To Dope είναι ο λόγος που η Βύσσης μοσχοβολάει φρεσκοκομμένο καφέ  | 0 bovary.gr
To Dope είναι ο λόγος που η Βύσσης μοσχοβολάει φρεσκοκομμένο καφέ | 0 bovary.gr
11|10|2019 12:56
SHARE
DOPE

To Dope είναι ο λόγος που η Βύσσης μοσχοβολάει φρεσκοκομμένο καφέ


Dope στην αγγλική αργκό σημαίνει «άψογα, τέλεια» και γενικώς η λέξη χρησιμοποιείται ως όρος για να περιγράψει κάτι που μας ταιριάζει και μας πάει πολύ.  Οι πέντε λοιπόν φίλοι που επέλεξαν αυτό το όνομα για το ολοκαίνουριο καφέ τους που έχει κάνει την Βύσσης να μοσχοβολάει χαρμάνια έπραξαν σωστά, αφού το «Dope Roasting Co» είναι ένα μέρος που αν το επισκεφτείς μια φορά, κολλάς μαζί του.

Υπεύθυνοι για το εγχείρημα είναι ο Παναγιώτης και Σπύρος Πιλαφάς, που είναι αδέρφια, ο Γιάννης Βλαχόπουλος, ο Κώστας Πατακιάς και ο Αντώνης Τζαρουκιάν. «Είχαμε ένα όραμα να φτιάξουμε έναν χώρο που να συνδυάζει  τον πολύ καλό καφέ με το καλό φαγητό. Είναι ένα πάντρεμα που λείπει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικώς. Γι’ αυτό και τα δύο -πιάτα και καφέδες- παρασκευάζονται εδώ από εμάς. Δουλεύουμε και τη λογική του pairing που σημαίνει μοριακό πάντρεμα των γεύσεων, το οποίο στο επίπεδο του κρασιού είναι διαδεδομένο, αλλά όχι στον καφέ. Αυτό το κομμάτι βέβαια το δουλεύουμε ακόμα και σταδιακά ελπίζουμε ότι θα έχουμε ακόμα περισσότερες προτάσεις», μου εξηγεί ο Αντώνης, που κατάγεται από οικογένεια καφεκοπτών. Ο παππούς του μάλιστα είχε καφεκοπτείο στην Κέρκυρα από το 1908, αλλά ο ίδιος θεωρεί πως «όσα  περισσότερα μαθαίνεις για τον καφέ, συνειδητοποιείς τελικά ότι ξέρεις πολλά λίγα. Πάντως αυτό που μπορώ να πω είναι ότι μπορώ να εφαρμόσω καλά όσα ξέρω. Το μυστικό του καλού καφέ είναι να καταλάβεις την ανάγκη του κόσμου και να του δώσεις αυτό που χρειάζεται, γιατί τελικά όλα είναι θέμα γούστου. Θέλουμε ένα προσφέρουμε καλό καφέ χωρίς πολλά λόγια και σνομπισμό χωρίς να χρειάζεται να είσαι εξπέρ για να τον παραγγείλεις και να τον απολαύσεις».

Dope
Dope

 Το Dope στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1830 με μεγάλη ιστορία. Παλιότερα ήταν πομολάδικο, κατάστημα ρούχων, γκαλερί, ακόμα και οπλοπωλείο. Τα παιδιά το ανακαίνισαν, κρατώντας όμως τον αρχικό του χαρακτήρα, καθώς ήθελαν να ταιριάζει με την αισθητική της γειτονιάς και  την ιστορία του. Γι' αυτό θα δείτε στο εσωτερικό κι ένα κομμάτι του παλιού τοίχου, ασοβάντιστο, ως υπενθύμιση του παρελθόντος. Ιδιαίτερη γωνιά και το πατάρι, όπου μπορείτε αν θέλετε να εργαστείτε ή να διαβάσετε εφημερίδες από τον διεθνή Τύπο που προσφέρονται στο μαγαζί, πίνοντας τον καφέ σας, ενώ κυρίαρχο στοιχείο είναι το καφεκοπτείο όπου οι κόκκοι αλέθονται και ψήνονται επί τόπου από τον Αντώνη.

 Εδώ θα βρείτε λοιπόν δύο blend, ένα εξαιρετικό ντεκαφεϊνέ, αλλά κι ένα single που εναλλάσσεται κάθε τόσο και απευθύνεται κυρίως σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι ξεχωριστό, ίσως και  ακραίο μερικές φορές.

Dope
Dope

Το πρώτο blend είναι το arabica, που περιλαμβάνει ποικιλίες από την Γουατεμάλα, την Ονδούρα, την Βραζιλία και την Αιθιοπία. Είναι πιο γλυκός και πιο ελαφρύς, και παρόλο που είναι ισορροπημένος, χωρίς πολλές οξύτητες, βγάζει και αρώματα σοκολάτας, και ξηρών καρπών.

Το δεύτερο, το robusta, με ποικιλίες από τη Βραζιλία, την Αιθιοπία και την Ινδία βγάζει ακόμα περισσότερο άρωμα σοκολάτας και  ξηρών καρπών και ταιριάζει πολύ καλά με τη ζάχαρη και το γάλα. «Προσωπικά διαφωνώ», λέει ο Αντώνης, «πως ο καφές δεν ταιριάζει με το γάλα. Είναι σαν να λέμε ότι το ουίσκι δεν πρέπει να μπαίνει σε κοκτέιλ.

Dope
Dope

Στο κομμάτι του φαγητού και του γλυκού συνεργάζονται με τον αρτοποιό Kamel Saci. Όλα τα πιάτα τους φτιάχνονται στο δικό τους εργαστήρια από επιλεγμένους συνεργάτες του Kamel, ο οποίος συχνά πυκνά επιβλέπει τις διαδικασίες. Από γλυκά θα βρείτε βουτυράτα brioche (απλά, ζάχαρης, κανέλας, μήλου-φοβερά- και σοκολάτας), κέικ λεμονιού, με φιστίκι Αιγίνης ή καρότου, αλλά και το παραδοσιακό γαλλικό κανελέ που γίνεται με αρωματικό στικ βανίλιας, γάλα και ρούμι και σπάνια θα συναντήσετε σε κάποιο άλλο κατάστημα. Από αλμυρά υπάρχουν baggels σε εννέα διαφορετικούς συνδυασμούς -αν όμως θέλετε μπορείτε να φτιάξετε εσείς τον δικό σας- ενώ σύντομα θα προστεθούν και κυρίως πιάτα. Το Dope δεν λειτουργεί ως μπαρ, αλλά έχει κάποιες επιλεγμένες ετικέτες σε μπύρες, ενώ σταδιακά θα υπάρξουν και επιλογές για καλό κρασί. Τέλος πολύ σύντομα αναμένεται να δημιουργηθεί κι ένα τμήμα από όπου θα μπορείτε να αγοράσετε καφέ για το σπίτι.

 

Ώρες λειτουργίας:

Από τις 8:30 έως τις 9:00  καθημερινά

Σάββατο: 9:00-19:00

Κυριακή: 10:00-19:00

Βύσσης 25, Μοναστηράκι, 2103215209