Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
16|06|2019 11:00
SHARE
ΣΥΝΤΑΓΗ

Μα τι έχουν οι ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης και είναι τόσο νόστιμοι; -Το συστατικό που απογειώνει τη γεύση τους


Οι ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης αποτελούν μια από τις πιο δυνατές γαστριμαργικές απολαύσεις όσων έτυχε να βρεθούν για τις διακοπές τους στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων. 

Με δροσερή σος στο πλάι, το πιάτο σερβίρεται από τα πιο ακριβά γκουρμέ εστιατόρια, μέχρι τα πιο μικρά οικονομικά ταβερνάκια και συνδυάζεται υπέροχα τόσο με το ψάρι όσο και με το κρέας. Τραγανοί απ’ έξω, αφράτοι μέσα, με την νοστιμιά του αλατιού να ισορροπεί την ένταση της γλύκας. 

Ο θρεπτικός και πεντανόστιμος αυτός μεζές καταναλώνεται σε χρόνο ρεκόρ. Από μεγάλους και κυρίως μικρούς. Και θα δίναμε τα πάντα αυτή τη στιγμή να είχαμε μπροστά μας ένα πιάτο.

Αν και υπάρχουν πολλές εκδοχές των ντοματοκεφτέδων και μπορείτε να βρείτε σε διάφορα εστιατόρια μία από αυτές, η συνταγή της Σαντορίνης δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία. Ο λόγος; Το κύριο συστατικό της είναι και το μυστικό. Αντί για ντομάτες, οι Σαντορινοί επιλέγουν ντοματάκια Σαντορίνης. Πιο τραγανά, πιο ζουμερά, πιο γλυκά, με γεύση από ήλιο και θάλασσα. 

Δοκιμάστε τη συνταγή

Μισό κιλό ντοματάκια σαντορίνης
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
5 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου)
1 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
1 αυγό
Μισό  φλιτζ. γραβιέρα τριμμένη (προαιρετικά)
Μισό φλιτζ. φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
Μισό φλιτζ. φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γ. ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο (ή άλλο λάδι) για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Αφού πλύνουμε καλά, ψιλοκόβουμε τα ντοματάκια Σαντορίνης. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. 
Προσοχή στο αλεύρι, προσθέτουμε τόσο ώστε το μείγμα να γινει ένας αραιός χυλός. Δεν θέλουμε να είναι σφιχτός.
Ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε ρίχνοντας με κουτάλι της σούπας από το μείγμα. Αφού ροδίσουν από την μια πλευρά οι ντοματοκεφτέδες τους γυρνάμε από την άλλη.
Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και αφήνουμε να στραγγίξουν. Σερβίρουμε.