Shutterstock
Shutterstock
28|10|2017 14:41
SHARE
ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΕΣ

Mε τραγανό φύλλο και πλούσια γέμιση -Οι καλύτερες διευθύνσεις με πίτες στην Αθήνα


Σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλές φορές από διατροφολόγους πως θα πρέπει να αποφεύγετε τα έτοιμα και γρήγορα γεύματα στο πόδι, ιδίως δε τις σφολιάτες.

Οι έτοιμες ζύμες είναι γεμάτες συντηρητικά και το μόνο που σας προσφέρουν είναι επιπλέον θερμίδες. Εμείς, όμως, ψάξαμε και βρήκαμε μέρη στην πόλη που μπορείτε να βρείτε σπιτικές πίτες, χειροποίητες και υγιεινές σε απίθανους συνδυασμούς, που θα σας θυμίσουν συνταγές της γιαγιάς σας.

Fillo

Το μαγαζί αυτό, που άνοιξε το 2014 στην καρδιά της πόλης, είναι τόπος συνάντησης της παραδοσιακής πίτας στις νοστιμότερες εκδοχές της. Όλες προέρχονται από γυναικείους συνεταιρισμούς από κάθε πλευρά της Ελλάδας και φυσικά φτιάχνονται με χειροποίητο φύλλο, όπως δηλώνει άλλωστε και η ονομασία του μαγαζιού και τα πιο αγνά υλικά. Εδώ, λοιπόν, θα βρείτε μανιταρόπιτα από το Συνεταιρισμό του Σέσκλου Μαγνησίας, κιμαδόπιτα από την Κρύα Βρύση της Πέλλας, κρεμμυδόπιτα από τη Διποταμιά της Καστοριάς, παστουρμαδόπιτα, γκιουζλεμέ από τον Πολίχνιτο της Λέσβου ή κασερόπιτα από τη Ραιδεστό και γαλατόπιτα από τους Γόνους της Λάρισας! Επίσης, δοκιμάστε και τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, που μπορείτε να συνδυάσετε με φρεσκοαλεσμένο καφέ.

Καραγεώργη Σερβίας 12-14, Σύνταγμα, 210 3215373                                       

Fillo στο Σύνταγμα/ Facebook
Fillo στο Σύνταγμα/ Facebook

Pie Works

Η Νίκη και η Ελπίδα, δυο καλές φίλες και υπέροχες μαγείρισσες, ανοίγουν χειροποίητο το φύλλο τους, δημιουργώντας ταυτόχρονα υπέροχες ποικιλίες για τη γέμιση, που εφευρίσκουν μόνες τους, συνδυάζοντας παραδοσιακές συνταγές που τις εκμοντερνίζουν με  international νότες. Τα φύλλα τους φτιάχνονται από νερό, αλεύρι και κρασί, χωρίς αυγά και πολλά λάδια. Δοκιμάστε κρεατόπιτα με μοσχαράκι μπουργκινιόν, γέμιση με βραστή πατάτα, μπέικον και αβγό μάτι, κοτόπιτα με κάρι και κρέμα, ή την english pie με φασόλια, λουκάνικο και μπεσαμέλ. Επίσης, υπάρχουν και γλυκές εκδοχές, που περιλαμβάνουν γαλατόπιτα, μηλόπιτα, ή σοκολατόπιτα με σοκολάτα γκανάς και μπανάνα σε φύλλο τάρτας.

Αμερικής 16Α, Αθήνα, 211 1847595

Pie Works/ Facebook
Pie Works/ Facebook

Οι πίτες της Σοφίας

Δυο αδέρφια, η Ματίνα και ο Δημήτρης, πήραν τον μπλάστη της μάμας τους από το Μέτσοβο κι άνοιξαν αυτό το μαγαζί στο Παλαιό Φάληρο, που αποτελεί πόλο έλξης των κατοίκων των νοτίων προαστίων κι όχι μόνο. Από την ανοιχτή κουζίνα του, μάλιστα, μπορείτε να παρακολουθήσετε κι εσείς πώς ανοίγεται το παραδοσιακό φύλλο  σε συνταγή της  μάμας Σοφίας. 

Χορτόπιτες, τυρόπιτες, πρασόπιτες, μπατζίνες, κοτόπιτες, τάρτες λιαστής ντομάτας,  τάρτες μανιταριών, τσουκνιδόπιτες, μανιταρόπιτες, κιμαδόπιτες και φυλλο-ψωμάκια για συνοδεία της σαλάτας σας περιμένουν κατευθείαν από τον  φούρνο.

Δοκιμάστε επίσης τη γλυκιά εκδοχή μιας μπουγάτσας με σοκολάτα, τη φουντουκόπιτα και τη γαλατόπιτα. Αν βρεθείτε στο μαγαζί βραδινές ώρες, μπορείτε να πιείτε και τσιπουράκι.

Αγ. Αλεξάνδρου 30, Π. Φάληρο, 213 0700444             

                                         

Οι πίτες της  Nτίνας

Εδώ παλιότερα βρισκόταν «Οι Πίτες της πεθεράς» και  οι σημερινοί ιδιοκτήτες συνεχίζουν  την παράδοση με χειροποίητες πίτες, τάρτες και γλυκά. Η βιτρίνα του μαγαζιού είναι θερμαινόμενη, όποτε ό, τι διαλέξετε,θα το φάτε ζεστό, χωρίς να περάσει από φούρνο μικροκυμάτων.

