Shutterstock
Shutterstock
09|01|2017 12:10
SHARE
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Τα 6 καλύτερα στέκια στην Αθήνα για πολίτικη κουζίνα - Για μερακλήδες που ξέρουν από καλό φαγητό


Οι μερακλήδες, όσοι ξέρουν από καλό φαγητό, έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στην πολίτικη κουζίνα. Εδώ  πρωταγωνιστούν οι πικάντικες γεύσεις και  τα μπαχαρικά: πίτες Καισαρείας, λαχματζούν, χουνκιάρ μπεγιεντί, κεμπάπ, εδέσματα μαγικά , που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από βιβλίο εποχής, και φανταστικά γλυκά που θα σας βάλουν σε πειρασμό.

Οι νοικοκυρές της Πόλης συναγωνίζονταν μεταξύ τους για τις επιτυχίες τους στη μαγειρική και ένωσαν στις συνταγές τους στοιχεία της  Ευρώπης και της Ανατολής, γι’ αυτό η συγκεκριμένη κουζίνα θεωρείται μοναδική σε όλο τον κόσμο κι έχει φανατικούς θαυμαστές.    

Υπάρχουν πολλά μέρη στην Αθήνα, που οι ιδιοκτήτες τους προσπαθούν αν διατηρήσουν αυτήν την σπάνια γαστρονομική κληρονομία. Αν τα επισκεφτείτε, το σίγουρο είναι ότι θα δοκιμάσετε πιάτα που πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να φτιάξει μόνος στο σπίτι και θα απολαύσετε μια πρωτόγνωρη γευστική εμπειρία που  θα σας ταξιδέψει στο χρόνο.

Νέζος 

Ένα από τα γνωστά πολίτικα μαγαζιά, που φημίζεται  για το κεμπάπ  του,  το οποίο σερβίρεται με δύο ειδών πίτες (αραβικές και πιο αφράτες) και συνοδεύεται από μια πικάντικη κόκκινη σάλτσα. Ψυχή του μαγαζιού είναι η κυρία Καίτη: πάντα με το χαμόγελο θα σου πει συνταγές και ιστορίες από τα παλιά, ενώ αν κάποιος δεν έχει να πληρώσει θεωρεί τιμή της να τον κεράσει ένα πιάτο φαγητό. Το μυστικό για το κεμπάπ της, όπως λέει η ίδια, είναι τα μπαχαρικά. Τα κρέατα έρχονται από φάρμα που διαθέτει η οικογένεια του ιδιοκτήτη στην Κομοτηνή κι είναι πρώτης ποιότητας. Εδώ θα βρείτε και τον πιο λεπτοκομμένο παστουρμά της πόλης,  ενώ πολύ καλό είναι και το χούμους. Το κατάστημα αυτό είναι αγαπημένο στέκι της νεολαίας, ενώ συχνά θα συναντήσετε στα τραπέζια του καλλιτέχνες και σταθερούς θαμώνες που εμπιστεύονται την κυρία Καίτη από το 2002. Οι τιμές του είναι εξαιρετικά χαμηλές και πάντα ακούγεται από το cd καλή ελληνική μουσική. 

Κωνσταντινουπόλεως 58, Γκάζι 

Πηγή φωτο: Νέζος/ Facebook

Το Πέραν 

Πρόκειται για το πρώτο πολίτικο εστιατόριο στης Αθήνας, που πήρε το όνομά του από την ελληνική συνοικία της Κωνσταντινούπολης. Χαρακτηρίζεται από την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά του και την νοσταλγική του διάθεση. Εδώ μάλιστα παρουσιάστηκε και το dvd της ταινίας « Πολίτικη κουζίνα». Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την καυτερή σαλάτα (με ψιλοκομμένη ντομάτα, με κρεμμυδάκι, πιπεριά και μαϊντανό), το λαχματζούν που ψήνεται σε ξυλόφουρνο και τις φοβερές πίτες Καισαρείας, που ακολουθούν την παραδοσιακή συνταγή. Από κυρίως πιάτα θα βρείτε πολλές παραλλαγές του κεμπάπ για όλα τα γούστα, ξανθιώτικα σουτζουκάκια,  αλλά και ντόνερ με μοσχαράκι και αρνάκι γάλακτος. Πολλές φορές διοργανώνονται και μουσικές βραδιές, όποτε υπάρχει μία μικρή επιβάρυνση εισιτηρίου, αλλά σε γενικές γραμμές οι τιμές είναι λογικές.

