Πώς μια μικροζυθοποιία στην Εύβοια εξάγει φρέσκες μπίρες ακόμη και στη Γερμανία | 0 bovary.gr
Πώς μια μικροζυθοποιία στην Εύβοια εξάγει φρέσκες μπίρες ακόμη και στη Γερμανία | 0 bovary.gr
SEPTEM

Πώς μια μικροζυθοποιία στην Εύβοια εξάγει φρέσκες μπίρες ακόμη και στη Γερμανία


Ωρολόγιο Χαλκίδας 2019. Η πόρτα της μικροζυθοποιίας Septem, ανοίγει για να υποδεχτεί μια μικρή ομάδα επισκεπτών. 

Έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που το όραμα του Χημικού-Οινολόγου Σοφοκλή Παναγιώτου και του Οικονομολόγου αδελφού του Γιώργου, έγινε πραγματικότητα. Όχι μια ακόμη μπίρα πανομοιότυπη με τις υπόλοιπες, αλλά μια μπίρα που θα παράγεται με τη λογική του κρασιού. 

Η ιδέα, που γεννήθηκε το 2005, έδωσε τη σκυτάλη στην απόφαση και η απόφαση έφτασε τα βήματα των δύο αδελφών στο γραφείο δύο βιοκλιματικών αρχιτεκτόνων. Τα σχέδια ξεκίνησαν σιγά σιγά να αποκαλύπτουν την νέα πραγματικότητα στη ζωή του Σοφοκλή και του Γιώργου Παναγιώτου. Έναν μοναδικό χώρο ο οποίος θα παρέχει στους πελάτες φρέσκα, υψηλής ποιότητας προϊόντα, μέσα από την αξιοποίηση του αρωματικού και γευστικού πλούτου της βύνης και του λυκίσκου, και την αναζήτηση και δημιουργία νέων διαφοροποιημένων γεύσεων.

Η υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου πρότζεκτ έκρυβε αρκετές παγίδες. Ωστόσο ούτε οι δύο παραγωγοί, ούτε οι δύο αρχιτέκτονες έπεσαν μέσα. Η σοβαρότητα, η συνέπεια και η πολλή δουλειά, ήταν τα συστατικά που χρειάστηκαν για να πάρει σάρκα και οστά το 2009 η Septem. Η μικροζυθοποιία που είχε φανταστεί ο Σοφοκλής Παναγιώτου. «Septem στα λατινικά σημαίνει επτά, ο αριθμός που συμβολίζει την δημιουργία, και αποτέλεσε έμπνευση για εμάς καθώς κάθε τύπος μπύρας φέρει το όνομα μιας διαφορετικής ημέρας» αναφέρει ο κύριος Παναγιώτου. 

Ο Σοφοκλής Παναγιώτου
Ο Σοφοκλής Παναγιώτου

Στην ξενάγηση των επισκεπτών ο Σοφοκλής Παναγιώτου μιλάει με πάθος για τα στάδια της δημιουργίας. Την εκχύληση, τη ζύμωση, την ωρίμανση, την τυποποίηση. 
Από το άλεσμα της βύνης και τη θερμοκρασία που ενεργοποιεί διάφορα ένζυμα, μέχρι την αλκοολική ζύμωση και την εμφιάλωση, κάθε στάδιο κρίνεται στις λεπτομέρειες. 

Η μπίρα Septem αρχίζει να διακρίνεται. Ταξιδεύει στην Ελλάδα και στον κόσμο και βραβεύεται. Η παραγωγή πρέπει να μεγαλώσει. Στην μικροζυθοποιία, γίνονται προσθήκες. Νέα καινοτόμα μηχανήματα, νέοι χώροι, αποθήκες, επεκτάσεις. 

10 χρόνια μετά η φιλοσοφία της μικροζυθοποιίας Septem μοιάζει πολύ με αυτήν της παραγωγής κρασιού.
Όπως οι οινολόγοι αφιερώνουν τη ζωή τους στην αναζήτηση της τέλειας δομής και ισορροπίας των κρασιών τους, προκειμένου να αναδείξουν τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας, του μικροκλίματος και της εσοδείας, κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην παραγωγή των προϊόντων της Μικροζυθοποιίας Septem. «Πιστεύουμε ότι ο λυκίσκος είναι το «σταφύλι» της μπύρας και επιλέγουμε αποκλειστικά ολόκληρα άνθη μοναδικών ποικιλιών από όλο τον κόσμο» αναφέρει ο κύριος Παναγιώτου.

Στη μικροζυθοποιία Septem θα βρείτε αποκλειστικά μη παστεριωμένη μπύρα, ώστε να μην αλλοιωθούν τα γευστικά χαρακτηριστικά της με τη θερμική κατεργασία της παστερίωσης.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της μικροζυθοποιίας, η μπύρα πρέπει να καταναλώνεται φρέσκια, προκειμένου να απολαμβάνει ο καταναλωτής τα αρώματα και τη γεύση του λυκίσκου. 

«Πίνουμε λιγότερο και καλύτερα» 

Η Septem αυτή τη στιγμή παράγει εντελώς διαφορετικές μπίρες, οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν με ένα πλήθος πιάτων και διαφορετικών μενού. 

Εκτός από τις κλασσικές πλέον, Septem, Kleos, Dilemma, Monday's Pilsner, Friday's Pale Ale, Sunday's Honey Golden, Thursday's Red Ale, Saturday's Porter, Wet Hop Pale Ale, WDay, και 8η Μέρα, στην Septem παράγεται και η Mary Rose, μια premium red ale βραβευμένη με το Χρυσό μετάλλιο στο Brussels Beer Challenge και με το Αργυρο Μεταλλιο στο International Beer Challenge του Λονδίνου.

Septem.

Ωρολόγιο, Αυλωναρίου Δήμος Κύμης - Αλιβερίου

Τηλ. 2222 77 0000