Οι σως που θα δώσουν θεϊκή γεύση στη σαλάτα σου, χωρίς πολλές θερμίδες | 0 bovary.gr
Οι σως που θα δώσουν θεϊκή γεύση στη σαλάτα σου, χωρίς πολλές θερμίδες | 0 bovary.gr
28|07|2017 12:00
SHARE
ΤΑ ΚΑΝΑΜΕ ΣΑΛΑΤΑ

Οι σως που θα δώσουν θεϊκή γεύση στη σαλάτα σου, χωρίς πολλές θερμίδες


Βαρεθήκατε να τρώτε τις σαλάτες σας άνοστες; Σας έχουμε τα dressings που θα απογειώσουν τη σαλάτα σας χωρίς να την «επιβαρύνουν». 

Είτε επειδή έχετε όρεξη για κάτι ελαφρύ, είτε επειδή το προηγούμενο βράδυ ενδώσατε σε λιπαρές επιλογές και θέλετε να περιορίσετε τις θερμίδες, είτε επειδή δεν έχετε κάτι άλλο έτοιμο προς βρώση τη δεδομένη στιγμή (κοινώς το ψυγείο σας είναι άδειο), είναι πολύ πιθανό κάποια μεσημέρια ή βράδια, να ικανοποιήσετε την πείνα σας με σαλάτα.
Σε πρώτη ανάγνωση και με μια επιφανειακή -θα λέγαμε- αντιμετώπιση αυτό μοιάζει «λίγο» και σχετικά βαρετό. Μπορεί η σαλάτα να μην καταφέρει ποτέ να σάς χαρίσει την απόλαυση ενός παστίτσιου, αλλά με τόσα υλικά, τόσες συνταγές ή τάσεις (όπως την τελευταία με το layering), η σαλάτα έχει πάψει να είναι μια άνοστη και αδιάφορη επιλογή για φαγητό. 

Αντιθέτως μπορεί να σταθεί επάξια στο τραπέζι ως γεύμα και να ικανοποιήσει πλήρως, τόσο τον ουρανίσκο, όσο και το στομάχι σας. Θέλει όμως προσοχή γιατι, όπως έχουμε ξαναπεί κι εδώ, μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί από ελαφρύ γεύμα, σε «βόμβα θερμίδων». Και σε αυτό το κομμάτι, καταλυτικό ρόλο παίζει η σως που θα επιλέξετε.

Η σως ή αλλιώς το dressing, αν και μπαίνει τελευταία στη σαλάτα είναι αυτή που, τελικά, τής δίνει πυκνότητα και πλούσια γεύση. Με το τίμημα όμως του ότι, συνήθως, έχει ανυπολόγιστα πολλές θερμίδες.
Έτσι, ακόμα κι αν έχετε επιλέξει μια light βάση σαλάτας (για ιδέες πατήστε εδώ!), αν από πάνω ρίξετε μαγιονέζα ή κάποια τυποποιημένη του εμπορίου, ακόμα και βινεγκρέτ ή πέστο, είναι σαν να την «ακυρώνετε». 

Οι παρακάτω σως είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να γεμίσουν τη σαλάτα σας μόνο με γεύση και όχι περιττές θερμίδες.  

1. Light σως για τη σαλάτα του Καίσαρα (Caesar's salad) 

Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε 3 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. μουστάρδα, 1 κ.σ. ξύδι, 1 κ.σ. χυμό από λεμόνι και μισή σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη). Προσθέτετε λίγο πιπέρι, ανακατεύετε και περιχύνετε με αυτή τη σαλάτα σας. 

2. Ελαφριά σως με κόκκινο κρασί (ιδανική για σαλάτες με τόνο ή θαλασσινά)
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύετε 1 και 1/2 κ.σ. κόκκινο κρασί, 1/2 κ.σ. μουστάρδα, 1/2 κ.σ. μέλι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και περιχύνετε τη σαλάτα σας. 

3. Eλαφριά μπάρμπεκιου σως (ιδανική για σαλάτες που περιέχουν ψητό κοτόπουλο)
Σε ένα μπολ, βάζετε 1/4 του φλιτζανιού έτοιμη μπάρμπεκιου σως και 1/4 του φλ. στραγγιστό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Ανακατεύετε και απολαμβάνετε. 

4. Σως ντομάτας (ιδανική για σαλάτες με μαρούλι ή σπανάκι) 
Στο μπλέντερ, ρίχνετε 1 φρέσκια ντομάτα, 1/2 κ.σ. μουστάρδα, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και -προαιρετικά- λίγο ξύδι. Ανακατεύετε και περίχύνετε.