Αργουρα: Σε αυτή την ψαροταβέρνα στις Τζιτζιφιές η ψαροφαγία γίνεται ανεπανάληπτη εμπειρία | 0 bovary.gr
Αργουρα: Σε αυτή την ψαροταβέρνα στις Τζιτζιφιές η ψαροφαγία γίνεται ανεπανάληπτη εμπειρία | 0 bovary.gr
03|11|2016 12:09
SHARE
ΑΡΓΟΥΡΑ

Αργουρα: Σε αυτή την ψαροταβέρνα στις Τζιτζιφιές η ψαροφαγία γίνεται ανεπανάληπτη εμπειρία


Η καλαίσθητη ταβέρνα στις Τζιτζιφιές που έχει ο Νίκος  Μιχαήλ είναι μόνο για μερακλήδες.

Εδώ  θα βρείτε πάντα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, μαγειρεμένα με πολύ ιδιαίτερο στυλ. Το  ψάρι δεν είναι εύκολο φαγητό,  αλλά ο κύριος Μιχαήλ έχει έναν  δικό του τρόπο να εφευρίσκει  συνταγές, προσφέροντας μια απόλυτη εμπειρία γεύσης, ακόμα και σε όσους δεν είναι φαν του είδους.

Ονόμασε  το μαγαζί  του « Άργουρα»,  γιατί αυτή είναι η  αρχαία ονομασία του χωριού του στην Εύβοια. Σήμερα λέγεται Αργυρό. Είναι ένα μικρό ορεινό χωριό, στο οποίο γεννήθηκε και  πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Κατέβαινε όμως συχνά στην  παραλία που βρίσκεται κοντά,  στο Πόρτο Βούβαλο: εκεί μυήθηκε  στα μυστικά της θάλασσας κι έμαθε να ξεχωρίζει  τα ψάρια και τα όστρακα. 

Το μαγαζί,  διακοσμημένο  με vintage  έπιπλα- το κάθε τραπέζι και οι καρέκλες είναι ξεχωριστές και έχουν το δικό τους  χαρακτήρα- συνδυάζονται με  παραδοσιακές πινελιές και μεσογειακή αισθητική.  

«Με την μαγειρική τέχνη», μου εξηγεί ο κύριος Μιχαήλ , «συναντήθηκα τυχαία, χωρίς να το έχω προγραμματίσει.  Όταν τέλειωσα το Λύκειο, δεν κατάφερα να περάσω στη σχολή που ήθελα και  να γίνω χημικός. Έτσι  πήγα σε μια σχολή μαγειρικής.  Ήρθα  για πρώτη φορά σε επαφή με τις κατσαρόλες και τα τηγάνια, την φωτιά και τα ψυγεία. Τότε  κάτι  άλλαξε  μέσα μου και  άρχισε να μου αρέσει πολύ αυτό το κεφάλαιο».

Ασχολήθηκε για πολλά χρόνια με  την εστίαση,  αν και δεν υπήρξε  μέλος κανενός Chef Club, όπως λέει. Όμως η αγάπη του και η  επιμονή του στην ποιότητα  τον έκαναν να ξεχωρίσει, ακόμα και μέσα σε μια εποχή κρίσης.  Το 2010  αποφάσισε να ανοίξει το δικό τουεστιατόριο.  Ο ίδιος πάντως πιστεύει στην ομαδική δουλειά κι αυτή τη φιλοσοφία εφαρμόζει στην  επιχείρησή του με το προσωπικό του, που τους θεωρεί  συνεργάτες κι όχι υπαλλήλους. 

«Ήθελα να φτιάξω  έναν  χώρο που να μπορώ να δημιουργήσω χωρίς κανένα εμπόδιο και  να κάνω στην κυριολεξία ό, τι μου κατέβει στο κεφάλι. Δεν ακολουθώ ποτέ συνταγές μαγειρικής,  γιατί νιώθω ότι με καταπιέζουν. Πάντα αυτοσχεδιάζω και περιμένω το αποτέλεσμα, αυτό είναι η μαγεία της δουλειάς μας», συνεχίζει με το πάθος  που τον διακρίνει. 

