Φάγαμε λυχναράκια Τήνου και σας προτείνουμε την καλύτερη συνταγή τους | 0 bovary.gr

Φάγαμε λυχναράκια Τήνου και σας προτείνουμε την καλύτερη συνταγή τους

Μεσημέρι Πέμπτης και το φως του ήλιου λούζει το γραφείο της Bovary στο κέντρο της Αθήνας. Κεριά αναμμένα αφήνουν την ευωδία τους και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα άκρως χαλαρωτική, που μας κάνει να ξεχνάμε τους ήχους από τα αυτοκίνητα και την κίνηση.

Στο τραπέζι «πέφτουν» διαρκώς ιδέες και προτάσεις για μόδα, ομορφιά, εξόδους για καφέ, ποτό και φαγητό, αποδράσεις, αλλά και απορίες για σχέσεις που λύνονται με τα καλύτερα tips.

Και κάπου εκεί ανάμεσα στο δημιουργικό χαμό, η πόρτα χτυπά και μπροστά μας προσγειώνεται ένα κουτί γεμάτο λαχταριστές λιχουδιές, άρτι αφιχθείσες από την Τήνο!

Ο λόγος για τα λυχναράκια, τα πιο νόστιμα γλυκά τυροπιτάκια, που φτιάχνονται από μυζήθρα και είναι αρωματισμένα με πορτοκάλι ή βανίλια.

bovary.gr

Φυσικά και δεν μπορούσαμε με τίποτα να αντισταθούμε στη γλυκιά αυτή έκπληξη, η οποία μας έφτιαξε τη διάθεση και μας έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε μέσα από τη γεύση και το άρωμα της, έστω και νοερά, μέχρι το νησί των αμέτρητων γαστρονομικών θησαυρών.

Αυτή είναι η μαγεία που κρύβεται στα λυχναράκια και εμείς βρήκαμε μια καταπληκτική συνταγή τους στο mirsini.gr ,για να τα φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι και να τα μοιραστείτε με την οικογένεια και τους φίλους σας.

Υλικά για 6 δωδεκάδες

Για τη γέμιση

  • 3/4 κιλό μανούρι
  • 1/2 κιλό ανθότυρο
  • 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 1/2 κουτ.γλυκ. κανέλα σε σκόνη
  • 3 βανίλιες
  • 1/2 κουτ.γλυκ. γαρίφαλο σε σκόνη

Για τη ζύμη

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού φρέσκο
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 1/4 κουτ.γλυκ. αλάτι
  • 1/2 κουτ.γλυκ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1/2 φλιτζάνι φλιτζάνι νερό (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω, ανάλογα με την ποιότητα του αλευριού)

Εκτέλεση

1. Φτιάχνετε τη ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζετε το αλεύρι και δημιουργείτε με τα χέρια σας μια λακούβα στο κέντρο. Ρίχνετε το ελαιόλαδο, το αυγό, το αλάτι και το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και ξεκινάτε να ζυμώνετε με τα χέρια σας, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέτετε σταδιακά το νερό και συνεχίζετε το ζύμωμα, μέχρι να έχετε μια σχετικά σκληρή ζύμη. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
2. Φτιάχνετε τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το μανούρι, το ανθότυρο, τη ζάχαρη, την κανέλα, τις βανίλιες, το γαρίφαλο και τα αυγά ένα - ένα. Ανακατεύετε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια σφιχτή γέμιση.
3. Φτιάχνετε τα λυχναράκια. Χωρίζετε τη ζύμη σε μπάλες μεγέθους πορτοκαλιού, τις βάζετε σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ανοίγετε με έναν πλάστη την κάθε μπάλα, σε λεπτό φύλλο πάχους 1 εκ. Με ένα κουπ πατ διαμέτρου 9 εκ. κόβετε τη ζύμη σε στρογγυλούς δίσκους. Βάζετε στο κέντρο κάθε δίσκου 1 κουταλιά της σούπας από τη γέμιση. Πιάνετε το δίσκο από τις άκρες, και τον ανασηκώνετε περιμετρικά της γέμισης και «τσιμπάτε» τις άκρες γύρω γύρω, ώστε να γίνουν πλισέ.
4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω. Απλώνετε στο ταψί αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αραδιάζετε επάνω τα λυχναράκια. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη άχνη και ψήνετε, στη μεσαία σχάρα του φούρνου, για 20 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Χρήσιμο

Χρησιμοποιήστε, αν βρείτε, το παραδοσιακό τηνιακό τυρί πέτρωμα. Είναι καλύτερα να ανοίξετε το φύλλο με τη μηχανή για να είναι πολύ λεπτό.