 Δεκελείας 20, Ν. Χαλκηδόνα

 Γεύσεις από την Πόλη 

Είναι το πολίτικο στέκι των βορείων προαστίων, πίσω από την πλατεία της Δροσιάς, που φημίζεται  τόσο για τα ζουμερά και πολύ ελαφριά κεμπάπ του, όσο και για τους μεζέδες του. Σε ένα καλαίσθητο περιβάλλον, όπου επικρατεί το λευκό χρώμα, με ρετρό στοιχείο στη διακόσμηση, μπορείτε να μυηθείτε στα μυστικά της κουζίνας της οικογένεια Μωραΐτη- Ακριτίδη, που έχει ως στόχο να διατηρήσει την παράδοση, όπως μας την παρέδωσαν οι Μικρασιάτες παππούδες μας. Το κατάστημα είναι γνωστό για τον αρνίσιο κιμά δικής του παραγωγής, αλλά πραγματικά αξίζει να δοκιμάσετε και τα αυγά με πατάτες και σουτζούκι-παστουρμά.  Θα βρείτε επίσης μια μεγάλη ποικιλία από μπύρες εισαγωγής. 

Στρ. Πετρίτη 5, Δροσιά 

Suzanna

 O ιδιοκτήτης και σεφ Χρήστος Στικόπουλος αυτού το φιλικού εστιατορίου, που θυμίζει μια κομψή  τραπεζαρία παλιού αρχοντικού, φημίζεται για τις συνταγές του πού έχουν ως βάση την πολίτικη , αλλά και τη λιβανέζικη κουζίνα. Ο ίδιος γεννήθηκε στην Αλεξανδρέτα της Τουρκίας από μητέρα Συριακής καταγωγής και πατέρα Κωνσταντινοπολίτη, οπότε η κουζίνα του κουβαλάει τις ρίζες της καταγωγής του. Μάλιστα τo 2006 και το 2007 διακρίθηκε με  το βραβείο καλύτερης λιβανέζικης κουζίνας από τα βραβεία gourmet της Ελευθεροτυπίας. Πέρα από τα γνωστά πιάτα, όπως  το χουνκιάρ μπεγεντί με πουρέ μελιτζάνα ή τις  παστουρμαδόπιτες,  μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την μουχαμμάρα, μια κρέμα από καρύδια που συνοδεύεται με κύμινο, αλλά και  το μαντί,  ένα παραδοσιακό ανατολίτικο πιάτο με ζύμη, γεμισμένο με κιμά, σκορδάτο γιαούρτι, σουμάκ, βούτυρο και πιπέρι. Για επιδόρπιο παραγγείλτε κιουνεφέ μαζί με έναν αραβικό καφέ στο μπρίκι και δεν το μετανιώσετε. 

Ορφέως & Χαρίτων 5, Αμφιθέα, Παλαιό Φάληρο 

Μπάρμπα Αλέξης 

Η οικογένεια Κεσέρογλου,  με καταγωγή από την Αντιόχεια, άνοιξε το πρώτο της εστιατόριο το 1992 στη Νέα Χαλκηδόνα, έπειτα απέκτησε ακόμα ένα στου Ρέντη και πρόσφατα δημιούργησε κι ένα τρίτο στην Κηφισιά. Κρατώντας ζωντανή την παράδοση,  οι σεφ του δημιουργούν όλα τα πιάτα που πρωταγωνιστούσαν στα τραπέζια των Ελλήνων εκείνων των περιοχών, μαγειρεμένα με έξοχο τρόπο, γεμάτα αρώματα και καρυκεύματα. Άλλωστε η βασική επιθυμία των ιδιοκτητών  είναι να μην  ξεχαστεί η κληρονομιά τόσων χρόνων. Σπεσιαλιτέ του  μαγαζιού είναι η τηγανιά Μπαρμπα- Αλέξη με αυγά και τηγανιτές πατάτες και το παστουρμαλί. 

Σαλαμίνος 70, Νέα Χαλκηδόνα,

Φλέμινγκ 48, Άγιος Ιωάννης

Ιλισίων 13, Κηφισιά

 H Πόλη

 Ένα παραδοσιακό ψητοπωλείο  στη Νέα Φιλαδέλφεια,  μια περιοχή  προσφυγική που πήρε το όνομά της  από την πόλη της Φιλαδέλφειας  στη Μικρά Ασία.   Εδώ  θα ταξιδέψετε στο χρόνο, καθώς η όλη αισθητική  έχει έναν  vintage χαρακτήρα, με το ασπρόμαυρο δάπεδο να   δίνει έναν ιδιαίτερο  τόνο στην όλη ατμόσφαιρα.  Θα βρείτε πολλά κλασικά πιάτα, όπως λαχματχούν, ιμάμ μπαϊλντί, πολίτικο ρύζι με κανέλα, σταφίδες και κουκουνάρι, που μπορείτε να το συνοδεύσετε με ούρφα: μια ποικιλία κρεάτων από τέσσερις σούβλες. Κάθε Πέμπτη  το κατάστημα έχει και ζωντανή μουσική με  ανατολίτικο  χρώμα.  Επίσης αν μένετε στην περιοχή, μπορείτε να παραγγείλετε και delivery. 

Δεκελείας 130 & Φωκών 1