Μην έχετε καμία αμφιβολία πως εδώ τα πάντα είναι φρεσκότατα.  Δεν χρειάζεται να ελέγχετε λέπια και μάτια, ο κύριος Νίκος το έχει κάνει πριν από εσάς.  «Βέβαια και διαλέγω εγώ την πρώτη ύλη, που είναι το βασικό,  και την ζυμώνω με μνήμες και εμπειρία», μου λέει περήφανος.  « Το ψάρι και τα όστρακα τα αγαπημένα μου,  γενικά ό,τι  υπάρχει  μέσα στην θάλασσα,  και μου αρέσει να τα προσφέρω όσο πιο απλά γίνεται».

Στα  « Άργουρα»  θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από σπάνια όστρακα που μυρίζουν θάλασσα:  άγρια στρείδια, πετροσωλήνες, φούσκες, μαγειρεμένα σε συνταγές εξαιρετικά πρωτότυπες. Για τους πιο συντηρητικούς υπάρχουν κι επιλογές με ζυμαρικά, που επίσης είναι πεντανόστιμες.   Δοκιμάστε τις  γκόγκιλιες,  ζυμαρικά  από την ιδιαίτερη πατρίδα του,  που μοιάζουν με νιόκι αλλά δεν έχουν πατάτα. Τα έφτιαχναν συνήθως με βαριά κρέατα και κόκορα, όμως  εδώ  σερβίρονται  με φρέσκιες καραβίδες.

Ο κύριος  Μιχαήλ  χρησιμοποιεί τεχνικές ψησίματος που δεν είναι ευρέως γνωστές,  αποφεύγει τα τηγανητά και τις κρέμες γάλακτος, ενώ έχει αδυναμία στα αποξηραμένα ψάρια, που έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, όπως μου επισημαίνει. Μερικές φορές βέβαια μπαίνει στον πειρασμό να φτιάξει μερικές λιχουδιές στο τηγάνι, όπως χταποδoκεφτέδες.  Γενικά όμως προτιμάει άλλους τρόπους μαγειρέματος, όπως το μαρινάρισμα που γίνεται  με εσπεριδοειδή, ή συνταγές αχνιστές.
Είναι  πάντα  ανοιχτός σε παραγγελίες,  γιατί του αρέσει να εξελίσσεται. Μπορείτε να του ζητήσετε να σας φτιάξει κάτι που επιθυμείτε, αλλά όχι τηγανητές πατάτες, είναι το μόνο που δεν κάνει. 

Όταν φτάσετε στα « Άργουρα» θα σας σερβίρουν μια συγκλονιστική ψαρόσουπα σε κούπα. Μην την αρνηθείτε,  γιατί  εσείς θα χάσετε.  Από τα must του καταστήματος είναι το  καρπάτσιο λαβράκι,  η λιόκαυτη τσιπούρα  (ψημένη δηλαδή στον αέρα), ενώ σας προτείνω να  τολμήσετε  και το χέλι – θα μείνετε άφωνοι!  

Αν  ρωτήσεις  τον κύριο Νίκο ποιο είναι το αγαπημένο του πιάτο, θα σου πει  ότι  τα αγαπάει όλα  σαν παιδιά του,  αν κι έχει μια ιδιαίτερη προτίμηση σε πιο περίεργες γεύσεις: το κεφάλι ή το στομάχι ενός ροφού, τις ανεμώνες της θάλασσας, τα αυγά από το φαγκρί,  ή το γάλα του μαγιάτικου.

Επίσης πολύ καλά είναι και τα επιδόρπια, γιατί μετά από το θαλασσινό επιβάλλεται κι ένα γλυκάκι.

Το προσωπικό αλλά  κι ο  ιδιοκτήτης, που βρίσκεται  πάντα εκεί κι όλα περνούν από την επίβλεψή του,  είναι φιλοκότατοι και θα σας  εξηγήσουν τα πάντα.   Και θα σας αποκαλύψω ένα «μυστικό»: εμένα τα ψάρια δεν μου αρέσουν κι όταν  η παρέα με έσυρε κυριολεκτικά στα «Άργουρα»,   είχα μούτρα μέχρι το πάτωμα. Αλλά μετά το πρώτο πιάτο έπαθα πλάκα.  Δοκίμασα τα πάντα και  τώρα  περιμένω πώς και πώς να ξαναπάμε.  Αυτή τη φορά θα το ζητήσω εγώ!
 

Τα Άργουρα

Αγησιλάου 49, Καλλιθέα

Τηλέφωνο: 21 7717 3200