Φωτογραφία: Chef Γιάννης Λουκάκος/ Facebook
Φωτογραφία: Chef Γιάννης Λουκάκος/ Facebook
29|07|2019 12:00
SHARE
BUDDHA'S HAND

Ο Γιάννης Λουκάκος με το Buddha’s Hand έχει βάλει σκοπό να μας πείσει να τρώμε υγιεινά


Τα λόγια είναι περιττά για τον Γιάννη Λουκάκο, έναν από τους πιο ταλαντούχους σεφ της νέας γενιάς, που εδώ και κάποια χρόνια διατηρεί το φημισμένο και βραβευμένο για τις εκλεκτές του γεύσεις «Ψωμί κι αλάτι» στο Χαλάνδρι.

Οι περισσότεροι, βέβαια, τον ξέρουν από το MasterChef, όπου επιλέχθηκε ανάμεσα σε πολλούς Έλληνες σεφ για να συμμετάσχει ως κριτής, αλλά και από το Junior MasterChef, όπου καθοδηγούσε μικρούς επίδοξους μάγειρες.

Η άνθιση της υγιεινής διατροφής και η αναζήτηση ενός πιο ισορροπημένου διατροφικού προγράμματος από τους Έλληνες, τού έβαλε την ιδέα για το νέο του εγχείρημα.

Πρόσφατα, λοιπόν, και πάλι στο Χαλάνδρι, άνοιξε το «Buddha’s hand», ένα στέκι για vegans, χορτοφάγους, αλλά και όσους αγαπούν την υγιεινή διατροφή.

Για μήνες έκανε άπειρες δοκιμές, «ώστε να παντρέψει το υγιεινό με το απόλυτα γευστικό», όπως λέει ο ίδιος και όπως όλα δείχνουν, τα κατάφερε. 

Οι συνταγές του στηρίζονται στη λογική του καθημερινού φαγητού και στον σωστό συνδυασμό φρέσκων πρώτων υλών, ώστε ο οργανισμός να παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. 

Το όνομα του μαγαζιού προέρχεται από ένα εσπεριδοειδές φυτό που ευδοκιμεί στην Ασία, το οποίο μοιάζει με το δικό μας κίτρο, έχει σχήμα χεριού, δεν είναι, όμως, πικρό γι’ αυτό χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

Είναι αρκετά ασυνήθιστη ποικιλία, που οι βουδιστές την χρησιμοποιούν επίσης σε λατρευτικές τελετές και ναούς, ενώ στην Κίνα το «χέρι του Βούδα» το διατηρούν στα σπίτια τους ως φυλαχτό.

Το μενού του «Buddha’s hand» τώρα έχει περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά: είναι ασυνήθιστο, ευφάνταστο κι αν δεν σας φέρει καλή τύχη, σίγουρα θα σας γεμίσει ενέργεια και θα σας φτιάξει την διάθεση.

Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό που σερβίρεται μέχρι τις 11.30 το πρωί και το οποίο περιλαμβάνει συνταγές με αυγά και σάντουιτς, όπως αυτό με το  ψωµί ολικής άλεσης, µπανάνα, φυστικοβούτυρο, µέλι, ακατέργαστο κακάο και δαµάσκηνο.   

Καθ'όλη τη διάρκεια της μέρας, θα βρείτε και μια μεγάλη ποικιλία σε ωμές μπάρες με ξηρούς καρπούς, σπόρους και υπερτροφές, που συνδυάζονται με καφέ, φρεσκοστυμμένους φυσικούς χυμούς και smoothies (σσ. κυκλοφορούν σε στιλάτα βαζάκια με το λογότυπο του μαγαζιού), οπότε μπορείτε να τα πάρετε και στο σπίτι.

