Ατλαντικός: Σ' αυτό το κρυμμένο σ' ένα στενάκι στην Ερμού ρετρό μαγαζί θα φας φθηνές, απίθανες ψαρολιχουδιές | 0 bovary.gr
Ατλαντικός: Σ' αυτό το κρυμμένο σ' ένα στενάκι στην Ερμού ρετρό μαγαζί θα φας φθηνές, απίθανες ψαρολιχουδιές | 0 bovary.gr
07|04|2017 14:00
SHARE
ATΛΑΝΤΙΚΟΣ

Ατλαντικός: Σ' αυτό το κρυμμένο σ' ένα στενάκι στην Ερμού ρετρό μαγαζί θα φας φθηνές, απίθανες ψαρολιχουδιές


Μην ανησυχείτε, δεν θα χρειαστεί να αλλάξετε ήπειρο, αρκεί να στρίψετε στην οδό Αυλητών, ένα μικρό στενάκι που θα βρείτε κάθετα στην Ερμού και να ακολουθήσετε το πανό.

 Το βράδυ, μάλιστα, ανάβουν και τα πολύχρωμα λαμπιόνια  του, που θα σας ταξιδέψουν στο χρόνο, οπότε αποκλείεται να  το χάσετε. Εκεί θα βρείτε ένα μικρό, αλλά πολύ χαριτωμένο μαγαζί, που θυμίζει παραδοσιακό  καφενείο, αλλά προσφέρει μοναδικές γεύσεις με θαλασσινό άρωμα.  

Το μαγαζί έχει λίγα τραπέζια, όποτε καλό είναι να έχετε κάνει κράτηση, ειδικά αν πάτε Κυριακή μεσημέρι, γιατί δύσκολα θα βρείτε τραπέζι. Κάποια από αυτά βρίσκονται στον πεζόδρομο με καρέκλες  θερινού σινεμά. Μπορείτε να κάτσετε έξω ακόμα κι αν κάνει κρύο, γιατί ο χώρος θερμαίνεται με σόμπες. Μέσα το μαγαζί είναι  μικρό, αλλά διαθέτει και ημιώροφο και μπαλκονάκι έξω με ένα μόνο τραπεζάκι, καθώς και μια  πολύ χαριτωμένη εσωτερική  αυλή.  Η διακόσμηση του έχει  ρετρό χαρακτήρα, μην περιμένετε εντυπωσιακό ντιζάιν, αλλά  μια λιτή αισθητική , που ακολουθούσαν οι παλιές ταβέρνες. Ένα από τα χαρακτηριστικά του  « Ατλαντικού»  είναι ότι η κουζίνα είναι ανοιχτή και μπορεί να δεις την παραγγελία σου να ετοιμάζεται , ή ακόμα και να ζητήσεις κάτι που κάνει κέφι, αρκεί βέβαια να  ταιριάζει με τη φυσιογνωμία του μαγαζιού. Το  δεύτερο  πλεονέκτημά  του, πέρα από τους  συναρπαστικούς μεζέδες του, είναι το προσωπικό, αλλά και η ιδιοκτήτριά του, η Δήμητρα, που πάντα με το χαμόγελο, θα σας εξυπηρετήσουν και θα σας κάνουν να νιώσετε σαν το σπίτι σας.  

Το τρίτο και το καλύτερο είναι ότι θα φάτε καλό ψάρι, χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία, αφού ο λογαριασμός δύσκολα θα ξεπεράσει τα δεκαπέντε ευρώ το άτομο. 

 

Ο κατάλογος του Ατλαντικού  περιλαμβάνει λίγα πιάτα και καλά, αποκλειστικά θαλασσινά, αλλά οι μερίδες είναι παραπάνω από γενναιόδωρες. Θα  βρείτε  5-10 απλά και σίγουρα ορεκτικά και σαλάτες ωμές ή βραστές. Μην παραλείψετε να παραγγείλετε φάβα με τα σχετικά της, ή τη ρεβιθάδα φούρνου με ρέγκα ή σκουμπρί, και φυσικά  πατατούλες κομμένες στο χέρι, μαζί  σπιτικό τζατζίκι. 

