Shutterstock
Shutterstock
27|06|2019 10:10
SHARE
Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ

Μπατάλα: Γιατί η ντομάτα της Βραυρώνας δεν έχει καμία σχέση με τις υπόλοιπες


Το καλοκαίρι δεν φέρνει μαζί του μόνο διακοπές και βουτιές στη θάλασσα. Φέρνει και έντονες γεύσεις από τα παιδικά μας χρόνια. 

Τότε που οι ντομάτες έκρυβαν μέσα τους όλα τα αρώματα του καλοκαιριού και δεν ήταν απλά ένα άγευστο κατακόκκινο ολοστρόγγυλο λαχανικό στη σαλάτα μας. 
Κάθε καλοκαίρι ψάχνουμε αυτή τη γεύση. Σε κάθε πάγκο οπωροπωλείου, σε κάθε χωριάτικη σαλάτα. Τα υβρίδια που υπάρχουν στην αγορά, μπορεί να έχουν το τέλειο σχήμα και χρώμα και να «κρατάνε» για εβδομάδες πριν χαλάσουν, ωστόσο υπολείπονται σε γεύση. Και αυτό είναι για όλους εμάς το ζητούμενο. 

Αν υπάρχει μία ποικιλία που μπορεί να μας φέρει δάκρυα στα μάτια, αυτή δεν είναι άλλη από την γνωστή μπατάλα. Τη ντομάτα δηλαδή των καλλιεργητών της Βραυρώνας. Μια ντομάτα μεγαλοπρεπή, περήφανη, λίγο πιο ροζέ από τις άλλες και με πιο γήινο σχήμα. Μια ντομάτα όλο γεύση και σάρκα που στέκεται ως βασίλισσα πάνω σε έναν κρητικό ντάκο ή αγκαλιάζει τρυφερά τη χωριάτικη των ονείρων μας. 

Shutterstock
Shutterstock

Η ντομάτα μπατάλα Βραυρώνας θεωρείται, από τους γνώστες, η πιο νόστιμη ποικιλία. Κάνει μεγάλους και λεπτόφλουδους καρπούς, αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή και διαφορετική -από τις υπόλοιπες ποικιλίες- περιποίηση. 
Πού θα βρείτε την ντομάτα μπατάλα

Αρκετοί είναι οι πλανόδιοι στην Νότια Αττικοί, αλλά και μανάβικα στην ίδια περιοχή, που πωλούν αυτή την ποικιλία ντομάτας από τον Ιούλιο έως και το τέλος Οκτωβρίου.

Η μπατάλα, δεν είναι πολύ διαδεδομένη πια καθώς οι μεγάλοι καρποί της θεωρούνται αντιεμπορικοί και δύσκολοι στην συσκευασία και τη συντήρηση.

Αν λοιπόν τις επόμενες ημέρες κάνετε μια βόλτα προς Βραυρώνα μην παραλείψετε να αγοράσετε και να δοκιμάσετε αυτές τις πεντανόστιμες ντομάτες.