Δοκιμάστε μπατζίνα Θεσσαλίας, τυρόπιτα με κρέμα φέτα και τυριά που λιώνουν, σπιτική πίτσα με λουκάνικο, σπανακόπιτα, αλλά και κάποια από τις εξαιρετικές αλμυρές τάρτες, που φτιάχνονται στην κουζίνα του καταστήματος. Αν πάλι προτιμάτε κάτι γλυκό, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε λαχταριστά ντόνατς με σοκολάτα, κανέλα ή μαρμελάδα φράουλα, μιλφέιγ ή γαλακτομπούρεκο με βούτυρο Κέρκυρας.

Για να συμπληρωθεί η απόλαυση, μην παραλείψετε να παραγγείλετε και  τον υπέροχο gorme καφέ της Ντίνας, που έρχεται από την  Ιταλία, αλλά επεξεργάζεται στο  Αγρίνιο-  άλλωστε όλα τα προϊόντα είναι ελληνικά και φρέσκα.

Πινδάρου 26, Κολωνάκι, 21 0363 7310

Οι πίτες της Ντίνας/ Facebook
Οι πίτες της Ντίνας/ Facebook

Ioanna’s by Tsolomiti

Σε αυτόν τον  μοντέρνο φούρνο στον Άλιμο, η Ιωάννα Τσολομίτη και οι συνεργάτες της ζυμώνουν και φουρνίζουν από τα ξημερώματα,  ώστε νωρίς το πρωί να έχουν έτοιμες περισσότερες από δέκα ποικιλίες ψωμιού και φυσικά τις πασίγνωστες σπιτικές πίτες σχάρας που δεν θα τις βρείτε πουθενά αλλού. Πολλές οι επιλογές και όλες μία και μία: πιπερόπιτα, κοτόπιτα με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο, τυρόπιτα, χορτόπιτα με φέτα,ή σπανακόπιτα. 

Όσο για τις γλυκές προτάσεις, δοκιμάστε πορτοκαλόπιτα, σοκολατόπιτα, ή την πολύ ελαφριά και με λίγες θερμίδες λεμονόπιτα και δεν θα απογοητευτείτε.

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 548, Άλιμος,  21 0990 1932

Ioanna's by Tsolomiti
Ioanna's by Tsolomiti

Μελίαρτος

Ένας πολυχώρος με γεύσεις από την ελληνική παράδοση που συνδυάζει τέσσερις διαφορετικές γωνιές: το Πιτοπωλείο, το Καφενείο, το Γαλακτοπωλείο και το Κουζινάκι. Χαρακτηριστικό του καταστήματος, τόσο σε επίπεδο αρχιτεκτονικό όσο και γεύσεων, είναι ότι «παντρεύει» αρμονικά το παραδοσιακό με το μοντέρνο.

Για τις συνταγές, χρησιμοποιούνται βασικές πρώτες ύλες που προέρχονται από επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς, όπως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Λαμίας, φέτα ΠΟΠ Μυτιλήνης, αυγά αχυρώνα Άμφισσας, χειροποίητα αλλαντικά Δράμας και Καρδίτσας. Στο Πιτοπωλείο θα βρείτε παραδοσιακές πίτες με χειροποίητο φύλλο, πεϊνιρλί με κασέρι και διάφορες τάρτες με γιαούρτι, φέτα ή λαχανικά, ενώ στο Καφενείο  μπορείτε να πιείτε ελληνικό καφέ στη χόβολη, που  σερβίρεται και παγωμένος, αν το επιθυμείτε.

Ερμού 65 & Αιόλου, Αθήνα , 697 4020 599

Delivery : 216 7003 113 - 697 4020 602

Δήμητρα Γουναρίδη

Το εργαστήριο φύλλου και ζαχαροπλαστικής «Δήμητρα Γουναρίδη» είναι μία οικογενειακή επιχείρηση με παράδοση από το 1945 στις πίτες και τα γλυκά της Μικράς Ασίας.  Οι διάσημες τρίγωνες τυρόπιτες της Δήμητρας και τα παραδοσιακά γλυκά έχουν γράψει ιστορία, στη Νέα Ιωνία, το Μάτι Αττικής και όχι μόνο.  Στόχος των ιδιοκτητών είναι να συνεχίσουν την παράδοση, που με ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη «έχτισε» η κυρά-Δήμητρα, ανοίγοντας το φύλλο στο χέρι και χρησιμοποιώντας μόνο αγνά υλικά. Εδώ επίσης  θα βρείτε εκτός των άλλων και χωριάτικο φύλλο ματσόβεργας - ματσόβεργα είναι η μακριά, ξύλινη κυλινδρική βέργα με την οποία ανοίγονται «μάτσο», δηλαδή πολλά μαζί, τα χωριάτικα φύλλα.

Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία, 210 2712548

Δήμητρα Γουναρίδη/ Facebook
Δήμητρα Γουναρίδη/ Facebook