Δοκιμάστε το Summer Love fresh juice με καρπούζι, λάιμ, βασιλικό και ανανά, το Exotic Bliss με μάνγκο, passion fruit, µπανάνα, πεπόνι, λάιµ και γάλα καρύδας, ενώ υπάρχει και μια σπιτική λεμονάδα που μπορείτε να απολαύσετε χωρίς ενοχές, αφού περιλαμβάνει στέβια αντί για ζάχαρη.

Στις σαλάτες ο Γιάννης έχει δημιουργήσει στην ουσία ολοκληρωμένα γεύματα που θα σας χορτάσουν χωρίς να σας φουσκώσουν.

Μάλιστα, για την καθεμία υπάρχει και μια πρόταση για να τη συμπληρώσετε με πρωτεΐνες, ενώ όσοι έχετε ειδικές προτιμήσεις ή αντιμετωπίζετε διατροφικά θέματα, -όπως δυσανεξία στη γλουτένη-,  μπορείτε να ζητήσετε εσείς τον συνδυασμό που σας ταιριάζει ή να συμβουλευτείτε το προσωπικό. 

Ιδανική για τις μέρες του καύσωνα η Greek Power με baby σπανάκι, γλυκοπατάτες, δυόσμο, βινεγκρέτ λεμόνι και κύμινο -σίγουρα θα σας δροσίσει. 

Αν είστε λάτρεις των έθνικ γεύσεων, δοκιμάστε την Mexican Blend με ανάμικτα σαλατικά, φρέσκο καλαµπόκι, Βuddha’s Hand guacamole, γιαούρτι raita (ινδική σάλτσα γιαουρτιού), ντοµατίνια, κόκκινα φασόλια, µαύρο ρύζι, ψητές πιπεριές Φλωρίνης, φρέσκο κόλιανδρο, pickled onions, βινεγκρέτ, λάιµ και jalapeno.

Τώρα, στα κυρίως γεύματα, οι επιρροές από τις κουζίνες του κόσμου είναι και πάλι εμφανείς.

Από τη γαστρονομική παράδοση της Ανατολής, ο Γιάννης δανείζεται το φαλάφελ,που δεν σερβίρεται τηγανητό αλλά naked μαζί με προζυμένιο ψωμί ολικής άλεσης, μια funky φέτα, ζουμερή ντομάτα και καπνιστή πάπρικα, αλλά κι ένα wrap με κοτόπουλο tandoori, όπως το ξέρουμε από την ινδικές συνταγές, που συνδυάζεται με πλιγούρι, ντοµάτα, αγγούρι, µαϊντανό, Βuddha’s Hand γιαούρτι raita και pickled onions. 

Η ιταλική κουλτούρα εκπροσωπείται με το Vero Italiano Sandwich (ρόκα, προσούτο San Danielle, φρέσκια µοτσαρέλα, ντοµάτα, Βuddha’s Hand πέστο βασιλικού) από το Μεξικό, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε δυο διαφορετικές τορτίγιες -η μία με κοτόπουλο, η άλλη vegeterian- ενώ, θα βρείτε και μια δυναμωτική κρύα ντοματόσουπα.

Υπάρχουν, επίσης, και δυο ζεστά πιάτα, το Noodle Stir Fry με λαχανικά, κοτόπουλο και σάλτσα teriyaki και το κοτόπουλο tandoori, με σαλάτα πλιγούρι, quinoa, ντοµάτα, αµύγδαλο, σταφίδες, Βuddha’s Hand και γιαούρτι raita.

Μετά από όλα αυτά ένα είναι βέβαιο: ότι η γνώμη σας για την υγιεινή διατροφή, ακόμα κι αν δεν είστε φαν, θα αλλάξει μιας και θα έχετε μαγευτεί όχι από το χέρι του Βούδα βέβαια, αλλά από την δημιουργικότητα του Γιάννη.

 Ώρες λειτουργίας:

∆ευτέρα- Παρασκευή: 08:00–18:00, Σάββατο: 10:00–16:00

Ανδρέα Παπανδρέου 22, Χαλάνδρι,  21 0685 4683