shutterstock
shutterstock
17|12|2017 09:00
SHARE
Η ΠΙΟ ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΚΔΟΧΗ

Πανεύκολοι κουραμπιέδες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


Η παρασκευή του κουραμπιέ, συνήθως, είναι μια τέχνη που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Εκτός αν ξεκινήσετε τη δική σας. 

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, με φόντο τα στολισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τις ασημένιες γιρλάντες στα τραπέζια, τα κάλαντα και τις φαντεζί πιατέλες με τα γλυκά, ξεκινά και το παραδοσιακό debate «μελομακάρονο VS κουραμπιές». Έχει καταλήξει ποτέ κάπου; Οχι. Εχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ποιο είναι το πιο νόστιμο; Ούτε. Και γιατί άλλωστε να συμβεί κάτι τέτοιο; 

Ας συμφωνήσουμε πως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση και ας κατευθυνθεί ο καθένας προς την αντίστοιχη πιατέλα με γλυκά.

Για τον κάθε ένα είναι διαφορετικό το γλυκό που γεννά τις ομορφότερες και πιο αγνές χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις. Αν είστε φαν του κουραμπιέ ή από τις νοικοκυρές που, ούτως ή άλλως, θα φτιάξουν «έτσι για το καλό» σάς έχουμε καλά νέα. Αρχικά, φήμες λένε ότι (και μην πέσετε να με φάτε), γενικά, η διαδικασία παρασκευής του κουραμπιέ είναι πιο εύκολη από αυτή του μελομακάρονου. Δεν γνωρίζω από προσωπική πείρα, αλλά αν, φέτος, στις γιορτές, πρόκειται να δοκιμάσετε τις δυνατότητες σας για πρώτη φορά ή απλώς δεν έχετε τόσο χρόνο να αφιερώσετε στους κουραμπιέδες, σας βρήκαμε την κατάλληλη συνταγή. 

Η μαστόρισσα της κουζίνας, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, στο site της, argiro.gr, έχει την συνταγή για αυθεντικούς πλην πανεύκολους κουραμπιέδες. «Βγάζει» 55 κομμάτια και υπόσχεται να μη σας πάρει πάνω από μισή ώρα στην κουζίνα. Και κάπως, ένα απόγευμα που θα γυρίσετε από τη δουλειά, θα φτιάξετε τσακ-μπαμ τους κουραμπιέδες που θα απολαύσουν όλη η οικογένεια και οι καλεσμένοι σας. 

Τι θα χρειαστείτε: 

200 γραμ. βούτυρο
250 γραμ. φυτίνη
100 γραμ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
2 κρόκους από μεγάλα αυγά
50 γραμ. κονιάκ ή λικέρ μαστίχας
1/2 κ.γ κοφτό φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1 βανίλια 
670 (περίπου) γραμ. αλεύρι μαλακό η γ.ο.χ. (κοσκινισμένο)
100 γραμ. αμύγδαλα καθαρισμένα και καβουρδισμένα 

Για το άχνισμα
3 πακέτα άχνη ζάχαρη
3 βανίλιες

Για να δούμε και την εκτέλεση 

 

«Για τους εύκολους κουραμπιέδες, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε δύο ρηχές λαμαρίνες. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη φυτίνη και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε δυνατά για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να γίνει σαν σαντιγύ. Έναν-έναν ρίχνουμε μέσα τους κρόκους, γιατί πρέπει να τους «πίνει» το μείγμα κάθε φορά. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και τη βανίλια. Προσθέτουμε το κονιάκ ή το λικέρ. Χτυπάμε λίγο για να αφρατέψει το μείγμα.

Σταμάταμε τη λειτουργία του μίξερ και δουλεύουμε το μείγμα στο χέρι, προσθέτοντας λίγο-λίγο το αλεύρι κοσκινισμένο. Εάν είναι πολύ μαλακή η ζύμη και κολλάει στα χέρια ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο αλεύρι ακόμα. Στο τέλος, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Φροντίζουμε η ζύμη να είναι αφράτη και όχι σκληρή, δηλαδή να είναι βουτυράτη για να μη γίνουν σκληροί οι κουραμπιέδες.

Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε όποιο σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε αραιά τον έναν στον πλάι στον άλλον. Τους ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ώστε να ροδίσουν καλά και να σκάσουν, δηλαδή να κάνουν ανοίγματα. Αφήνουμε να κρυώσουν γύρω στα 5 λεπτά.

Για το άχνισμα

Κοσκινίζουμε την άχνη και τις βανίλιες. Βάζουμε την μισή άχνη σε ένα βαθύ ταψί. Αραδιάζουμε τους ζεστούς κουραμπιέδες στην άχνη (προσοχή όχι καυτούς)  και κοσκινίζουμε από πάνω την υπόλοιπη άχνη.

Kαλή επιτυχία!