 

Μην περιμένετε γκλάμουρ και περίπλοκες συνταγές, αλλά παραδοσιακό ψήσιμο  στη σχάρα , ή στο τηγάνι. Τα περισσότερα ψάρια εδώ είναι φρέσκα, κι αυτά που είναι κατεψυγμένα θα σας τα υποδείξουν, αφού οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καμία διάθεση να κοροϊδέψουν τον κόσμο. Η Δήμητρα δε που είναι ολημερίς και ολονυχτίς επί ποδός πηγαίνει στη Βαρβάκειο με τα δυο της καρότσια και προμηθεύεται  ό,τι πιο φρέσκο, γιατί θέλει οι πελάτες της να έχουν τη θάλασσα στο πιάτο τους.

Οπότε τα ψάρια που σερβίρονται ποικίλλουν ανάλογα με τι θα βρει.

 

Μπορείτε να  δοκιμάσετε  μύδια τηγανητά με σκορδαλιά ή σαγανάκι, τηγανητά μικρόψαρα, γαύρο, κουτσομούρα,  σαρδέλες στα κάρβουνα, μπαρμπούνι, γαριδάκι τέλειο,  γόνο ή καλαμαράκι τηγανητό,  τσιπούρα, λαβράκι, τόνο σουβλάκι,  κολιό, αλλά και μια υπέροχη ψαρόσουπα:  πηχτή και μυρωδάτη, με κομμάτια ψάρι μέσα, που σερβίρεται σε καθημερινή βάση. Δεν λείπουν  και κάποια πιάτα με ζυμαρικά, όπως τα ριγκατόνι με σολομό και βότκα, αλλά και  μια απίθανη  γαριδομακαρονάδα με ντομάτα, για την οποία ο «Ατλαντικός φημίζεται». 

 

Όμως το βαρύ πυροβολικό του μαγαζιού είναι το   «ψαροσάντουιτς» ,  κάτι σαν το αγγλικό  fish & chips sandwich,  αλλά πιο εύγευστο. Μόλις το παραγγείλετε, επί τόπου βάζουν το ψάρι (μπακαλιάρο ή λαβράκι) να ψήνεται, το οποίο το τυλίγουν σε πίτα-ψωμάκι με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες και ελαφριά σάλτσα και  το σερβίρουν.  Μπορείτε  να το πάρετε και στο χέρι, αν δεν θέλετε να καθίσετε.  Tο κρασί, λευκό και ροζέ,   έρχεται σε καραφάκια και είναι από τον Τύρναβο, όπως και το χύμα τσίπουρο, η ρακή έρχεται από την  Κρήτη, ενώ θα βρείτε και πολλές ετικέτες από ούζο. Για επιδόρπιο, γιατί μετά το ψάρι είναι απαραίτητο και το γλυκάκι, θα βρείτε παγωτό δικής  τους παραγωγής,  ενώ  τα Σαββατοκύριακα   υπάρχει και σπιτική πορτοκαλόπιτα. Επειδή ακριβώς απέναντι έχει ανοίξει και το χαμάμ της  Αθήνας, μπορείτε να συνδυάσετε τη βόλτα σας: πρώτα χαλαρώστε και μετά απολαύστε τον αέρα του Ατλαντικού,  που  ξεκινάει να σερβίρει από τις δώδεκα το μεσημέρι ως τη μία το βράδυ κι  είναι ανοιχτός όλες τις μέρες της εβδομάδας. 

Ατλαντικός: Σ' αυτό το κρυμμένο σ' ένα στενάκι στην Ερμού ρετρό μαγαζί θα φας φθηνές, απίθανες ψαρολιχουδιές