Η ασιατική γαστρονομία, με προεξάρχουσες την ταϊλανδέζικη, την κινέζικη και την ινδική κουζίνα, είναι ιδιαίτερα προσφιλής σε όλο τον πλανήτη και δη στους Ευρωπαίους που αναζητούν υγιεινές και ισορροπημένες γεύσεις με εξωτικό χρώμα.
Πόσοι, όμως, γνωρίζουν για τη γευστική παράδοση του Θιβέτ; Αν έχετε επισκεφθεί στο εξωτερικό κάποιο momos bar, ίσως έχετε πάρει μια ιδέα. Mέχρι πρότινος στην Αθήνα δεν υπήρχε ένα γνήσιο θιβετιανό στέκι: μέχρι που ο σεφ Γιάννης Δημητρίου αποφάσισε να ανοίξει στην πλατεία Καρύτση το «Chomolungma».
Ο Γιάννης έχει δουλέψει σε αρκετά fine dining μαγαζιά, ένα φεγγάρι πέρασε και από τη Γερμανία όπου θήτευσε σε μισελενάτο εστιατόριο, μέχρι που ξεκίνησε τα ταξίδια.
«Με τη σύζυγό μου, τα καλοκαίρια πάντα προσπαθούμε να κάνουμε ένα μεγάλο ταξίδι. Έτσι, πέρυσι βρεθήκαμε στη Βόρεια Ινδία, στο Νεπάλ και το Θιβέτ. Περάσαμε χρόνο στις μειονοτικές κοινότητες Θιβετιανών και μάλιστα φιλοξενηθήκαμε σε ένα μοναστήρι. Εκεί, ο καθένας έπρεπε ανάλογα με τις γνώσεις του να συνδράμει στις καθημερινές δραστηριότητες. Εγώ, λοιπόν, μπήκα στην κουζίνα κι έμαθα τα μυστικά της γεύσης τους. Κυρίως, όμως, ήρθα σε επαφή με την κοσμοθεωρία αυτού του λαού. Κάπως έτσι μου δημιουργήθηκε μια μεγάλη αγάπη για την κουζίνα τους. Στη συνέχεια, μίλησα με νοικοκυρές, πλανόδιους πωλητές και μαγαζάτορες και γνώρισα από κοντά τις συνταγές τους, οπότε αποφάσισα να τις επικοινωνήσω και στην πόλη μας», μας εξομολογείται.