“Mangia che ti passa” λέει το ιταλικό ρητό και σημαίνει πως όποιο πρόβλημα κι αν υπάρχει, μετά το φαγητό θα έχει περάσει. Και σίγουρα δεν μπορούμε να το αμφισβητήσουμε γιατί η ιταλική κουζίνα είναι μία από τις αγαπημένες όλου του κόσμου. Όπως όμως συμβαίνει με όλα τα ωραία πράγματα, η ιταλική κουζίνα έχει ορισμένους βασικούς κανόνες. Ξεκινώντας από τις γιαγιάδες και περνώντας από γενιά σε γενιά μέχρι τους μεγαλύτερους σεφ της Ιταλίας, ο δεκάλογος της μαγειρικής έρχεται σε εσάς για να απογειώσει τα πιάτα σας!
1. Τα υλικά σας είναι η μεγαλύτερη επένδυση
Μπορεί να σας φαίνεται αρκετά προφανές, όμως ανεξάρτητα από την κουζίνα που έχετε επιλέξει, όσο πιο φρέσκα είναι τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε τόσο πιο γευστικό θα είναι το γεύμα. Δεδομένης όμως της ευκολίας των ιταλικών πιάτων (σαλάτα καπρέζε για παράδειγμα), η αγορά φρέσκων και υψηλής ποιότητας προϊόντων, είναι πάντα το κλειδί για ένα τέλειο πιάτο.
2. Το αλατοπίπερο είναι για την αρχή
Φυσικά και μπορείτε να προσθέσετε αλάτι και πιπέρι σε ένα φαγητό αφού αυτό είναι έτοιμο –άλλωστε γι’ αυτό υπάρχει και το σετ σε κάθε τραπέζι- όμως ένας καλός μάγειρας ξέρει πως το αλατοπίπερο είναι πολύ πιο γευστικό όταν έχει χρόνο για να αναμειχθεί με τα άλλα συστατικά κατά το μαγείρεμα. «Παντρέψτε» τις γεύσεις και απολαύστε!
3. Ελέγξτε τα ζυμαρικά σας
Τίποτα δεν είναι χειρότερο από τα «λασπωμένα», όπως τα αποκαλούν, μακαρόνια και τίποτα δεν είναι χειρότερο από τα έστω και λίγο τραγανά σερβιρισμένα μακαρόνια. Η καλύτερη λοιπόν τεχνική για να βράζετε σωστά τα μακαρόνια σας είναι η al-dente. Να θυμάστε πως ο αναγραφόμενος στη συσκευασία των ζυμαρικών χρόνος βρασίματος δεν είναι πάντα ο σωστός, αφού το βράσιμο εξαρτάται από άλλους παράγοντες όπως το μέγεθος της κατσαρόλας και η ποσότητα νερού που έχετε χρησιμοποιήσει. Γι’ αυτό, αρχίστε να ελέγχετε αν τα μακαρόνια σας έχουν βράσει σωστά, ένα ή δύο λεπτά νωρίτερα.
4. Φυλάξτε σωστά τα παλαιωμένα τυριά
Αυτά τα εκλεκτά τυριά χρειάζονται πολύ καιρό για να αγγίξουν τη γευστική τελειότητα και αυτός είναι και ο λόγος που είναι τόσο ακριβά. Αν λοιπόν ξοδεύετε κάτι παραπάνω για να ικανοποιήσετε τον ουρανίσκο σας, βεβαιωθείτε πως η διατήρηση των τυριών γίνεται σωστά. Σύμφωνα με την Academia Barilla, τα παλαιωμένα τυριά πρέπει να διατηρούνται τυλιγμένα σε κηρόχαρτο (κοινώς, λαδόκολλα) στο ψυχρότερο σημείο του ψυγείου σας. Προσοχή: μην βάλετε ποτέ τα τυριά στην κατάψυξη γιατί θα αλλοιωθεί και η υφή και η γεύση τους.
5. Με το αλάτι δεν παίζουμε
Το σημαντικότερο κομμάτι στο μαγείρεμα των ζυμαρικών δεν είναι τόσο ο χρόνος βρασίματος, αλλά το πόσο αλάτι θα χρησιμοποιήσετε για αυτό. Και στα μακαρόνια, όταν μιλάμε για αλάτι το φως είναι πράσινο. Σύμφωνα με τις τεχνικές μαγειρικής του Ricardo Felicetti, ο οποίος είναι παρασκευαστής ζυμαρικών για 4η γενιά στην οικογένειά του, η φόρμουλα που πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας είναι η 10-100-1.000. 10 γραμμάρια αλάτι (περίπου μισή κουταλιά της σούπας) για 100 γραμμάρια ζυμαρικών μέσα σε 1.000ml νερό.