Chomolungma: Αυθεντικές θιβετιανές γεύσεις στην Πλατεία Καρύτση  | 0 bovary.gr
Chomolungma: Αυθεντικές θιβετιανές γεύσεις στην Πλατεία Καρύτση | 0 bovary.gr
10|08|2019 12:30
SHARE
CHOLOLUNGMA

Chomolungma: Αυθεντικές θιβετιανές γεύσεις στην Πλατεία Καρύτση


Η ασιατική γαστρονομία, με προεξάρχουσες την ταϊλανδέζικη, την κινέζικη και την ινδική κουζίνα, είναι ιδιαίτερα προσφιλής σε όλο τον πλανήτη και δη στους Ευρωπαίους που αναζητούν υγιεινές και ισορροπημένες γεύσεις με εξωτικό χρώμα.

Πόσοι, όμως, γνωρίζουν για τη γευστική παράδοση του Θιβέτ; Αν έχετε επισκεφθεί στο εξωτερικό κάποιο momos bar, ίσως έχετε πάρει μια ιδέα. Mέχρι πρότινος στην Αθήνα δεν υπήρχε ένα γνήσιο θιβετιανό στέκι: μέχρι που ο σεφ Γιάννης Δημητρίου αποφάσισε να ανοίξει στην πλατεία Καρύτση το «Chomolungma».

Ο Γιάννης έχει δουλέψει σε αρκετά fine dining μαγαζιά, ένα φεγγάρι πέρασε και από τη Γερμανία όπου θήτευσε σε μισελενάτο εστιατόριο, μέχρι που ξεκίνησε τα ταξίδια. 

«Με τη σύζυγό μου, τα καλοκαίρια πάντα προσπαθούμε να κάνουμε ένα μεγάλο ταξίδι. Έτσι, πέρυσι βρεθήκαμε στη Βόρεια Ινδία, στο Νεπάλ και το Θιβέτ. Περάσαμε χρόνο στις μειονοτικές κοινότητες Θιβετιανών και μάλιστα φιλοξενηθήκαμε σε ένα μοναστήρι. Εκεί, ο καθένας έπρεπε ανάλογα με τις γνώσεις του να συνδράμει στις καθημερινές δραστηριότητες. Εγώ, λοιπόν, μπήκα στην κουζίνα κι έμαθα τα μυστικά της γεύσης τους. Κυρίως, όμως, ήρθα σε επαφή με την κοσμοθεωρία αυτού του λαού. Κάπως έτσι μου δημιουργήθηκε μια μεγάλη αγάπη για την κουζίνα τους. Στη συνέχεια, μίλησα με νοικοκυρές, πλανόδιους πωλητές και μαγαζάτορες και γνώρισα από κοντά τις συνταγές τους, οπότε  αποφάσισα να τις επικοινωνήσω και στην πόλη μας», μας εξομολογείται.

Η κουζίνα του Θιβέτ είναι προσφυγική, ένα συνονθύλευμα κινέζικης, νεπαλέζικης και βορειο-ινδικής.

Η διαφορά της είναι ότι μια κουζίνα povera, δηλαδή χρησιμοποιεί απλά υλικά, που συνδυάζει με καρυκεύματα και  μυρωδικά, δημιουργώντας εκρηκτικές γεύσεις. Δεν είναι τόσο έντονη όσο η ινδική, ούτε γλυκόξινη όπως η κινέζικη, αλλά, όπως μας εξηγεί ο Γιάννης, έχει αρκετές ομοιότητες με τα δικά μας φαγητά.

«Αυτή η κουζίνα εμένα προσωπικά μου ξυπνάει αναμνήσεις από παλαιότερες εποχές, από τη γιαγιά μου, που μαγείρευε με αγάπη και φροντίδα λιτά, υγιεινά και απολύτως γευστικά γεύματα. Με εντυπωσίασε κυρίως ο τρόπος που οι άνθρωποι εκφράζουν τα συναισθήματά τους μέσα από τη μαγειρική… Αυτό βασικά προσπαθώ να μεταφέρω και στο Chomolungma». 

Το όνομά του σημαίνει «κορυφή του Έβερεστ», αλλά και «θεά μητέρα της γης» και η όλη αισθητική αυτού του λιλιπούτειου μαγαζιού που έρχεται να προσθέσει τη δική του πινελιά στο street food μωσαϊκό της πόλης, θυμίζει ένα αυθεντικό στέκι του Θιβέτ.

Η σύζυγος του Γιάννη, η Μιχαλίτσα Παπασωτηρίου, επιμελήθηκε την διακόσμηση, συνδυάζοντας τα χρώματα που συναντάει κανείς στις σημαίες προσευχής, δηλαδή το κίτρινο, το πράσινο, το κροκί και το βυσσινί. Το καθένα από αυτά εκπροσωπεί κάποιο στοιχείο της φύσης, ενώ, την ατμόσφαιρα συμπληρώνουν αντικείμενα που έφεραν μαζί τους τα παιδιά από το ταξίδι, όπως τα λατρευτικά singing bowls όπου προσθέτοντας νερό και χτυπώντας το με ένα ξύλινο γουδοχέρι δημιουργείται ένα φυσικό φαινόμενο.

Το νερό αυτό οι Θιβετιανοί το θεωρούν θεραπευτικό και το πίνουν ως φάρμακο. Η μεγάλη ταπετσαρία με τη ζωή του Βούδα κερδίζει τις εντυπώσεις, ενώ, αν καθίσετε στην μπάρα μπροστά από την ανοιχτή κουζίνα θα γίνετε με έναν τρόπο συμμέτοχοι της όλης διαδικασίας.

