Δεν είναι και λίγο τα παραδοσιακά γλυκά ενός τόπου να φέρουν ένα τόσο βαρύ όνομα.
Το νησί του βόρειου Αιγαίου είναι ένας γαστρονομικός παράδεισος με ιστορία που φτάνει πίσω στον Όμηρο -με την αρχαία ποικιλία κρασιού που πλέον ονομάζεται Λημνιό. Ψάρια, θαλασσινά, κρεατικά και σιτάρια -ανάμεσά τους και η τοπική ποικιλία μαυραγάνι- γίνονται αφορμή για να αφεθείτε να σας ξελογιάσει η λημνιώτικη κουζίνα.
Πέρα όμως από τα φλωμάρια που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε και τον αστακό με το ρύζι (και πολλά πολλά άλλα) οπωσδήποτε αφήστε χώρο για το παραδοσιακό γλυκό με τη μεγάλη ιστορία. Τα βενιζελικά.
Ήταν Μάιος του 1934 και είχαν περάσει πάνω από 20χρονια μετά την απελευθέρωση της Λήμνου το 1912 και την ένταξή της στο Ελληνικό κράτος. Το νησί επισκέφτηκε εκείνη τη χρονιά ο επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος.
Ο μεγάλος πολιτικός άνδρας αποβιβάστηκε στο Ρωμέικο γιαλό στη Μύρινα. Εκεί βρισκόταν ήδη πλήθος κόσμου για να τον συναντήσει.
Μαζί με άλλα παραδοσιακά εδέσματα οι νησιώτες έδωσαν στον τέως πρωθυπουργό κάποια χειροποίητα μικρά φοντάν με λευκό γλάσσο και αμύγδαλο. Άρεσαν τόσο πολύ στον μεγάλο πολιτικό άνδρα που ζήτησε κι άλλα. Έκτοτε, τα γλυκά που δεν είχαν κάποιο όνομα, πήραν αυτό του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Δείτε την συνταγή και φτιάξτε τα πρωθυπουργικά γλυκά