Shutterstock
Shutterstock
Ο ΤΕΛΕΙΟΣ ΜΕΖΕΣ

To μυστικό για τέλεια τηγανητά καλαμαράκια -Πολύ μαλακά μέσα, τραγανά απ΄ έξω


Ενας μεζές με αμέτρητους θαυμαστές. Τα τηγανητά καλαμαράκια είναι το αγαπημένο πιάτο των περισσότερων Ελλήνων. 

Ολοι θέλουμε να πάμε στην παραλία και βόλτα με φίλους σε κάποιο ταβερνάκι κοντά στη θάλασσα.

Η όρεξή μας έχει ανοίξει για θαλασσινούς μεζέδες, ουζάκι και... τηγανητά καλαμαράκια. 

Πώς όμως μπορούμε να μαγειρέψουμε στο σπίτι μας τραγανά καλαμαράκια που θα είναι μαλακά στο εσωτερικό τους; 

Τι κι αν έχουν αρκετές θερμίδες επειδή είναι τηγανητά, τα καλαμαράκια είναι το φαγητό που δύσκολα μπορείς να αντισταθείς. 

Ένα πιάτο υπέροχα καλοτηγανισμένα καλαμαράκια είναι πάντα ευπρόσδεκτο. Ωστόσο, το σωστό τηγάνισμα του καλαμαριού δεν είναι αυτονόητο και απλό.

Πόσες φορές έχει τύχει αντί για τραγανά έξω και μαλακά μέσα, τα καλαμαράκια που τηγανίζουμε να είναι σκληρά ή πανιασμένα και λαστιχωτά; 

Το πρόβλημα εστιάζεται στον τρόπο που τηγανίζουμε το καλαμάρι και ήρθε λοιπόν η στιγμή να μάθουμε το μυστικό για να πετύχετε ωραιότατα τηγανητά καλαμαράκια και σε γεύση και σε εμφάνιση. 

Shutterstock
Shutterstock

Το μυστικό για μαλακά καλαμαράκια εσωτερικά με τραγανή κρούστα εξωτερικά είναι το καυτό λάδι, το αλάτι στο τέλος του τηγανίσματος και όχι πριν το τηγάνισμα, αλλά πρώτα και πάνω από όλα είναι ο χρόνος ψησίματος.

Ο συνολικός χρόνος τηγανίσματος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα δύο με τρία λεπτά με το ρολόι. Αμέσως μόλις πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα είναι έτοιμα.

Μην τα αφήσετε ούτε ένα λεπτό περισσότερο. 

Επίσης να βάζετε λίγα λίγα τα καλαμαράκια στο καυτό λάδι για να μη «πέφτει» η θερμοκρασία του λαδιού. Τα βάζουμε λίγα λίγα, γιατί αν βάλουμε πολλά, πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και αντί να τα τηγανίσουμε, τελικά τα βράζουμε. Επίσης το λάδι πρέπει να καλύπτει τα καλαμαράκια.

Τελος, τα καλαμάρια πρέπει να είναι τελείως στεγνά χωρίς καθόλου υγρασία επάνω τους. Είναι πολύ σημαντικό να είναι καλά σκουπισμένα τα καλαμαράκια και να μην έχουν υπολείμματα νερού πάνω τους για να γίνουν τραγανά. 

Ένα πολύ λεπτό σουρωτήρι για να στραγγίσουν και καλό απορροφητικό χαρτί για να τα ταμπονάρετε είναι ιδανικά.

Το απορροφητικό χαρτί αν δεν είναι καλής ποιότητας διαλύεται και κολλάει πάνω στα καλαμάρια. Γι αυτό προσοχή, αλλιώς θα φάτε πολύ χρόνο για να βγάλετε το κομματάκια χαρτιού από πάνω τους.

Υλικά συνταγής: Καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα, αλεύρι, αλάτι, λεμόνι, σπορέλαιο για τηγάνισμα.

Εκτέλεση συνταγής

1. Ξεπαγώνουμε τα καλαμάρια μας αν είναι κατεψυγμένα

2. Καθαρίζουμε τα καλαμάρια μας (αν είναι ολόκληρα) ως εξής: κόβουμε τα πλοκάμια και αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια τους. Αν τραβήξουμε τα πλοκάμια αφαιρούνται μαζί τους και τα εντόσθια, που τα πετάμε. Επίσης αφαιρούμε το ζελατινώδες κεντρικό «κόκκαλο» από το εσωτερικό τους. Τα χωρίζουμε σε ροδέλες. Αν είναι μικρά μπορούμε να τα τηγανίσουμε και ολόκληρα. Τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. 

3. Βάζουμε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα και το αφήνουμε να κάψει πολύ καλά. Το λάδι πρέπει να σκεπάζει μια στρώση καλαμαράκια.

4. Σε μια νάιλον σακούλα, βάζουμε αρκετό αλεύρι, παίρνουμε λίγα καλαμαράκια και τα βάζουμε μέσα. Κλείνουμε τη σακούλα και «χτυπάμε» το αλεύρι με τα καλαμαράκια μέχρι να αλευρωθούν καλά εσωτερικά και εξωτερικά.

5. Αφού κάψει καλά το λάδι, τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι από τα καλαμαράκια και τα βάζουμε λίγα λίγα στο καυτό λάδι. Προτιμήστε να είναι και σε βαθύ τηγάνι για να σκεπάζονται από το λάδι. 

6. Τηγανίζουμε τα καλαμαράκια για 3 λεπτά το πολύ.

7. Αφαιρούμε τα καλαμαράκια με τρυπητή κουτάλα τα βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίξουν τα περίσσια λάδια και τα αλατίζουμε. 

8. Αφήνουμε να ξανακάψει το λάδι και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα. Τα σερβίρουμε ζεστά και τα περιχύνουμε με χυμό λεμονιού. Τον χυμό λεμονιού τον προσθέτουμε την ώρα του σερβιρίσματος και όχι νωρίτερα.

Διαβάστε επίσης: Νηστίσιμα πιάτα με θέα τη θάλασσα -9 μαγαζιά για αποδράσεις εντός Αττικής