ξύλινο κουτί σαν κοσμηματοθήκη -μια συνταγή όπου κυριολεκτικά η γαλλική γαστρονομία συναντάει την Ανατολή!

Φωτογραφία: Julia Klimi /Μαντλέν παστουρμά με τυρί σουλγούν, λιαστή ντομάτα και γιαούρτι
Φωτογραφία: Julia Klimi /Μαντλέν παστουρμά με τυρί σουλγούν, λιαστή ντομάτα και γιαούρτι

Δυνατό πιάτο είναι οι μερακλίδικες μπουκίτσες με καβουρμά Θράκης, μαγιονέζα γλυκοπατάτας, αυγό και τραγανό ψωμί, το βρετανικό fish & chips παστού μπακαλιάρου μέσα σε τραγανή πατάτα ζουλιέν, που συνοδεύεται από μαγιονέζα μαύρου σκόρδου, το ναξιώτικο crispy πατούδο, αλλά κι ένα σάντουιτς με ποντιακό φύλλο Περέκ και τυρί σουλγούν. 

Φωτογραφία: Julia Klimi/ Τapas -Τηγανητό αβοκάντο με βολάκι Άνδρου και μαγιονέζα λιαστής ντομάτας
Φωτογραφία: Julia Klimi/ Τapas -Τηγανητό αβοκάντο με βολάκι Άνδρου και μαγιονέζα λιαστής ντομάτας

Μην παραλείψετε, πάντως, να βρείτε χώρο και για τους γεμιστούς λουκουμάδες με αβοκάντο πάνω σε μαγιονέζα λιαστής ντομάτας, που πασπαλίζονται με τυρί βολάκι Τήνου.

Στα κυρίως πιάτα,  την προσοχή κεντρίζει το spicy κοτόπουλο με κόκκινη σάλτσα και μερικές πινελιές γιαουρτιού που σβήνουν την κάψα, ενώ, για τους γκουρμέ τύπους ιδανική επιλογή είναι το χτένι σεβίτσε με μια βελούδινη κρέμα σελινόριζας και σάλτσα verde από πράσινες ντομάτες, αλλά και το ταρτάρ μοσχάρι με πινελιές από κρέμα φασολιών, τρούφα και ξινοτύρι που έρχεται πάνω σε μια λεπτή και τραγανή χανιώτικη πίτα.

Φωτογραφία: George Messaritakis Architectural Photography/ Μπισκότα, Financiers, Μηλόπιτα
Φωτογραφία: George Messaritakis Architectural Photography/ Μπισκότα, Financiers, Μηλόπιτα

Το κομμάτι των γλυκών έχει αναλάβει ο pastry chef, Λυκούργος Θεοδοσόπουλος, που έχει φτιάξει μια ανάλαφρη εκδοχή της κλασικής πάστας αμυγδάλου, αλλά και μια εκπληκτική, που θα σας ξυπνήσει παιδικές μνήμες.

Στην κάβα, θα βρείτε μια πολύ καλά επιλεγμένη κρασιών από μεσογειακούς αμπελώνες, που μπορείτε να συνοδεύσετε με ένα πλατό τυριών ή αλλαντικών ή να επιλέξετε ένα από τα signature κοκτέιλς του Άρη Βλάχου.

 Ροβέρτου Γκάλλι 1, Ακρόπολη,  210-9228713