Τarte Tatin
Τarte Tatin
TARTE TATIN

Tarte Tatin: To νέο bistrot στη Νέα Φιλαδέλφεια που μιλάει άπταιστα γαλλικά

«Tarte tatin» ονομάζεται η ανάποδη τάρτα μήλου, -αν και σήμερα μπορείτε να τη βρείτε και με άλλα φρούτα-, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά της γαλλικής κουζίνας, που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα εξαιτίας της απροσεξίας μιας μαγείρισσας της Stephanie Tatin.

Το πιο αυθεντικό γαλλικό γλυκό δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί έμπνευση για ένα παριζιάνικο boutique neo-bistro που έκανε την εμφάνισή του στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας στις αρχές της άνοιξης. Παρέες με άρωμα γυναίκας το έχουν κάνει στέκι. 

Εδώ, οι γαστρονομικές απολαύσεις, όλες φτιαγμένες από εξαιρετικές πρώτες ύλες και πάντα σύμφωνα με την εποχικότητα, έχουν μια οικεία αίσθηση, γιατί οι σεφ Νικόλας Νικολακόπουλος και Ζήσης Γκούντας που έχουν την επιμέλεια του καταλόγου και την φροντίδα της κουζίνας, ήθελαν να φέρουν την γαλλική παράδοση στην καθημερινότητά μας, όπως, δηλαδή, θα την απολαμβάνετε σε ένα κλασικό καφέ-εστιατόριο στις όχθες του Σηκουάνα. 

Να ξέρετε ότι εδώ όλα είναι χειροποίητα -όταν λέμε όλα εννοούμε από τις ζύμες μέχρι τα φύλλα κρούστας- και φτιάχνονται αποκλειστικά στην κουζίνα του μαγαζιού.

Σε πετρόλ αποχρώσεις που συνδυάζονται  µε το σκαλιστό ξύλο, το µάρµαρο, τη γαλλική ψάθα στα καθίσματα, τα κεραµικά, τα μπρούτζινα στοιχεία αλλά κυρίως με το φυσικό φως που μπαίνει από τις τζαμαρίες, ο χώρος αποπνέει φινέτσα και ανεπιτήδευτη αρχοντιά.    

Ιδανικό για το καλοκαίρι και το γεμάτο λουλούδια μπαλκόνι, ενώ οι ήχοι από ρετρό και τζαζ κομμάτια θα σας χαλαρώσουν και θα σας βάλουν στο mood.

Το Tarte Tatin ξεκινάει από το πρωί στις 09:00 σερβίροντας εκλεκτούς μονοποικιλιακούς καφέδες, επεξεργασμένους με φυσική-ξηρή μέθοδο, που προέρχεται αποκλειστικά από ένα μόνο γεωγραφικό σημείο ( αυτήν την εποχή από την περιοχή  Yirgacheffe του Νότιου τμήματος της Αιθιοπίας), ή μια κούπα ζεστής χειροποίητης σοκολάτας, που περιέχει 100 γραμμάρια πραγματικής σοκολάτας.

Δοκιμάστε την κλασική Praliné, με σοκολάτα γάλακτος, πραλίνα φουντουκιού και κροκάν, και θα αναθεωρήσετε την σχέση σας με τα ζεστά ροφήματα το καλοκαίρι.

Αξίζει να τη συνοδεύσετε με ένα από τα χειροποίητα γλυκά του Νικόλα και του Ζήση, όπως μια Paris Brest με λαχταριστή κρέμα mousseline πραλίνα φουντουκιού και ατόφια τραγανή πραλίνα από καραμελωμένα φουντούκια που θα βρείτε ανάμεσα από την κυκλική ζύμη choux, ένα προκλητικό ζεστό κέικ σοκολάτας, με καρδιά υγρής καραμέλας αλατισμένου βουτύρου που σερβίρεται με τραγανό τουίλ αμυγδάλου, sauce anglaise και παγωτό βανίλιας, μακαρόν, ή το κλασικό προφιτερόλ αποκτάει μια άλλη διάσταση, καθώς τα σουδάκια του είναι σπιτικά. 

Βασίλισσα των γλυκών αναπόφευκτα η Tarte Tatin, που έχει στο κέντρο της ψημένη κρέμα frangipane, βάση αφράτης σφολιάτας και συνοδεύεται από artisanal παγωτό βανίλιας και σάλτσα ζεστής καραμέλας -υπάρχει και μια ατομική παραλλαγή της με φράουλες.

Το απόγευμα μετά τη δουλειά μπορείτε να χαλαρώσετε με ένα ποτήρι κρασί κι ένα πιάτο κρύων amuse-bouche ή υπέροχα καναπεδάκια με ποικιλία γαρνιρισμάτων.  

Μην παραλείψετε να παραγγείλετε μια από τις αλμυρές τάρτες, που φτιάχνονται με μοναδική χειροποίητη, βουτυρένια ζύμη και συνοδεύονται πάντα από ολόφρεσκη πράσινη σαλάτα: με σπανάκι, καπνιστό σολομό, gruyere και crème fraîche, ό,τι κι αν επιλέξετε σίγουρα δεν θα απογοητευτείτε.

Πολύ καλές είναι και οι τρεις διαφορετικές quiches, (η πασίγνωστη Quiche Lorraine, μια παραλλαγή με σπανάκι με σολομό, ενώ, καθημερινά υπάρχει και μια Quiche έκπληξη). 

Από τις 19:00 και μετά, όμως, ξεκινάει και το βραδινό μενού, όπου θα βρείτε μια αλσατική εκδοχή της πίτας, την tarte flambee, που σίγουρα θα βάλει φωτιά στον ουρανίσκο σας. 

Από ένα bistrot, όμως, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ζεστά fondue.

Θα βρείτε ένα αλμυρό από ποικιλία γαλλικών τυριών, που συνοδεύεται από μπουκιές αλλαντικών, λαχανικών και αρτοσκευασμάτων, αλλά κι ένα σοκολατένιο με ζεστή ganache bitter και γάλακτος σοκολάτα με brandy που έρχεται με φρεσκοκομμένα φρούτα και γλυκά αρτοσκευάσματα.

Η κάβα του Tarte Tatin είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στον ελληνικό αμπελώνα και περιλαμβάνει βιολογικά και φυσικά κρασιά ήπιας οινοποιίας.

Πολλές από τις ετικέτες -62 στο σύνολο, εκ των οποίων οι 24 προσφέρονται και σε ποτήρι- είναι σπάνιες και θα τις βρείτε αποκλειστικά εδώ, ενώ υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα λίστα από κλασικά και house cocktails σε premium εκδοχές.

Στο κατάστημα υπάρχει και η δυνατότητα λιανικής πώλησης, οπότε μπορείτε να αγοράσετε τις artisanal δημιουργίες των σεφ, ή το κρασί που ξεχωρίσατε και να το απολαύσετε με την παρέα σας και στο σπίτι.

Δεκελείας 118, Νέα Φιλαδέλφεια, 21 0252 6810