Τα υλικά που χρησιμοποιεί ο Γιάννης τα προμηθεύεται από την ελληνική αγορά κι από επιλεγμένους συνεργάτες, γιατί, όπως μας εξηγεί, η θιβετιανή κουζίνα είναι απλή και δεν στηρίζεται σε πολύπλοκους συνδυασμούς ή εξεζητημένες πρώτες ύλες.  

 Όλα όσα υπάρχουν εδώ, από τις ζύμες μέχρι τις σαλάτες είναι χειροποίητες, ακολουθούν την εποχικότητα και δεν υπάρχει τίποτα το κατεψυγμένο, γι’ αυτό μερικά πιάτα γίνονται sold out γρήγορα, οπότε αν επισκεφτείτε το μαγαζί αργά ίσως να μην τα βρείτε.

Η σπεσιαλιτέ φυσικά είναι τα momos, παραδοσιακά πουγκάκια ζύμης, που μαγειρεύονται στον ατμό και γεμίζονται με διάφορα υλικά. Μπορείτε να τα απολαύσετε σε τρεις εκδοχές: είτε μόνο στον ατμό, είτε τηγανισμένα από κάτω, ή deep fried, δηλαδή ολικώς τηγανισμένα.  

Η ζύμη δεν τραβάει λάδι, είναι αφράτη και τραγανή και σερβίρονται πάνω σε σαλάτα κρύων λαχανικών από τα Ιμαλάια με αντίστοιχη dressing. Θα τα βρείτε με λαχανικά και chutney πιπεριάς, με κοτόπουλο και dressing κάρι, με μοσχάρι και sweet chilli mayo, ή με πικάντικο χοιρινό και chutney μάνγκο, ενώ υπάρχει κι ένα combo για να τα δοκιμάσετε όλα και να αποφασίσετε ποιο θα γίνει το αγαπημένο σας.

Επίσης, θα βρείτε σαλάτες με noodles, λαχανικά και dressing sweet chili, αλλά και την αυθεντική tangtse με σιτάρι και dressing masala.

Για όσους θέλουν να κολατσίσουν ελαφριά υπάρχουν και μερικές λιχουδιές, όπως η ρίζα λωτού με σος από τσάι matcha, οι μπουκιές τυριών, αλλά και η πίτα του μοναχού με σπανάκι, φρέσκο κρεμμύδι και άνηθο που την έμαθε στον Γιάννη ένας μοναχός στο Θιβέτ, ο οποίος την είχε εμπνευστεί μόνος του και την έφτιαχνε στους αδελφούς του ως σνακ για να τσιμπούν κατά τη διάρκεια της μέρας και να παίρνουν δυνάμεις.

Επίσης, σερβίρουν κι ένα θιβετιανό πιάτο με στρογγυλή ζύμη που μοιάζει με τις δικές μας κουρού, που γεμίζεται με μοσχάρι και λαχανικά και μαριναρισμένο σιτάρι. Θα σας έρθει με πιτάκια κομμένα, οπότε μπορείτε να παίξετε με το φαγητό σας, δημιουργώντας τους δικούς σας συνδυασμούς.

 Να ξέρετε, όμως, ότι σύντομα ο κατάλογος θα αλλάξει, πάντα στη λογική του street food, ενώ τον χειμώνα θα προστεθούν και μερικά πιο ζεστά πιάτα, όπως σούπες ή momos σε πιο πικάντικες γεύσεις. 

Επειδή στο Θιβέτ αγαπούν πολύ την μπίρα, μπορείτε να συνοδεύσετε το φαγητό σας με μια κινέζικη  ή μια ελληνική, ενώ, σύντομα τα παιδιά θα φέρουν και μια με νερό Ιμαλάια.

Επίσης, μπορείτε να πιείτε τσάι με ζύμωση, που έχει μια ανθρακούχα μορφή, σε δυο γεύσεις: η μία με τζίντζερ και lime, η άλλη με granberries.

Το συγκεκριμένο ρόφημα το φτιάχνουν και σε μορφή κοκτέιλ με βότκα, που έχει μια υπόξινη γεύση, ιδανική για να σβήσει τη γεύση του φαγητού.

Στην κατηγορία των επιδορπίων, ο Γιάννης ακολουθεί μια πιο ευρωπαϊκή προσέγγιση, καθώς οι Θιβετιανοί αγαπούν γλυκίσματα με τα οποία μάλλον δεν είναι εξοικειωμένος ο δικός μας ουρανίσκους.  Έχει, λοιπόν, λανσάρει γλυκά momos με σοκολάτα και σπασμένο μπισκότο, αλλά από Σεπτέμβριο θα αρχίσει να φτιάχνει μπάρες δημητριακών και  μια πουτίγκα από άμυλο ρυζιού, που θυμίζει το δικό μας ρυζόγαλο.

 Το σίγουρο πάντως είναι πως το «Chomolungma» προσφέρει μια πλήρη εμπειρία αισθήσεων κι όταν το επισκέπτεσαι έχεις για λίγο την αίσθηση ότι βρέθηκες σε μια οροσειρά των Ιμαλαΐων, σε ένα από τα μέρη που θα επέλεγε να φάει και ο Δαλάι Λάμα.

Πλατεία Καρύτση 10, 6936063368

 Το κατάστημα κάνει και delivery μέσω της Wolt