Dirty Mάνη: Η «βρώμικη» και street food εκδοχή του «Mάνη Μάνη» είναι σκέτος πειρασμός | 0 bovary.gr
Dirty Mάνη: Η «βρώμικη» και street food εκδοχή του «Mάνη Μάνη» είναι σκέτος πειρασμός | 0 bovary.gr
21|09|2019 12:00
SHARE
DIRTY ΜΑΝΗ

Dirty Mάνη: Η «βρώμικη» και street food εκδοχή του «Mάνη Μάνη» είναι σκέτος πειρασμός


Εδώ και μερικές μέρες ένα ντιζαϊνάτο food truck που θα μπορούσε να είναι σκηνικό από ταινία του Ταραντίνο, έκανε στάση στο Κουκάκι.

Το όνομά του «Dirty Μάνη», αφού πρόκειται για την πιο «βρώμικη» και street food του γνωστού εστιατορίου «Mάνη Μάνη» που εδώ και δεκαπέντε χρόνια μάς έχει μυήσει στις  γεύσεις και στη γαστρονομική κουλτούρα της ομώνυμης περιοχής. 

Η αρχιτεκτονική ομάδα Mab Architects ανέλαβε τον σχεδιασμό της γαλοζοπράσινης καντίνας, που έχει τοποθετηθεί στη γωνία, δίνοντας την αίσθηση ότι δεν είναι μαγαζί αλλά πράγματι ένα φορτηγό που έχει σταθμεύσει στη γειτονιά για να μας μαγειρέψει. Δεν υπάρχουν πόρτες, ούτε αυστηρή είσοδος, οι κυβόλιθοι του δαπέδου λειτουργούν με έναν τρόπο ως προέκταση του δρόμου, ενώ ο ένας και μοναδικός της τοίχος είναι πέτρινος παραπέμποντας στην αρχιτεκτονική των μανιάτικων οικισμών. Ταυτόχρονα, τα μεταλλικά στοιχεία της κουζίνας που φωτίζεται και κυριαρχεί δίνουν την αίσθηση μιας καντίνας. Δεν θα δυσκολευτείτε να την εντοπίσετε, καθώς μπροστά της είναι μόνιμα παρκαρισμένο ένα υπέροχο Mini Cooper του ’72 κίτρινο και τρελά vintage. 

Στο ίδιο χρώμα είναι και τα σκαμπό, όπου μπορείτε να καθίσετε και να φάτε αν δεν θέλετε να πάρετε το φαγητό σας στο χέρι, ενώ υπάρχουν και δυο τραπεζάκια που έχουν στηθεί παραδίπλα. Υπεύθυνος για το όλο εγχείρημα ο Αλέξανδρος Φουρούλης, σεφ και συνιδιοκτήτης του εστιατορίου, που αποφάσισε να  δημιουργήσει ένα μενού γρήγορο, καθαρά ελληνικό και από αγνές πρώτες ύλες, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις του και στον «δρόμο». 

Έτσι, έχει αξιοποιήσει δοκιμασμένες συνταγές που έχουν κάνει εντύπωση στο εστιατόριο, προσαρμόζοντάς τες στη λογική μιας καντίνας του δρόμου, χωρίς, όμως, να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα.

Όλα τα κρέατα προέρχονται από μια μικρή φάρμα από τη Μάνη, ενώ, το χοιρινό φτάνει από τη μικρή παραδοσιακή χοιροτροφική μονάδα Τσικάκης Γιαννόπουλος που βρίσκεται στους πρόποδες του Ταϋγέτου.

Οι πατάτες είναι φρέσκες και το ελαιόλαδο μανιάτικο, ενώ, εδώ τίποτα δεν είναι μαγειρεμένο από πριν, αλλά μπαίνει στο τηγάνι ή στη σχάρα τη στιγμή της παραγγελίας σας.

Όπως, σε κάθε παραδοσιακό σουβλατζίδικο, μπορείτε κι εδώ να απολαύσετε τυλιχτά ή σκέτα καλαμάκια χοιρινό ή κοτόπουλο, μαριναρισμένα σπέσιαλ με χειροποίητη μαγιονέζα, μαζί με λάχανο και καρότο σε σάλτσα από ελαιόλαδο, λεμόνι και φρέσκα βότανα. Μην ζητήσετε τζατζίκι γιατί δεν θα βρείτε, αντ’ αυτού, δοκιμάστε μια πικάντικη σάλτσα γιαουρτιού με σχοινόπρασσο.

Επίσης, και το κρεμμύδι είναι καραμελωμένο. Θα βρείτε, επίσης, μια τριπλέτα εμπνευσμένη από την λακωνική παράδοση, που επιμένει σε γεύσεις αγνές και λιτές. Λάδι, σιτάρι, αφρός αλατιού από τα βράχια και χοιρινό δημιουργούν μια αυθεντική τραβηχτή πίτα με πανσέτα (στη Μάνη την φτιάχνουν με χοιρινό καλαμάκι ως επί το πλείστον), κεφαλοτύρι και αφρίνα Ταινάρου. Η τριπλέτα στο μέλλον θα προσφέρεται και σε διαφορετικές εκδοχές, με καγιανά, ή με λουκάνικο από την Αρεόπολη.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του καταλόγου είναι αναμφίβολα οι πίτες pocket, μια παραλλαγή της σκεπαστής πίτας, που εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και γκουρμέ σε έξι συνδυασμούς.

Ο πρώτος με μανιτάρια και μοσχαρίσια ουρά, παντρεύεται με ντομάτα, πατάτες και σάλτσα τρούφας. Στη συνέχεια, ακολουθεί μια άκρως παραδοσιακή εκδοχή, με σύγκλινο σχάρας, πουρέ σύκο, λιαστή ντομάτα αρωματικό τυρί βοτάνων, καπνιστή μελιτζάνα και ρόκα. Πιο χορτοφαγική, είναι η χωριάτικη με ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, πιπεριά, κάππαρη, φέτα, ελιά, ελαιόλαδο, όλα τα υλικά δηλαδή που συναντάμε στην ελληνική σαλάτα.

Αν πάλι αγαπάτε τις πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις, δοκιμάστε μια πανσέτα sous vide με τζίντζερ, οξύμελι, κόλιανδρο, λάχανο, chutney φρούτων, λάδι chilly και κρεμμύδι, που συνοδεύεται είτε με γιαούρτι δυόσμου ή μαγιονέζα καπνιστή. 

Οι κλασικοί μπορούν να επιλέξουν το μπιφτέκι με ντομάτα, κρεμμύδι και γιαούρτι δυόσμου, ενώ, τέλος υπάρχει και μια παραλλαγή του αγαπημένου μας μουσακά, με μοσχάρι, κολοκύθι, πατάτες, μελιτζάνες, γιαούρτι, φέτα, θυμάρι και μανιτάρια.

Οι τιμές ξεκινούν από 1,80 ευρώ, όσο κοστίζει, δηλαδή, ένα καλαμάκι, και φτάνουν μέχρι τα 4.90 για τις σκεπαστές πίτες, που στην πραγματικότητα ισοδυναμούν με ένα πλήρες γεύμα.

Το σίγουρο είναι πάντως πως το «Dirty Μάνη» δίνει μια νέα διάσταση στο σουβλάκι και ανοίγει δρόμους για το ελληνικό street food, που όπως φαίνεται μπορεί να κινηθεί και πέρα από τα συμβατικά πλαίσια, αργαλώντας τους ουρανίσκους μας.

Οπότε αξίζει μια δοκιμή!

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη με Κυριακή 17.00 με 24.00 

 Δημητρακοπούλου 5, Κουκάκι, 21 0924 1534